Sója a tofu se využívají především v asijské kuchyni. V Evropě a v Americe se soja se tofu používají hlavně v kuchyni vegetariánské a veganské, protože vzhledem k vysokému obsahu bílkovin mohou nahradit maso. Soja je nám známá hlavně jako sojová omáčka, ale chutné jsou i sojové boby a stále více se používá i sojová mouka. Tofu se dělí na tvrdé, připomínající sýr, a měkké, které má podobu jako pudink. Je součástí mnoha sladkých i slaných jídel a umí převzít chuť ostatních použitých ingrediencí, podle Recepty na jídla se sojou a tofu určitě vyzkoušejte!
Houby Shiitake namočíme na hodinu do vody, potom je osušíme v utěrce a nakrájíme na plátky o rozměrech 1,5 x 5cm. Sýr Tofu nakrájíme na obdélníčky 2 x 4 cm a prosolíme je. Hovězí maso, určené k vývaru, opláchneme pod tekoucí vodou a nechme vařit v hrnci s vodou. Když se voda začne vařit, ponecháme maso na mírnějším ohni 30 minut, poté přidáme do vývaru koření - nasekaný pórek a česnek. Vaříme dalších 25 minut. Hovězí maso zadní propláchneme pod tekoucí vodou, nakrájíme ho na 6 cm dlouhé nudličky a okořeníme kořenicí omáčkou. Mrkev a bambusové výhoky očistíme, nakrájíme na stejně dlouhé nudličky. Z klíčků fazolí Mungo odřežeme vršky a "ocásky". Řeřichu očistíme, propláchneme pod tekoucí vodou. Na pánvi v oleji necháme ztuhnout celá vejce, nakrájíme jako ozdobu na nudličky. Prosolené kousky sýra obalíme ve škrobu, následně je usmažíme. V hrnci nad vroucí vodou spaříme žampióny v osolené vodě, potom je nakrájíme na nudličky. Řeřichu spaříme v osolené vroucí vodě, poté ji propláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme v utěrce a nakrájíme na tenké nudličky. Kousky hovězího masa svážeme do malých balíčků společně s usmaženými kousky sýra Tofu tak, aby kousky maso bylo uprostř...
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 110 °C.
Salát rozdělíme na listy, opláchneme a osušíme, salátovou okurku a rajčata nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme nahrubo,
Na karbanátky oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme.
Na omáčku oloupanou cibuli nakrájíme najemno, kyselé okurky nakrájíme nadrobno.
Sojový granulát vaříme ve vývaru (podle návodu na obalu). Uvařený granulát scedíme, po zchladnutí nadbytečnou tekutinu vymačkáme a necháme v míse zcela vychladnout.
Ke granulátu přimícháme rozšlehaná vejce, cibuli, česnek, sůl, kmín, papriku a majoránku. Po částech vmícháme strouhanku s moukou, až je z granulátu hmota, z níž tvarujeme karbanátky.
V rozpáleném oleji usmažíme karbanátky z obou stran, položíme na ubrousky a držíme na teple.
Omáčku připravíme smícháním všech připravených surovin.
Housky na hamburgery rozkrojíme, jednu stranu potřeme připravenou omáčkou, poklademe listy salátu, kolečky okurky a na to položíme karbanátky. Karbanátky posypeme sýrem, poklademe plátky rajčat a přikryjeme druhou půlkou housky.
Vršek housky pomažeme hořčicí, housky klademe na plech a v předehřáté troubě rozpečeme a necháme rozpustit sýr. ...