MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Těstoviny Rýžové těstoviny
Rýžové těstoviny Těstoviny z rýže se vyrábí z rýžové mouky a vody. Některé druhy obsahují další přísady – například tapioku nebo kukuřičný škrob, které vylepšují jejich průhlednost a strukturu. Mimo klasických těstovin z bílé rýžové mouky se vyrábí i těstoviny z hnědé rýže, které se prodávají v obchodech se zdravou výživou jako alternativa k těstovinám z pšeničné mouky pro osoby s alergiemi na pšenici nebo lepek - jsou velmi vhodné pro bezlepkovou dietu .
Rýžové těstoviny se používají na přípravu mnoha chutných polévek a jídel. V této části najdete recepty, v kterých jsou právě rýžové těstoviny jednou z ingrediencí a určitě byste alespoň některé měli vyzkoušet. Jejich poměrně jednoduchou přípravou a především vynikající chutí budete příjemně překvapeni.
Pho bo polévka z Vietnamu Cibuli, česnek, ananas oloupeme a nakrájíme na kostky. Zázvor a šalotku také nakrájíme. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na sáčku a scedíme.
Všechnu připravenou zeleninu dáme do hrnce s vodou, vložíme hovězí kost, přisypeme cukr, sůl, přidáme skořici, anýz a kardamom. Hrnec přiklopíme poklici a na mírném ohni vaříme přibližně 120 minut. Hotový vývar scedíme, zeleninu dáme stranou a vývar vrátíme do hrnce.
Do vývaru vložíme celý kus svíčkové a pokračujeme ve vaření ještě 30 minut. Maso vyndáme z polévky, necháme ho vychladnout a nakrájíme na tenké proužky.
Uvařené nudle rozdělíme do čtyř polévkových mističek, přidáme nakrájené maso, listy koriandru, zalijeme polévkou a hotový předkrm podáváme. Ke každé porci polévky zvlášť na talířek přidáme čtvrtku citrónu.
Vepřové kuličky s rýžovými nudlemi Očistíme a umeleme libové vepřové maso, nadrobno nasekáme čerstvý koriandr, velkou oloupanou mrkev nakrájíme na tenké proužky. Dále nastrouháme čerstvý zázvor, na tenká kolečka nakrájíme oloupanou červenou cibuli a najemno nasekáme chilli papričky.
Umleté maso smícháme se 2 lžičkami rybí omáčky, sladkou chilli omáčkou, moukou a lžící koriandru. Směs dobře prohněteme a vytvarujeme z ní malé kuličky, které necháme 30 minut v chladničce odležet.
Rýžové nudle v cedníku vložíme do misky, zalijeme vařící vodou a necháme asi 5 minut odstát. Když změknou, cedník z vody vyjmeme a nudle necháme okapat.
Masové kuličky smažíme 8-10 minut na teflonové pánvi na lžičce rozpáleného slunečnicového oleje. Při smažení kuličky obracíme a když jsou ze všech stran hnědé, z pánve je vyjmeme.
Na dresink v uzavíratelné nádobě protřepeme arašídový olej s limetkovou šťávou, 2 lžičkami rybí omáčky, 3 lžícemi koriandru, hnědým třtinovým cukrem, cibulí, nasekanými chilli papričkami a zázvorem.
V míse smícháme nudle s mrkví a masovými kuličkami, zalijeme dresinkem a dobře spolu promícháme.
Hotový pokrm rozdělíme na talíře a servírujeme.
Polévka s rýžovými plátky a hovězím masem Česnek a cibulku oloupeme, polovinu cibulky nakrájíme na proužky, zbytek cibulky a česnek nasekáme nadrobno.
Hovězí maso propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit do vroucí vody na 30 minut. Po této době přisypeme do vývaru nasekanou cibulku a česnek a vaříme dalších 30 minut. Po hodině vaření, když je maso měkké, vývar odstavíme z ohně, scedíme ho přes utěrku a maso natrháme nebo nakrájíme po vláknech.
Válečky rýžového těsta rozvineme a nakrájíme je úhlopříčně na tenké plátky, dlouhé asi 4cm. Papriku nakájíme na proužky. Z vejce připravíme omeletu, kterou nakrájíme na kosočtverečky. Do vroucího hovězího vývaru dáme plátky rýžového těsta. Když plátky vyplavou na povrch, okořeníme vývar sójovou omáčkou a solí, dále přidáme do vývaru sekanou cibulku a znovu povaříme.
Polévku podáváme horkou, ozdobenou kousky masa, omeletovými kousky a červenou paprikou.
Křupavé nudle s hovězím masem a zeleninou Maso zlehka naklepeme, rozložíme na talíř, potřeme důkladně teriyaki omáčkou a marinujeme cca 2-3 hodiny.
Nudle rozdělíme na provazce. Do woku vlijeme olej do výšky 5 cm a rozpálíme na vysokou teplotu. Postupně vkládáme po částech nudle a téměr ihned obracíme, abychom je rychle osmahli po obou stranách. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme osušit na papírové utěrce. Jakmile máme všechny nudle hotové, přemístíme je do servírovací mísy a uchováme teplé.
Použitý olej slijeme a odložíme. V pánvi rozpálíme lžíci podzemnicového oleje, vložíme maso a po obou stranách osmažíme cca 1 minutu dohněda. Přemístíme na pracovní plochu a nakrájíme na plátky. Uvnitř by maso mělo zůstat růžové.
Do pánve přilijeme trochu oleje, přidáme na kolečka pokrájenou jarní cibulku, rozdrcený česnek a na nudličky nakrájenou mrkev. Na středním ohni za stálého míchání orestujeme cca 5-6 minut do změknutí. Vložíme na tenké plátky nasekané chilli papričky bez semínek, na šikmé plátky pokrájené cukety, nastrouhaný zázvor a smažíme cca 2 minuty. Mezitím stále mícháme.
Přilijeme rýžový ocet, vývar, sójovou omáčku a povaříme cca 4 minuty, až směs částečně zhoustne. Vrátíme do pánve maso a prohřejeme 1-2 ...
Rýžové nudle na thajský způsob Rýžové nudle namočíme do hrnce s teplou vodou na 15 minut. Scedíme je a necháme okapat. Maso nakrájíme na tenké nudličky, sýr tofu zase na větší kousky. Nať jarní cibulky nakrájíme nahrubo.
Ve velké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme maso. Přisypeme cukr, zamícháme, cukr nám zůstane trochu zkaramelizován, přidáme tamarindovou pastu, vmícháme okapané nudle a všechny suroviny nad ohněm důkladně promícháme. Pánev stáhneme z ohně, na kraj pánve rozklepneme celé vejce, které osmahneme do poloměkka a hned smícháme s ostatními surovinami. Pánev vrátíme zase na přímý oheň, přisypeme ořechy, jarní cibulku, tofu, opět promícháme a zlehka zahřejeme. Nakonec dochutíme sójovou a rybí omáčkou, pokapeme citronovou šťávou, zamícháme a stáhneme z ohně.
Připravené rýžové nudle poklademe podle porci na vyhřáté talíře a podáváme.
Rýžové nudle s kuřecím masem Rýžové nudle trochu polámeme, zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Řídíme se návodem na obalu.
Očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, čínské zelí nakrájíme na slabé proužky, cibuli nadrobno, kuřecí prsa na nudličky.
V pánvi rozpálíme olej, maso osolíme, opepříme, posypeme kari kořením, přidáme do oleje a orestujeme. Přisypeme okapané nudle, promícháme s masem, vložíme mrkev se zelím a s cibulí, osmahneme, zakapeme sójovou omáčkou, prohřejeme a odstavíme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
C i b u l i , č e s n e k , a n a n a s o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o s t k y . Z á z v o r a š a l o t k u t a k é n a k r á j í m e . R ý ž o v é n u d l e u v a ř í m e p o d l e n á v o d u n a s á č k u a s c e d í m e .
V š e c h n u p ř i p r a v e n o u z e l e n i n u d á m e d o h r n c e s v o d o u , v l o ž í m e h o v ě z í k o s t , p ř i s y p e m e c u k r , s ů l , p ř i d á m e s k o ř i c i , a n ý z a k a r d a m o m . H r n e c p ř i k l o p í m e p o k l i c i a n a m í r n é m o h n i v a ř í m e p ř i b l i ž n ě 1 2 0 m i n u t . H o t o v ý v ý v a r s c e d í m e , z e l e n i n u d á m e s t r a n o u a v ý v a r v r á t í m e d o h r n c e .
D o v ý v a r u v l o ž í m e c e l ý k u s s v í č k o v é a p o k r a č u j e m e v e v a ř e n í j e š t ě 3 0 m i n u t . M a s o v y n d á m e z p o l é v k y , n e c h á m e h o v y c h l a d n o u t a n a k r á j í m e n a t e n k é p r o u ž k y .
U v a ř e n é n u d l e r o z d ě l í m e d o č t y ř p o l é v k o v ý c h m i s t i č e k , p ř i d á m e n a k r á j e n é m a s o , l i s t y k o r i a n d r u , z a l i j e m e p o l é v k o u a h o t o v ý p ř e d k r m p o d á v á m e . K e k a ž d é p o r c i p o l é v k y z v l á š ť n a t a l í ř e k p ř i d á m e č t v r t k u c i t r ó n u .
O č i s t í m e a u m e l e m e l i b o v é v e p ř o v é m a s o , n a d r o b n o n a s e k á m e č e r s t v ý k o r i a n d r , v e l k o u o l o u p a n o u m r k e v n a k r á j í m e n a t e n k é p r o u ž k y . D á l e n a s t r o u h á m e č e r s t v ý z á z v o r , n a t e n k á k o l e č k a n a k r á j í m e o l o u p a n o u č e r v e n o u c i b u l i a n a j e m n o n a s e k á m e c h i l l i p a p r i č k y .
U m l e t é m a s o s m í c h á m e s e 2 l ž i č k a m i r y b í o m á č k y , s l a d k o u c h i l l i o m á č k o u , m o u k o u a l ž í c í k o r i a n d r u . S m ě s d o b ř e p r o h n ě t e m e a v y t v a r u j e m e z n í m a l é k u l i č k y , k t e r é n e c h á m e 3 0 m i n u t v c h l a d n i č c e o d l e ž e t .
R ý ž o v é n u d l e v c e d n í k u v l o ž í m e d o m i s k y , z a l i j e m e v a ř í c í v o d o u a n e c h á m e a s i 5 m i n u t o d s t á t . K d y ž z m ě k n o u , c e d n í k z v o d y v y j m e m e a n u d l e n e c h á m e o k a p a t .
M a s o v é k u l i č k y s m a ž í m e 8 - 1 0 m i n u t n a t e f l o n o v é p á n v i n a l ž i č c e r o z p á l e n é h o s l u n e č n i c o v é h o o l e j e . P ř i s m a ž e n í k u l i č k y o b r a c í m e a k d y ž j s o u z e v š e c h s t r a n h n ě d é , z p á n v e j e v y j m e m e .
N a d r e s i n k v u z a v í r a t e l n é n á d o b ě p r o t ř e p e m e a r a š í d o v ý o l e j s l i m e t k o v o u š ť á v o u , 2 l ž i č k a m i r y b í o m á č k y , 3 l ž í c e m i k o r i a n d r u , h n ě d ý m t ř t i n o v ý m c u k r e m , c i b u l í , n a s e k a n ý m i c h i l l i p a p r i č k a m i a z á z v o r e m .
V m í s e s m í c h á m e n u d l e s m r k v í a m a s o v ý m i k u l i č k a m i , z a l i j e m e d r e s i n k e m a d o b ř e s p o l u p r o m í c h á m e .
H o t o v ý p o k r m r o z d ě l í m e n a t a l í ř e a s e r v í r u j e m e .
N u d l e v l o ž í m e d o h r n c e s v r o u c í v o d o u a u v a ř í m e d l e n á v o d u . S c e d í m e a o d l o ž í m e . M e z i t í m v e w o k u r o z p á l í m e o l e j a n a s t ř e d n í m o h n i n a n ě m z a s t á l é h o m í c h á n í c c a 2 - 3 m i n u t y o s m a h n e m e d o z l a t o v a r o z d r c e n ý č e s n e k a n a n u d l i č k y n a k r á j e n ý z á z v o r . P ř i d á m e n a n u d l i č k y p o k r á j e n é b a m b u s o v é v ý h o n k y , r o z e h ř e j e m e n a m a x i m u m a s m a ž í m e c c a 5 m i n u t . V p r ů b ě h u s t á l e m í c h á m e . V l o ž í m e n a n u d l i č k y n a k r á j e n o u m r k e v , s ó j o v é k l í č k y a n a h r u b o n a k r o u h a n é z e l í a s m a ž í m e c c a 5 m i n u t z a s t á l é h o m í c h á n í , d o k u d z e l e n i n a n e z a č n e h n ě d n o u t .
V m í c h á m e r y b í o m á č k u , š v e s t k o v o u o m á č k u , s e z a m o v ý o l e j , š ť á v u v y m a č k a n o u z l i m e t y , c u k r , n a t e n k é n u d l i č k y p o k r á j e n o u ř e d k e v a n a d r o b n o n a s e k a n o u k o r i a n d r o v o u n a ť a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e .
H o t o v o u s m ě s r o z d ě l í m e d o v y h ř á t ý c h m i s e k , p o s y p e m e p r a ž e n ý m i s e z a m o v ý m i s e m í n k y a i h n e d t e p l é p o d á v á m e .
K a c h n u j e d n u a ž d v ě h o d i n y m a r i n u j e m e v e s m ě s i o m á č e k a š e s t i s t r o u ž k ů č e s n e k u n a p l á t k y . M e z i t í m u v a ř í m e r ý ž o v é n u d l e , p o t é k n i m p ř i d á m e h o u b y a c i b u l k u , o b o j e n a k r á j e n é n a t e n k é p l á t k y , d v ě l ž í c e s e z a m o v é h o o l e j e a n e c h á m e s t r a n o u .
N a p á n v i s j e d n o u l ž í c í o l e j e s m a ž í m e d v ě m i n u t y z o b o u s t r a n k a c h n í p r s í č k a , p o t é j e d o p e č e m e a s i p a t n á c t m i n u t v t r o u b ě n a 1 8 0 s t u p ň ů C e l s i a , p o v y j m u t í r e s t u j e m e j e š t ě p ě t m i n u t n a p l o t n ě .
N a p á n v i s p o d z e m n i c o v ý m o l e j e m s m a ž í m e d o z l a t o v a p l a c i č k y z n u d l o v é s m ě s i .
K a c h n í p r s a p o d á v á m e n a p l á t k y s p l a c i č k a m i a s ó j o v o u o m á č k o u .
Č e s n e k a c i b u l k u o l o u p e m e , p o l o v i n u c i b u l k y n a k r á j í m e n a p r o u ž k y , z b y t e k c i b u l k y a č e s n e k n a s e k á m e n a d r o b n o .
H o v ě z í m a s o p r o p l á c h n e m e p o d t e k o u c í v o d o u a d á m e v a ř i t d o v r o u c í v o d y n a 3 0 m i n u t . P o t é t o d o b ě p ř i s y p e m e d o v ý v a r u n a s e k a n o u c i b u l k u a č e s n e k a v a ř í m e d a l š í c h 3 0 m i n u t . P o h o d i n ě v a ř e n í , k d y ž j e m a s o m ě k k é , v ý v a r o d s t a v í m e z o h n ě , s c e d í m e h o p ř e s u t ě r k u a m a s o n a t r h á m e n e b o n a k r á j í m e p o v l á k n e c h .
V á l e č k y r ý ž o v é h o t ě s t a r o z v i n e m e a n a k r á j í m e j e ú h l o p ř í č n ě n a t e n k é p l á t k y , d l o u h é a s i 4 c m . P a p r i k u n a k á j í m e n a p r o u ž k y . Z v e j c e p ř i p r a v í m e o m e l e t u , k t e r o u n a k r á j í m e n a k o s o č t v e r e č k y . D o v r o u c í h o h o v ě z í h o v ý v a r u d á m e p l á t k y r ý ž o v é h o t ě s t a . K d y ž p l á t k y v y p l a v o u n a p o v r c h , o k o ř e n í m e v ý v a r s ó j o v o u o m á č k o u a s o l í , d á l e p ř i d á m e d o v ý v a r u s e k a n o u c i b u l k u a z n o v u p o v a ř í m e .
P o l é v k u p o d á v á m e h o r k o u , o z d o b e n o u k o u s k y m a s a , o m e l e t o v ý m i k o u s k y a č e r v e n o u p a p r i k o u .
R ý ž o v é n u d l e u v a ř í m e v o s o l e n é v o d ě d l e n á v o d u n a o b a l u , p o t é j e s c e d í m e a p ř i k r y j e m e u t ě r k o u .
F a z o l o v é l u s k y , b a m b u s o v é v ý h o n k y a k o r i a n d r o p l á c h n e m e p o d t e k o u c í v o d o u a n e c h á m e o k a p a t . N a k r á j í m e p o d é l n ě f a z o l k y , l í s t k y k o r i a n d r u n a k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y . N a k o u s k y p o k r á j í m e i b a m b u s o v é v ý h o n k y .
N a r o z p á l e n é m o l e j i o s m a h n e m e m l e t é h o v ě z í m a s o . P ř i d á m e f a z o l k y , n a d r c e n ý p e p ř a k a r i p a s t u . V š e s p o l u s m a ž í m e d o m ě k k a .
N a k o n e c p ř i d á m e u v a ř e n é r ý ž o v é n u d l e , b a m b u s o v é v ý h o n k y a k o r i a n d r . S m ě s z l e h k a p r o m í c h á m e a p r o h ř e j e m e .
Maso zlehka naklepeme, rozložíme na talíř, potřeme důkladně teriyaki omáčkou a marinujeme cca 2-3 hodiny.
Nudle rozdělíme na provazce. Do woku vlijeme olej do výšky 5 cm a rozpálíme na vysokou teplotu. Postupně vkládáme po částech nudle a téměr ihned obracíme, abychom je rychle osmahli po obou stranách. Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme osušit na papírové utěrce. Jakmile máme všechny nudle hotové, přemístíme je do servírovací mísy a uchováme teplé.
Použitý olej slijeme a odložíme. V pánvi rozpálíme lžíci podzemnicového oleje, vložíme maso a po obou stranách osmažíme cca 1 minutu dohněda. Přemístíme na pracovní plochu a nakrájíme na plátky. Uvnitř by maso mělo zůstat růžové.
Do pánve přilijeme trochu oleje, přidáme na kolečka pokrájenou jarní cibulku, rozdrcený česnek a na nudličky nakrájenou mrkev. Na středním ohni za stálého míchání orestujeme cca 5-6 minut do změknutí. Vložíme na tenké plátky nasekané chilli papričky bez semínek, na šikmé plátky pokrájené cukety, nastrouhaný zázvor a smažíme cca 2 minuty. Mezitím stále mícháme.
Přilijeme rýžový ocet, vývar, sójovou omáčku a povaříme cca 4 minuty, až směs částečně zhoustne. Vrátíme do pánve maso a prohřejeme 1-2 ...
R ý ž o v é n u d l e n a m o č í m e d o h r n c e s t e p l o u v o d o u n a 1 5 m i n u t . S c e d í m e j e a n e c h á m e o k a p a t . M a s o n a k r á j í m e n a t e n k é n u d l i č k y , s ý r t o f u z a s e n a v ě t š í k o u s k y . N a ť j a r n í c i b u l k y n a k r á j í m e n a h r u b o .
V e v e l k é p á n v i n a r o z e h ř á t é m o l e j i o r e s t u j e m e m a s o . P ř i s y p e m e c u k r , z a m í c h á m e , c u k r n á m z ů s t a n e t r o c h u z k a r a m e l i z o v á n , p ř i d á m e t a m a r i n d o v o u p a s t u , v m í c h á m e o k a p a n é n u d l e a v š e c h n y s u r o v i n y n a d o h n ě m d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e . P á n e v s t á h n e m e z o h n ě , n a k r a j p á n v e r o z k l e p n e m e c e l é v e j c e , k t e r é o s m a h n e m e d o p o l o m ě k k a a h n e d s m í c h á m e s o s t a t n í m i s u r o v i n a m i . P á n e v v r á t í m e z a s e n a p ř í m ý o h e ň , p ř i s y p e m e o ř e c h y , j a r n í c i b u l k u , t o f u , o p ě t p r o m í c h á m e a z l e h k a z a h ř e j e m e . N a k o n e c d o c h u t í m e s ó j o v o u a r y b í o m á č k o u , p o k a p e m e c i t r o n o v o u š ť á v o u , z a m í c h á m e a s t á h n e m e z o h n ě .
P ř i p r a v e n é r ý ž o v é n u d l e p o k l a d e m e p o d l e p o r c i n a v y h ř á t é t a l í ř e a p o d á v á m e .
V l a s o v é r ý ž o v é n u d l e v m i s c e z a l i j e m e h o r k o u v o d o u a n e c h á m e z m ě k n o u t . Z a t í m s i p ř i p r a v í m e z e l e n i n u , k t e r o u o l o u p e m e a n a k r á j í m e m r k e v a z e l í n a p r o u ž k y , c e l e r n a m e n š í k o u s k y .
V e w o k u r o z p á l í m e o l e j a p r u d c e o r e s t u j e m e n a s e k a n ý č e s n e k , p ř i d á m e m r k e v a k r á t c e p o d u s í m e . N a k o n e c v m í c h á m e z e l í a c e l e r a j e š t ě 2 m i n u t y d u s í m e s p o l e č n ě . K r a b í m a s o n a k r á j í m e n a k o u s k y a s p o l u s o k a p a n ý m i n u d l e m i v m í c h á m e d o z e l e n i n y , z a l i j e m e t r o c h o u v ý v a r u a ú s t ř i c o v o u o m á č k o u , o p e p ř í m e a z a p r o m í c h á v á n í 3 m i n u t y p r o h ř e j e m e .
R ý ž o v é n u d l e t r o c h u p o l á m e m e , z a l i j e m e v r o u c í v o d o u a n e c h á m e n a b o b t n a t . Ř í d í m e s e n á v o d e m n a o b a l u .
O č i š t ě n o u m r k e v n a s t r o u h á m e n a h r u b o , č í n s k é z e l í n a k r á j í m e n a s l a b é p r o u ž k y , c i b u l i n a d r o b n o , k u ř e c í p r s a n a n u d l i č k y .
V p á n v i r o z p á l í m e o l e j , m a s o o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o s y p e m e k a r i k o ř e n í m , p ř i d á m e d o o l e j e a o r e s t u j e m e . P ř i s y p e m e o k a p a n é n u d l e , p r o m í c h á m e s m a s e m , v l o ž í m e m r k e v s e z e l í m a s c i b u l í , o s m a h n e m e , z a k a p e m e s ó j o v o u o m á č k o u , p r o h ř e j e m e a o d s t a v í m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .