MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Ovoce Drobné ovoce
Drobné ovoce Drobné ovoce - jahody, vinné hrozny, borůvky, rybíz, angrešt a maliny - se používá především k přímé konzumaci, ale také na různé pekařské a cukrářské výrobky, některé druhy i do ovocných knedlíků. Z drobného bobulového ovoce se také připravují různé kompoty, džemy, marmelády, šťávy a sirupy.
V této části najdete recepty na mnoho chutných jídel - nechybí například tvarohové knedlíky plněné jahodami, borůvkový koláč s drobenkou nebo rybízová buchta. Všechny druhy bobulového ovoce se výborně hodí i k zavařování .
Muffiny s borůvkami Připravíme si formu na 12 kusů muffin a vymažeme tukem. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Do mísy prosejeme mouku, cukr, přidáme prášek do pečiva a sůl. V jiné míse našleháme vejce, přidáme mléko, rozehřáté máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a směs promícháme.
Do moučné směsi uděláme důlek, vlijeme našlehaná vejce a kovovou lžící promícháme tak, aby byla mouka provlhčená, ale ne úplně hladká. Poté vmícháme borůvky a lžící plníme formy tak, aby mohlo těsto nabýt. Pečeme zhruba 20 - 25 minut (hotové muffiny se po zmáčknutí musí zvednout). Ve formě necháme zchladnout, pak vyklopíme.
Vánoční drážďanská štola Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
S m í c h á m e 1 5 0 g h r u b é m o u k y , 7 5 g m á s l a a 7 5 g m o u č k o v é h o c u k r u . V y p r a c u j e m e d r o b e n k u , d o k t e r é p ř i m í c h á m e m a n d l o v é l u p í n k y . N e c h á m e v c h l a d u o d l e ž e t .
V y š š í p l e c h v y m a ž e m e m á s l e m a v y s y p e m e m o u k o u . V a n i l i n o v ý c u k r s m í c h á m e s k r u p i c o v ý m c u k r e m , r o z m í c h á m e s v e j c i , c i t r o n o v o u š ť á v o u a k ů r o u . P e č l i v ě p r o m í c h á m e d o v z n i k n u t í h u s t é p ě n y , p o t é p ř i l i j e m e s m e t a n u a p o č á s t e c h p ř i s y p e m e m o u k u a p r á š e k d o p e č i v a .
T ě s t o n a l i j e m e n a v y m a z a n ý p l e c h , p o s y p e m e m a l i n a m i a m a n d l o v o u d r o b e n k o u . P e č e m e p ř i 1 8 0 ° C 4 0 m i n u t .
D o m í s y d á m e z m ě k l é m á s l o n e b o m a r g a r í n , c u k r , v e j c e , m o u k u a k y p ř í c í p r á š e k d o p e č i v a . V š e u t ř e m e e l . š l e h a č e m .
T ě s t o r o z d ě l í m e d o d v o u d o r t o v ý c h f o r e m o p r ů m ě r u 1 8 c m , k t e r é v y m a s t í m e a v y l o ž í m e p e r g a m e n e m .
P e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě n a 1 8 0 ° C a s i 2 5 m i n u t . H o t o v é k o r p u s y v y n d á m e a n e c h á m e j e n a m ř í ž c e 1 0 m i n u t v y c h l a d n o u t . P o t o m j e v y k l o p í m e a n e c h á m e z c e l a v y c h l a d n o u t .
P o l o v i n u č e r s t v ý c h j a h o d z b a v í m e s t o p e k a p ř e k r o j í m e n a p ů l . K o r p u s y p ř e ř í z n e m e v o d o r o v n ě n a p ů l , z í s k á m e t a k č t y ř i p l á t y . S m e t a n u u š l e h á m e n a t u h o u š l e h a č k u . J e d e n p l á t d á m e n a p o d n o s a p o m a ž e m e š l e h a č k o u , n a v r c h d á m e p o l o v i n u j a h o d . Z a k r y j e m e d r u h ý m p l á t e m , s t l a č í m e a n a p o v r c h u p o m a ž e m e d ž e m e m . P ř i k l o p í m e t ř e t í m p l á t e m , p o m a ž e m e š l e h a č k o u a r o z l o ž í m e j a h o d y . Z a k r y j e m e p o s l e d n í m p l á t e m . N a p o v r c h u a p o s t r a n á c h p o k r y j e m e d o r t t ř e t i n o u z b ý v a j í c í š l e h a č k y . Z b y t e k š l e h a č k y d á m e d o c u k r á ř s k é h o s á č k u s š i r o k ý m h v ě z d i c o v ý m n á s t a v c e m a o z d o b í m e p o v r c h a b o k y d o r t u . D o s t ř e d u d o r t u d á m e t ř i c e l é j a h o d y , z b ý v a j í c í j a h o d y n a k r á j í m e n a p ů l k y a o z d o b í m e j i m i b o k y d o r t u .
I h n e d p o d á v á m e n e b o u l o ž í m e d o c h l a d u .
Z m l é k a , t ř t i n o v é h o c u k r u , d r o ž d í , v e j c e a m o u k y v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o , k t e r é n e c h á m e k y n o u t 3 0 m i n u t .
S m a ž í m e v l í v a n e č n í k u n a o l e j i d o z l a t o v a a j e š t ě t e p l é o b a l í m e v e s m ě s i z c u k r u a s k o ř i c e .
P o d á v á m e s b r u s i n k a m i a z a k y s a n o u s m e t a n o u .
N a p l e c h d á m e p e č í c í p a p í r .
Č o k o l á d u r o z p u s t í m e v e v o d n í l á z n i , p ř i d á m e n a s e k a n é b r u s i n k y a n a s e k a n é p i s t á c i e .
M í r n ě v y c h l a d l o u s m ě s v y l i j e m e n a p l e c h a n e c h á m e z t u h n o u t .
P ř i p r a v í m e s i f o r m u n a 1 2 k u s ů m u f f i n a v y m a ž e m e t u k e m . T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 ° C .
D o m í s y p r o s e j e m e m o u k u , c u k r , p ř i d á m e p r á š e k d o p e č i v a a s ů l . V j i n é m í s e n a š l e h á m e v e j c e , p ř i d á m e m l é k o , r o z e h ř á t é m á s l o , c i t r o n o v o u k ů r u , v a n i l k o v ý c u k r a s m ě s p r o m í c h á m e .
D o m o u č n é s m ě s i u d ě l á m e d ů l e k , v l i j e m e n a š l e h a n á v e j c e a k o v o v o u l ž í c í p r o m í c h á m e t a k , a b y b y l a m o u k a p r o v l h č e n á , a l e n e ú p l n ě h l a d k á . P o t é v m í c h á m e b o r ů v k y a l ž í c í p l n í m e f o r m y t a k , a b y m o h l o t ě s t o n a b ý t . P e č e m e z h r u b a 2 0 - 2 5 m i n u t ( h o t o v é m u f f i n y s e p o z m á č k n u t í m u s í z v e d n o u t ) . V e f o r m ě n e c h á m e z c h l a d n o u t , p a k v y k l o p í m e .
O s t r u ž i n y p ř e b e r e m e , o d s t r a n í m e s t o p k y a n a s y p e m e d o m í s y . P r o m í c h á m e s k r y s t a l o v ý m c u k r e m a n e c h á m e c c a 5 m i n u t o d l e ž e t .
P o t é j e r o z d ě l í m e d o m r a z i c í c h o b a l ů a u z a v ř e m e . Z a m r a z í m e a u c h o v á m e v m r a z á k u .
M o u k u n a s y p e m e d o m í s y , u p r o s t ř e d u d ě l á m e d ů l e k , r o z d r o b í m e d o n ě j d r o ž d í , p ř i d á m e l ž i č k u c u k r u , š p e t k u s o l i a p ř i l i j e m e t r o c h u v l a ž n é h o m l é k a . N e c h á m e 1 0 m i n u t k v a s i t a p a k p ř i m í c h á m e z b y t e k m l é k a , c u k r u , v a n i l k o v ý c u k r , c i t r o n o v o u k ů r u , k a r d a m o m , m á s l o a v y p r a c u j e m e t ě s t o . M í s u z a k r y j e m e u t ě r k o u a u l o ž í m e n a t e p l é m í s t o k y n o u t .
S u š e n é b r u s i n k y n a l o ž í m e n a 3 0 m i n u t d o r u m u . V l a š s k é o ř e c h y s m a n d l e m i n a h r u b o n a s e k á m e . B r u s i n k y i s o ř e c h y z a p r a c u j e m e d o t ě s t a a t ě s t o n e c h á m e d a l š í c h 4 5 m i n u t k y n o u t .
T ě s t o v y k l o p í m e n a p o m o u č n ě n ý v á l , v y v á l í m e h o n a t l o u š ť k u 4 c m , p o d é l c e j e j e d n o u p ř e l o ž í m e t a k , a b y s p o d n í č á s t t ě s t a t r o c h u p ř e č n í v a l a . T ě s t o p a k z e v š e c h s t r a n z t l a č í m e d o t v a r u š t o l y . P l e c h v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m a p o l o ž í m e n a n ě j š t o l u . T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 s t u p ň ů C e l s i a a š t o l u p e č e m e a s i 9 0 m i n u t .
P o u p e č e n í š t o l u v y j m e m e a j e š t ě h o r k o u p o t ř e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m . P o v y c h l a d n u t í p o d á v á m e .
J a h o d y o m y j e m e a n a k r á j í m e n a p o l o v i n y . P ř e d e h ř e j e m e t r o u b u n a 1 8 0 ° C . D n o d o r t o v é f o r m y o p r ů m ě r u 2 3 c m v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m , s t ě n y v y m a ž e m e m á s l e m . M o u k u s m í c h á m e s k y p ř í c í m p r á š k e m a š p e t k o u s o l i . V e j c e s c u k r e m u t ř e m e d o p ě n y . D o u t ř e n é s m ě s i p ř i d á v á m e s t ř í d a v ě p o l ž í c í c h m á s l o a m o u k u . V z n i k l é t ě s t o n a l i j e m e d o f o r m y , p o k l a d e m e j a h o d a m i a p e č e m e v e v y h ř á t é t r o u b ě .
U p e č e n ý k o l á č v y n d á m e z t r o u b y a n e c h á m e v y c h l a d n o u t . P o t o m h o v y k l o p í m e z f o r m y . P ř e d p o d á v á n í m p o k a p e m e p o v r c h z a k y s a n o u s m e t a n o u .
O m y t é j a h o d y n e c h á m e o k a p a t , n ě k o l i k j i c h o d l o ž í m e n a o z d o b e n í , o s t a t n í p o k r á j í m e n a k o u s k y a d ů k l a d n ě r o z m a č k á m e v i d l i č k o u .
Ž e l a t i n u r o z p u s t í m e v e v l a ž n é v o d ě a v m í c h á m e d o j a h o d . S m e t a n u n a š l e h á m e d o t u h a , s m í c h á m e s c u k r e m a v m í c h á m e d o j a h o d .
S m ě s n a l i j e m e d o t u k e m v y m a z a n é m í s y a n e c h á m e p ř e s n o c c h l a d i t .
P a k v y k l o p í m e z f o r m y a o z d o b í m e o d l o ž e n ý m i j a h o d a m i .
C u k r á ř s k é p i š k o t y p o k a p e m e s l a d k ý m d e z e r t n í m v í n e m .
M a s c a r p o n e s m í c h á m e s u š l e h a n o u s m e t a n o u .
D o n á d o b y o o b j e m u 1 l i t r / n e j l é p e s k l e n ě n á m í s a / d á m e p o l o v i n u p i š k o t , p o l o v i n u r o z m a č k a n ý c h j a h o d a p o l o v i n u m a s c a r p o n e , u d ě l á m e d v ě v r s t v y .
P o v r c h o z d o b í m e p l á t k y j a h o d a n e c h á m e p ř e s n o c v c h l a d u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .