MilujiVaření.cz Recepty Příprava Způsob přípravy Zavařování Kompoty
Kompoty Zavařování kompotů není složité a pokud využijete naše recepty , budete mít vynikající ovocné kompoty na dlouhou dobu. Nejčastěji se zavařují třešně, jahody, meruňky a broskve, vynikající je ale třeba i dýňový nebo jablečný kompot. Ovoce na zavařování musí být vždy maximálně čerstvé a kvalitní. Nahnilé nebo jinak poškozené ovoce nikdy nezavařujte, protože ani vysoká teplota při sterilizaci není zárukou, že se případné bakterie zničí. Otlučené nebo jiným způsobem poškozené plody se ale mohou po vykrojení použít na marmelády a džemy.
Jablečný kompot v kořeněném nálevu Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na čtvrtinky a propláchneme studenou vodou. Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme skořici, hřebíček a povaříme. Do vroucího nálevu po částech vkládáme jablka, po chvilce vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme do sklenic. Nálev scedíme přes síto do kastrolu, přidáme na kolečka pokrájený citrón, znovu krátce povaříme. Po vychladnutí jím zalijeme jablka.
Sklenice zavíčkujeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Necháme v hrnci vychladnout, poté uložíme na suchém, temném místě.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
N e k t a r i n k y o m y j e m e , v y p e c k u j e m e a n a k r á j í m e n a č t v t k y . P o m e r a n č o m y j e m e a n a k r á j í m e n a d í l k y .
C u k r v s y p e m e d o v o d y a n á l e v c h v í l i p o v a ř í m e , a b y s e c u k r ú p l n ě r o z p u s t i l .
N e k t a r i n k y u r o v n á m e d o s t e r i l i z o v a n ý c h s k l e n i c a p r o l o ž í m e j e d í l k y p o m e r a n č e .
O v o c e v e s k l e n i c í c h z a l i j e m e p r o c h l a d l ý m n á l e v e m t a k , a b y s a h a l a s i 1 c m p o d o k r a j s k l e n i c . U z a v ř e m e v í č k y k r á t c e p o v a ř e n ý m i v e v o d ě a u p e v n í m e s v o r k a m i .
S k l e n i c e v l o ž í m e d o z a v a ř o v a c í h o h r n c e , p ř i l i j e m e t o l i k v o d y , a b y s a h a l a d o p o l o v i n y v ý š k y s k l e n i c a k o m p o t z a v a ř u j e m e p ř i t e p l o t ě 8 0
s t u p ň ů C e l s i a 2 0 m i n u t .
H o t o v é k o m p o t y v y j m e m e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t . P o t o m t e p r v e o d s t r a n í m e s v o r k y , k t e r é d r ž e l y v í č k a .
D o h r n c e v l i j e m e v o d u , p ř i s y p e m e v a n i l k o v ý i k r u p i c o v ý c u k r a p ř i v e d e m e k v a r u , n á s l e d n ě i h n e d s t á h n e m e z e s p o r á k u .
O m y t é m e r u ň k y r o z p ů l í m e , v y p e c k u j e m e a ř e z n o u p l o c h o u j e p o s t u p n ě n a s k l á d á m e n a s e b e d o 0 , 7 d l s k l e n i č e k . Z a l i j e m e p ř i p r a v e n ý m n á l e v e m . S k l e n i č k y z a v í č k u j e m e a n a s k l á d á m e d o s t e r i l i z a č n í h o h r n c e , d o 2 t ř e t i n n a p l n ě n é h o v o d o u . P ř i k l o p í m e a p ř i 9 5 s t u p n í c h s t e r i l i z u j e m e 2 5 - 3 0 m i n u t , p o t é v y b e r e m e z h r n c e a o d l o ž í m e n a c h l a d n é m í s t o v y c h l a d n o u t .
O č i š t ě n o u m r k e v j e m n ě n a s t r o u h á m e d o m í s y .
K o m p o t o v a n é o v o c e s p o l u s o m y t ý m i j a b l k y n a k r á j í m e n a v ě t š í k o u s k y a p ř i d á m e k m r k v i . Z a l i j e m e š ť á v o u z k o m p o t u a o c h u t í m e c i t r o n o v o u š ť á v o u .
S a l á t z l e h k a p r o m í c h á m e a p ř e d p o d á v á n í m n e c h á m e v y c h l a d i t .
J a b l k a o l o u p e m e , v y k r á j í m e a d o b ř e o m y j e m e . N a k r á j í m e j e n a č t v r t k y , v l o ž í m e d o k a s t r o l u a z a l i j e m e v o d o u .
P ř i d á m e c u k r , h ř e b í č e k a k r á t c e a s i 1 0 m i n u t p o v a ř í m e . J a b l k a s e n e s m í r o z v a ř i t a n i p ř í l i š z m ě k n o u t .
K o m p o t u l o ž í m e v c h l a d n i č c e . P ř i p o d á v á n í j e j z a k a p e m e c i t r o n o v o u š ť á v o u .
J a b l k a o l o u p e m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů , n a k r á j í m e n a k o u s k y a p o k a p e m e j e c i t r o n o v o u š ť á v o u .
V o d u s v a ř í m e s c u k r e m a k o ř e n í m . P ř i d á m e j a b l k a a d u s í m e d o m ě k k a .
P o u ž i j e m e n e p ř e z r á l é š v e s t k y . D ů k l a d n ě j e o m y j e m e , n e c h á m e n a s í t u o k a p a t a o t r h á m e s t o p k y . R o z d ě l í m e j e d o s k l e n i c .
M e z i t í m c u k r r o z m í c h á m e v e v o d ě , c h v í l i p o v a ř í m e a p o v y c h l a d n u t í r o z t o k e m z a l i j e m e o v o c e .
S k l e n i c e u z a v ř e m e , u r o v n á m e n a m ř í ž k u z a v a ř o v a c í h o h r n c e a p ř i t e p l o t ě 8 5 ° C s t e r i l u j e m e p o d o b u 2 5 m i n u t . V y c h l a d l ý k o m p o t v y j m e m e a u l o ž í m e n a t e m n é m a s u c h é m m í s t ě .
J a b l k a o l o u p e m e , o d s t r a n í m e j á d ř i n c e , p o k r á j í m e n a č t v r t i n k y a p r o p l á c h n e m e s t u d e n o u v o d o u . V e v o d ě r o z m í c h á m e c u k r , p ř i d á m e s k o ř i c i , h ř e b í č e k a p o v a ř í m e . D o v r o u c í h o n á l e v u p o č á s t e c h v k l á d á m e j a b l k a , p o c h v i l c e v y j m e m e d ě r o v a n o u n a b ě r a č k o u , r o z d ě l í m e d o s k l e n i c . N á l e v s c e d í m e p ř e s s í t o d o k a s t r o l u , p ř i d á m e n a k o l e č k a p o k r á j e n ý c i t r ó n , z n o v u k r á t c e p o v a ř í m e . P o v y c h l a d n u t í j í m z a l i j e m e j a b l k a .
S k l e n i c e z a v í č k u j e m e , n a s k l á d á m e n a m ř í ž k u z a v a ř o v a c í h o h r n c e a p ř i t e p l o t ě 8 5 ° C s t e r i l u j e m e p o d o b u 2 0 m i n u t . N e c h á m e v h r n c i v y c h l a d n o u t , p o t é u l o ž í m e n a s u c h é m , t e m n é m m í s t ě .
V e j c e u š l e h á m e s c u k r e m , m l e t ý m i m a n d l e m i a 1 2 g z a k y s a n é s m e t a n y , o s o l í m e .
T ě s t o r o z d ě l í m e n a d v ě p o l o v i n y , k a ž d o u z n i c h u s m a ž í m e n a r o z p á l e n é m o l e j i d o l e h c e o p e č e n é o m e l e t y .
J e d n u o m e l e t u p ř e n d á m e n a t a l í ř v h o d n ý k z a p é k á n í , p o k l a d e m e j a b l e č n ý m k o m p o t e m s m í c h a n ý m s e z a k y s a n o u s m e t a n o u , n a v r c h d á m e m a l i n y . P ř i k l o p í m e d r u h o u o m e l e t o u , l e h c e p o p r á š í m e m o u č k o v ý m c u k r e m .
N e c h á m e v t r o u b ě l e h c e z e z l á t n o u t .
S e r v í r u j e m e t e p l é .
H r u š k y o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o . V h r n c i r o z e h ř e j e m e m á s l o a p ř i d á m e h r u š k y . V a ř í m e n a m í r n é m p l a m e n i . H r n e c z a k r y j e m e p o k l i č k o u , a l e n e ú p l n ě . N e c h á m e u t í k a t p á r u š k v í r k o u m e z i p o k l i č k o u a h r n c e m . O b č a s z a m í c h á m e a v a ř í m e 1 0 m i n u t , d o k u d h r u š k y n e z m ě k n o u a n e p r o v a ř í s e . H r u š k y r o z m a č k á m e v i d l i č k o u n e b o s m ě s r o z m í c h á m e r u č n í m m i x é r e m d o h l a d k a .
V o d u k r á t c e s v a ř í m e s c u k r e m t a k , a b y s e c u k r r o z p u s t i l .
D o s v a ř e n é h o n á l e v u v s y p e m e o l o u p a n o u , n a k o s t k y n a k r á j e n o u d ý n i a v a ř í m e j e š t ě 3 m i n u t y . P o t o m d ý n i o p a t r n ě v y j m e m e z n á l e v u a v l o ž í m e d o č i s t ý c h s k l e n i c .
N á l e v z ř e d í m e a n a n a s o v o u š ť á v o u a n a l i j e m e n a d ý n i v e s k l e n i c í c h t a k , a b y s a h a l 1 c m p o d o k r a j . O k r a j s k l e n i c o t ř e m e u t ě r k o u . S k l e n i c e u z a v ř e m e v í č k y a u p e v n í m e s v o r k a m i .
S k l e n i c e v l o ž í m e d o z a v a ř o v a c í h o h r n c e a p ř i l i j e m e v o d u d o p o l o v i n y v ý š k y s k l e n i c . K o m p o t z a v a ř u j e m e p ř i t e p l o t ě 8 5 - 9 0 ° C 2 0 m i n u t .
H o t o v ý k o m p o t v y j m e m e a p o v y c h l a d n u t í z v í č e k o d s t r a n í m e s v o r k y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .