MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Mořské plody Měkkýši Chobotnice
Chobotnice Mořské plody jsou stále víc oblíbené i v naší kuchyni. Mohou se připravovat mnoha způsoby - většinou například i oblíbeným grilováním , a servírovat s mnoha přílohami při různých příležitostech. Zde najdete recepty na chobotnice a budete příjemně překvapeni nejen jejich snadnou přípravou, ale i konečnou chutí. Plody moře se zcela jistě stanou vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Chobotničky na portském víně Mladé chobotničky očistíme, odkrojíme chapadla, vyjmeme vnitřnosti s váčkem barviva, odřízneme oči, zobák, odstraníme kůži a dobře je omyjeme pod tekoucí vodou. V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody a chobotničky vaříme 15 minut. Pak je přes síto scedíme, promyjeme pod studenou vodou a necháme okapat.
Omyjeme koriandrovou a celerovou nať. Drobně bylinky pokrájíme, jen několik snítek koriandru odložíme na ozdobu. Očištěné šalotky s česnekem drobně pokrájíme.
V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku s česnekem. Poté přidáme chobotničky a restujeme přibližně 3 minuty. Přilijeme víno, než se víno téměř vyvaří.
Přimícháme nakládaná konzervovaná rajčata, bylinky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, cukr, pepř a vše promícháme. Přilijeme 1,5 dl hovězího vývaru, hrnec zakryjeme a pomalu vaříme 90 minut.
Omyjeme a osušíme citrony, nakrájíme je na plátky. Chobotničky na talířích ozdobíme plátky citrónu, koriandrem a servírujeme.
Chobotničky na grilu Kuchyňsky připravené chobotničky položíme do velké mísy, v jiné misce smícháme červené víno, ocet, sójovou omáčku, omáčku hoisin a prolisovaný česnek. Zálivkou přelijeme chobotničky, promícháme, aby byly zcela ponořené, necháme v chladničce marinovat několik hodin, nejlépe však přes noc.
Rozehřejeme gril, marinádu slijeme a uchováme stranou, chobotničky 3-5 minut grilujeme, až je maso bílé. Občas přelijeme trochou marinády.
Grilované chobotnice Připravíme marinádu z oleje, limetkové šťávy, nakrájené chilli papričky a nadrceného česneku. Vše promícháme.
Chobotničky podélně rozpůlíme a vložíme do marinády a v chladu necháme odležet. Marinujeme nejlépe přes noc. Brambory uvaříme doměkka, slijeme a necháme trochu zchladnout. Nakrájíme na malé koustky.
Do misky vložíme rajčata, koriandr, nakrájenou cibuli, ocet, olej, citrónovou šťávu, pepř a promícháme. Na rozehřátý gril dáme chobotničky a grilujeme z obou stran cca 3-5 minut, dokud se chapadla nezkroutí. Dáme pozor, abychom chobotnici nepřevařili, byla by tuhá.
Podáváme s vařenými bramborami, listy salátu a rajčatovým salátem. Zdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Fusilli s chobotničkami na víně Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Přisypeme těstoviny a ihned promícháme. Na mírném ohni zvolna vaříme 20 minut. Během varu těstoviny občas promícháme, aby se nelepily. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme najemno, chilli papričku rozkrojíme, vyškrábneme semínka, lusk nakrájíme na nudličky, chobotničky nakrájíme na menší kusy, limetku nakrájíme na velmi tenké plátky. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme cibuli, česnek, papričku, orestujeme, přidáme kousky chobotniček, osmažíme ze všech stran, přilijeme víno, citronovou šťávu, povaříme 5 minut, přimícháme créme fraiche, podle chuti osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, přimícháme plátky limetky, prohřejeme a odstavíme. Těstoviny rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou s chobotničkami a podáváme.
Chobotničky se salátem Chobotničky očistíme, opláchneme a osušíme.
Smícháme olej, šťávu, chilli omáčku, vývar a chobotnice. Vše zabalíme do fólie, vložíme do chladničky a marinujeme asi čtyři hodiny. Uvaříme rýži, salátové listy rozdělíme na talíře, navrch klíčky, rýži, nakrájenou okurku na plátky a rajčata na půlky. Chobotničky po marinování ugrilujeme a rozdělíme na talíře, ozdobíme koriandrem a plátky citronu.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
D ů k l a d n ě o m y j e m e c h o b o t n i c i , d á m e j i d o h r n c e v a ř i t . C h o b o t n i c e v y p u s t í v o d u , k t e r o u v y l i j e m e . S p a ř e n o u c h o b o t n i c i p o k r á j í m e n a m a l é k o u s k y , k t e r é o r e s t u j e m e n a p á n v i n a r o z p á l e n é m o l e j i s p o l u s n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l k o u a p o t é z n o v u v r á t í m e d o h r n c e .
P ř i d á m e r o z m i x o v a n á r a j č a t a , s ů l , p e p ř a s k o ř i c i , v a ř í m e 2 0 m i n u t , d o k u d m a s o n e n í m ě k k é . P o t é p ř i l i j e m e v o d u , v s y p e m e m a k a r o n y , n e c h á m e v a ř i t d a l š í c h 2 0 m i n u t .
I h n e d p o d á v á m e .
C h o b o t n i c í m o d ř í z n e m e h l a v u , v y n d á m e v n i t ř n o s t i , o d ř í z n e m e o č i a z o b á k . Z b ý v a j í c í m a s o z b a v í m e k ů ž e a n a ř í z n e m e p o ú h l o p ř í č c e . O č i š t ě n é m a s o z a l i j e m e o l e j e m , p ř i d á m e k o ř e n í , č e s n e k a n e c h á m e p ř e s n o c v c h l a d u m a r i n o v a t .
M a r i n o v a n é m a s o n a p í c h á m e n a g r i l o v a c í j e h l y , n e c h á m e o k a p a t z p ř e b y t e č n é h o o l e j e a d á m e o p é k a t n a g r i l . G r i l u j e m e d o z m ě k n u t í m a s a , p o t é o s o l í m e , o p e p ř í m e d l e c h u t i . P ř e d p o d á v á n í m m ů ž e m e p o l í t t r o c h o u o l i v o v é h o o l e j e n e b o z b y l o u m a r i n á d o u .
S e r v í r u j e m e s d í l k y c i t r o n u .
C h o b o t n i č k y o č i s t í m e a o d d ě l í m e c h a p a d é l k a . T ě l a s t á h n e m e z k ů ž e a i s c h a p a d é l k y p r o p l á c h n e m e p o d t e k o u c í v o d o u .
V e v e l k é m k a s t r o l u r o z p á l í m e o l e j a z p ě n í m e n a n ě m n a j e m n o n a s e k a n o u c i b u l i s p o l u s b o b k o v ý m l i s t e m . P ř i d á m e n a j e m n o n a k r á j e n é f i l á t k o a n č o v i č k y , t e p l o t u s n í ž í m e a r e s t u j e m e d o k u d s e a n č o v i č k a n e r o z p a d n e . P o t é p ř i d á m e n a k r á j e n é c h o b o t n i č k y , b a z a l k u a r a j č á t k a . Z a l i j e m e n a b ě r a č k o u v o d y , o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m . Z a k r y j e m e a n a m í r n é m o h n i d u s í m e m i n . 1 h o d i n u .
H o t o v é c h o b o t n i č k y p ř e l i j e m e i s e š ť á v o u d o s e r v í r o v a c í m í s y , d o z d o b í m e č e r s t v o u b a z a l k o u a i h n e d p o d á v á m e .
M l a d é c h o b o t n i č k y o č i s t í m e , o d k r o j í m e c h a p a d l a , v y j m e m e v n i t ř n o s t i s v á č k e m b a r v i v a , o d ř í z n e m e o č i , z o b á k , o d s t r a n í m e k ů ž i a d o b ř e j e o m y j e m e p o d t e k o u c í v o d o u . V h r n c i p ř i v e d e m e k v a r u a s i 3 l i t r y v o d y a c h o b o t n i č k y v a ř í m e 1 5 m i n u t . P a k j e p ř e s s í t o s c e d í m e , p r o m y j e m e p o d s t u d e n o u v o d o u a n e c h á m e o k a p a t .
O m y j e m e k o r i a n d r o v o u a c e l e r o v o u n a ť . D r o b n ě b y l i n k y p o k r á j í m e , j e n n ě k o l i k s n í t e k k o r i a n d r u o d l o ž í m e n a o z d o b u . O č i š t ě n é š a l o t k y s č e s n e k e m d r o b n ě p o k r á j í m e .
V h r n c i r o z p á l í m e o l e j s m á s l e m , n a n ě m z p ě n í m e š a l o t k u s č e s n e k e m . P o t é p ř i d á m e c h o b o t n i č k y a r e s t u j e m e p ř i b l i ž n ě 3 m i n u t y . P ř i l i j e m e v í n o , n e ž s e v í n o t é m ě ř v y v a ř í .
P ř i m í c h á m e n a k l á d a n á k o n z e r v o v a n á r a j č a t a , b y l i n k y , n a s t r o u h a n o u c i t r o n o v o u k ů r u , s ů l , c u k r , p e p ř a v š e p r o m í c h á m e . P ř i l i j e m e 1 , 5 d l h o v ě z í h o v ý v a r u , h r n e c z a k r y j e m e a p o m a l u v a ř í m e 9 0 m i n u t .
O m y j e m e a o s u š í m e c i t r o n y , n a k r á j í m e j e n a p l á t k y . C h o b o t n i č k y n a t a l í ř í c h o z d o b í m e p l á t k y c i t r ó n u , k o r i a n d r e m a s e r v í r u j e m e .
K u c h y ň s k y p ř i p r a v e n é c h o b o t n i č k y p o l o ž í m e d o v e l k é m í s y , v j i n é m i s c e s m í c h á m e č e r v e n é v í n o , o c e t , s ó j o v o u o m á č k u , o m á č k u h o i s i n a p r o l i s o v a n ý č e s n e k . Z á l i v k o u p ř e l i j e m e c h o b o t n i č k y , p r o m í c h á m e , a b y b y l y z c e l a p o n o ř e n é , n e c h á m e v c h l a d n i č c e m a r i n o v a t n ě k o l i k h o d i n , n e j l é p e v š a k p ř e s n o c .
R o z e h ř e j e m e g r i l , m a r i n á d u s l i j e m e a u c h o v á m e s t r a n o u , c h o b o t n i č k y 3 - 5 m i n u t g r i l u j e m e , a ž j e m a s o b í l é . O b č a s p ř e l i j e m e t r o c h o u m a r i n á d y .
P ř i p r a v í m e m a r i n á d u z o l e j e , l i m e t k o v é š ť á v y , n a k r á j e n é c h i l l i p a p r i č k y a n a d r c e n é h o č e s n e k u . V š e p r o m í c h á m e .
C h o b o t n i č k y p o d é l n ě r o z p ů l í m e a v l o ž í m e d o m a r i n á d y a v c h l a d u n e c h á m e o d l e ž e t . M a r i n u j e m e n e j l é p e p ř e s n o c . B r a m b o r y u v a ř í m e d o m ě k k a , s l i j e m e a n e c h á m e t r o c h u z c h l a d n o u t . N a k r á j í m e n a m a l é k o u s t k y .
D o m i s k y v l o ž í m e r a j č a t a , k o r i a n d r , n a k r á j e n o u c i b u l i , o c e t , o l e j , c i t r ó n o v o u š ť á v u , p e p ř a p r o m í c h á m e . N a r o z e h ř á t ý g r i l d á m e c h o b o t n i č k y a g r i l u j e m e z o b o u s t r a n c c a 3 - 5 m i n u t , d o k u d s e c h a p a d l a n e z k r o u t í . D á m e p o z o r , a b y c h o m c h o b o t n i c i n e p ř e v a ř i l i , b y l a b y t u h á .
P o d á v á m e s v a ř e n ý m i b r a m b o r a m i , l i s t y s a l á t u a r a j č a t o v ý m s a l á t e m . Z d o b í m e n a k r á j e n o u j a r n í c i b u l k o u .
D o v ě t š í h o h r n c e n a l i j e m e v o d u , o s o l í m e a p ř i v e d e m e k v a r u . P ř i s y p e m e t ě s t o v i n y a i h n e d p r o m í c h á m e . N a m í r n é m o h n i z v o l n a v a ř í m e 2 0 m i n u t . B ě h e m v a r u t ě s t o v i n y o b č a s p r o m í c h á m e , a b y s e n e l e p i l y . U v a ř e n é t ě s t o v i n y s c e d í m e , p r o p l á c h n e m e s t u d e n o u v o d o u a n e c h á m e o k a p a t .
C i b u l i n a k r á j í m e n a d r o b n o , č e s n e k n a s e k á m e n a j e m n o , c h i l l i p a p r i č k u r o z k r o j í m e , v y š k r á b n e m e s e m í n k a , l u s k n a k r á j í m e n a n u d l i č k y , c h o b o t n i č k y n a k r á j í m e n a m e n š í k u s y , l i m e t k u n a k r á j í m e n a v e l m i t e n k é p l á t k y . V p á n v i r o z e h ř e j e m e o l e j , p ř i s y p e m e c i b u l i , č e s n e k , p a p r i č k u , o r e s t u j e m e , p ř i d á m e k o u s k y c h o b o t n i č e k , o s m a ž í m e z e v š e c h s t r a n , p ř i l i j e m e v í n o , c i t r o n o v o u š ť á v u , p o v a ř í m e 5 m i n u t , p ř i m í c h á m e c r é m e f r a i c h e , p o d l e c h u t i o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o s y p e m e m l e t o u p a p r i k o u , p ř i m í c h á m e p l á t k y l i m e t k y , p r o h ř e j e m e a o d s t a v í m e . T ě s t o v i n y r o z d ě l í m e n a t a l í ř e , p ř e l i j e m e o m á č k o u s c h o b o t n i č k a m i a p o d á v á m e .
C h o b o t n i č k y o č i s t í m e , o p l á c h n e m e a o s u š í m e .
S m í c h á m e o l e j , š ť á v u , c h i l l i o m á č k u , v ý v a r a c h o b o t n i c e . V š e z a b a l í m e d o f ó l i e , v l o ž í m e d o c h l a d n i č k y a m a r i n u j e m e a s i č t y ř i h o d i n y . U v a ř í m e r ý ž i , s a l á t o v é l i s t y r o z d ě l í m e n a t a l í ř e , n a v r c h k l í č k y , r ý ž i , n a k r á j e n o u o k u r k u n a p l á t k y a r a j č a t a n a p ů l k y . C h o b o t n i č k y p o m a r i n o v á n í u g r i l u j e m e a r o z d ě l í m e n a t a l í ř e , o z d o b í m e k o r i a n d r e m a p l á t k y c i t r o n u .
O l i v o v ý o l e j s m í c h á m e v m í s e s c i t r o n o v o u š ť á v o u , c i t r o n o v o u a l i m e t k o v o u k ů r o u , c u k r e m a č e r s t v ý m p o k r á j e n ý m o r e g a n e m . D o s m ě s i d á m e m a r i n o v a t n a 1 0 m i n u t m a l é c h o b o t n i č k y .
G r i l p ř e d e h ř e j e m e n a n e j v y š š í t e p l o t u a o s o l e n é a o p e p ř e n é c h o b o t n i č k y g r i l u j e m e z o b o u s t r a n 2 m i n u t y .
P o d á v á m e s l e d o v ý m s a l á t e m , o z d o b e n é p l á t k e m c i t r o n u a l i m e t k y .
C h o b o t n i c e o m y j e m e , r o z ř í z n e m e a n a k r á j í m e n a p r o u ž k y . C i b u l i a č e s n e k o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . C h i l l i p a p r i č k y o m y j e m e , o č i s t í m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a .
N a p á n v i r o z p á l í m e o l i v o v ý o l e j a c h o b o t n i c i n a n ě m o p é k á m e a s i 3 m i n u t y . P o t é j i v y j m e m e , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p ř i d á m e c i t r o n o v o u š ť á v u .
C i b u l i , č e s n e k a c h i l l i p a p r i č k y o p e č e m e , v l o ž í m e r a j č a t a a n e c h á m e 1 0 m i n u t v a ř i t . D o r a j č a t o v é o m á č k y p ř i d á m e o l i v y , c h o b o t n i c i a k a p a r y a p r o h ř e j e m e . P a ž i t k u o m y j e m e , n a h r u b o n a s e k á m e a p ř i m í c h á m e d o o m á č k y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .