MilujiVaření.cz Recepty Speciální Restaurace České Francouzká restaurace - Obecní dům
Francouzká restaurace - Obecní dům Uvařte si doma vynikající jídla z kuchyně Francouzké restaurace - Obecní dům!
Pokud se chcete maximálně přiblížit originální chuti, aroma i vzhledu, měli byste používat jen kvalitní potraviny i ingredience a také vhodné kuchyňské vybavení a potřeby .
Mladý kohout dušený na víně Kohouta naporcujeme na 8 menších dílů, které osolíme, opepříme a v pánvi na olivovém oleji osmahneme ze všech stran. Porce kohouta vyjmeme, na olej nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku, osmažíme, přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat, přidáme marmeládu, podlijeme vínem, provaříme, přilijeme vývar a vrátíme do pánve porce kohouta. Dusíme do změknutí. Kohoutí porce vyjmeme, šťávu vyvaříme přibližně na 600 ml, podle chuti dosolíme a dopepříme.
Porce kohouta upravíme na talíře, přelijeme omáčkou z pánve a doplníme vařeným bramborem. Ozdobíme snítkou čerstvé petrželky.
Hovězí polévka s žebrem, zeleninou a knedlíčky Do hrnce vložíme hovězí maso s kostí, posekané morkové kosti, zalijeme vodou, osolíme, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a zvolna vaříme hodinu a půl. Přidáme rozkrojené cibule, na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel a vaříme ještě 15 minut.
Vývar scedíme, vyvaříme na polovinu, aby byl silnější, maso obereme od kosti, nakrájíme na kostky, morek z kostí vložíme do misky, přisypeme housku nakrájenou na kostičky, sůl, mletý pepř, muškát, posekanou pažitku, přidáme vejce, vypracujeme těstíčko, které podle potřeby zahustíme strouhankou. Z těsta tvoříme malé knedlíčky, které zavařujeme rovnou do vývaru.
Do talířů vložíme zeleninu, maso a zalijeme vývarem s knedlíčky.
Krémová polévka z kozího sýru Syrový očištěný brambor nastrouháme najemno, pórek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nahrubo, bylinky posekáme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přisypeme pórek, necháme zesklovatět, přilijeme smetanu, drůbeží vývar a vaříme zvolna asi čtvrt hodiny. Nyní přisypeme strouhaný brambor se sýrem, povaříme 4 minuty, odstavíme a důkladně rozmixujeme do krémova. Podle chuti osolíme a opepříme. Parmskou šunku nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Listové těsto vyválíme na tenčí plát, nařežeme na proužky, vždy dva proužky přiložíme k sobě a zatočíme do vrtule. Vyskládáme na plech potažený papírem na pečení, potřeme žloutkem, posypeme bylinkami, solí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut dozlatova.
Do polévkových misek rozdělíme opraženou šunku, zalijeme krémem, doplníme bylinkovou tyčinkou a podáváme.
Zauzená kachní prsa s pečenými jablky Do misky nalijeme vinný ocet, balsamico ocet, tekutý med, promícháme, do misky vložíme osolená a opepřená kachní prsa, v medové směsi prsa obalíme a necháme uležet. Do pánve nalijeme olej, přiložíme kachní prsa a osmažíme z obou stran dokřupava. Troubu předehřejeme na 70 °C, prsa přemístíme do pekáčku, vložíme do trouby a necháme je 30 minut dojít. Nakonec prsa zavěsíme do udírny s třešňovým dřívím a krátce zaudíme. Zauzujeme opravdu krátce, jinak by bylo maso hořké.
Jablka omyjeme, rozkrojíme, vykrojíme jádřince a zbytek nakrájíme na širší plátky. V pánvi rozehřejeme cukr, jakmile začne lehce karamelizovat, položíme na něj plátky jablek a rychle opečeme z obou stran. Zakapeme bílým vínem a odstavíme.
Kachní prsa nakrájíme na plátky, upravíme na talířky, obložíme plátky jablek a podáváme.
Čokoládové řezy se zmrzlinou Čokoládu nalámeme do kovové misky, vložíme do horké vodní lázně a necháme rozpustit. Postupně metlou zašleháme drcené oříšky, nalámané sušenky a měkké máslo. Hmotu nalijeme do obdélníkové formy a dáme zchladit. V horké smetaně rozpustíme vanilkový cukr, do chladnoucí smetany přimícháme žloutky a nalámanou čokoládu, přilijeme becherovku, přidáme měkké máslo a vymícháme hladký krém, který nalijeme do formy na ztuhlou čokoládovou hmotu a dáme do lednice.
Vanilkovou zmrzlinu necháme trochu změknout, vmícháme rum, mletý mák a dáme zamrazit.
Vychladlý dezert nakrájíme na kostky, upravíme na dezertní talířky, posypeme kakaem, doplníme kouskem zmrzliny a podáváme.
Jehněčí kotlety uzené se zeleninovou oblohou Jehněčí kotlety částečně vykostíme, osolíme, posypeme posekanými bylinkami a necháme uležet. Brambory očistíme, nakrájíme na silnější plátky, promícháme se smetanou a prolisovaným česnekem, vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut.
Kotlety vložíme do pánve s rozpáleným olejem a osmahneme z obou stran. Kotlety přendáme do udírny s rozmarýnovým dřívím a krátce vyudíme, jen aby maso nasálo kouř. Mladé mrkve a cuketu vložíme do hrnce, osolíme, trochu osladíme a povaříme 10 minut. Přemístíme na pánev s rozehřátým máslem a orestujeme. Silný jehněčí vývar vyvaříme o třetinu, čímž by měl částečně zhoustnout. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na talíře upravíme kotlety, doplníme zapečenými bramborami, zeleninou a jehněčí šťávou.
Vanilková trubička s višňovou zmrzlinou Do misky nasypeme cukr, přidáme bílky a vyšleháme, pomalu přisypeme mouku a metlou vyšleháme hladké těsto. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj rovnoměrně v tenké vrstvě namažeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Plech vyndáme, těsto rychle nařežeme na obdélníčky a zavineme do ruliček. Necháme vychladnout.
Do mixéru nasypeme vypeckované višně, cukr, přilijeme vodu, šumivé víno, vodku a rozmixujeme dohladka. Hmotou naplníme formičky na zmrzlinu a dáme zamrazit.
Do misky vložíme mascarpone, žloutky, přisypeme vanilkový cukr, vyšleháme, zakápneme likérem a nakonec přimícháme šlehačku. Vzniklým krémem naplníme trubičky, upravíme na talířky, přidáme kopeček višňové zmrzliny a podáváme.
Telecí maso se zapečenými bramborami a chřestem Telecí koleno vykostíme, maso naklepeme, osolíme, opepříme, zabalíme do rolády, ovážeme provázkem, vložíme do vroucího telecího vývaru, přilijeme víno, rajčatový protlak a vaříme zvolna 45 minut.
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, orestujeme a zalijeme smetanou. Povaříme 5 minut a odstavíme. Brambory očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme, vsypeme do pekáčku, zalijeme ochucenou smetanou z pánve a vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme asi 20 minut.
Chřest očistíme, vložíme do rendlíku, zalijeme vroucí vodou, osolíme a povaříme 4 minuty. Scedíme a v pánvi na másle krátce orestujeme. Uvařené maso vyndáme z hrnce, odstraníme provázek, maso nakrájíme na špalíčky, vývar vyvaříme na polovinu do zhoustnutí.
Na talíře upravíme špalíčky masa, doplníme zapečeným bramborem, chřestem, přelijeme zhoustlým vývarem a podáváme.
Tuňák s kaviárem a limetkovou pěnou Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno, vložíme do misky, přisypeme zázvor, chilli koření, pepř, přilijeme limetkovou šťávu, sojovou omáčku, promícháme, tuňáka nakrájíme na malé plátky a vložíme do misky. Rybu v marinádě obalíme a necháme pár minut uležet. Do oleje vložíme list kerblíku, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Do créme fraiche vmícháme strouhanou limetkovou kůru, 15 ml limetkové šťávy a promícháme.
Plátky tuňáka upravíme na talířky, doplníme kaviárem, pokapeme kerblíkovým olejem a ozdobíme limetkovým créme fraiche a snítkou petrželky.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
K o h o u t a n a p o r c u j e m e n a 8 m e n š í c h d í l ů , k t e r é o s o l í m e , o p e p ř í m e a v p á n v i n a o l i v o v é m o l e j i o s m a h n e m e z e v š e c h s t r a n . P o r c e k o h o u t a v y j m e m e , n a o l e j n a s y p e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u š a l o t k u , o s m a ž í m e , p ř i s y p e m e c u k r , n e c h á m e z k a r a m e l i z o v a t , p ř i d á m e m a r m e l á d u , p o d l i j e m e v í n e m , p r o v a ř í m e , p ř i l i j e m e v ý v a r a v r á t í m e d o p á n v e p o r c e k o h o u t a . D u s í m e d o z m ě k n u t í . K o h o u t í p o r c e v y j m e m e , š ť á v u v y v a ř í m e p ř i b l i ž n ě n a 6 0 0 m l , p o d l e c h u t i d o s o l í m e a d o p e p ř í m e .
P o r c e k o h o u t a u p r a v í m e n a t a l í ř e , p ř e l i j e m e o m á č k o u z p á n v e a d o p l n í m e v a ř e n ý m b r a m b o r e m . O z d o b í m e s n í t k o u č e r s t v é p e t r ž e l k y .
D o h r n c e v l o ž í m e h o v ě z í m a s o s k o s t í , p o s e k a n é m o r k o v é k o s t i , z a l i j e m e v o d o u , o s o l í m e , o k o ř e n í m e c e l ý m p e p ř e m , n o v ý m k o ř e n í m , b o b k o v ý m l i s t e m a z v o l n a v a ř í m e h o d i n u a p ů l . P ř i d á m e r o z k r o j e n é c i b u l e , n a k o s t i č k y n a k r á j e n é b r a m b o r y , m r k e v , c e l e r , p e t r ž e l a v a ř í m e j e š t ě 1 5 m i n u t .
V ý v a r s c e d í m e , v y v a ř í m e n a p o l o v i n u , a b y b y l s i l n ě j š í , m a s o o b e r e m e o d k o s t i , n a k r á j í m e n a k o s t k y , m o r e k z k o s t í v l o ž í m e d o m i s k y , p ř i s y p e m e h o u s k u n a k r á j e n o u n a k o s t i č k y , s ů l , m l e t ý p e p ř , m u š k á t , p o s e k a n o u p a ž i t k u , p ř i d á m e v e j c e , v y p r a c u j e m e t ě s t í č k o , k t e r é p o d l e p o t ř e b y z a h u s t í m e s t r o u h a n k o u . Z t ě s t a t v o ř í m e m a l é k n e d l í č k y , k t e r é z a v a ř u j e m e r o v n o u d o v ý v a r u .
D o t a l í ř ů v l o ž í m e z e l e n i n u , m a s o a z a l i j e m e v ý v a r e m s k n e d l í č k y .
S y r o v ý o č i š t ě n ý b r a m b o r n a s t r o u h á m e n a j e m n o , p ó r e k n a k r á j í m e n a d r o b n o , s ý r n a s t r o u h á m e n a h r u b o , b y l i n k y p o s e k á m e . V h r n c i r o z e h ř e j e m e o l i v o v ý o l e j , p ř i s y p e m e p ó r e k , n e c h á m e z e s k l o v a t ě t , p ř i l i j e m e s m e t a n u , d r ů b e ž í v ý v a r a v a ř í m e z v o l n a a s i č t v r t h o d i n y . N y n í p ř i s y p e m e s t r o u h a n ý b r a m b o r s e s ý r e m , p o v a ř í m e 4 m i n u t y , o d s t a v í m e a d ů k l a d n ě r o z m i x u j e m e d o k r é m o v a . P o d l e c h u t i o s o l í m e a o p e p ř í m e . P a r m s k o u š u n k u n a k r á j í m e n a k o s t i č k y a n a s u c h o o p r a ž í m e . L i s t o v é t ě s t o v y v á l í m e n a t e n č í p l á t , n a ř e ž e m e n a p r o u ž k y , v ž d y d v a p r o u ž k y p ř i l o ž í m e k s o b ě a z a t o č í m e d o v r t u l e . V y s k l á d á m e n a p l e c h p o t a ž e n ý p a p í r e m n a p e č e n í , p o t ř e m e ž l o u t k e m , p o s y p e m e b y l i n k a m i , s o l í , v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y a p e č e m e a s i 1 0 m i n u t d o z l a t o v a .
D o p o l é v k o v ý c h m i s e k r o z d ě l í m e o p r a ž e n o u š u n k u , z a l i j e m e k r é m e m , d o p l n í m e b y l i n k o v o u t y č i n k o u a p o d á v á m e .
D o m i s k y n a l i j e m e v i n n ý o c e t , b a l s a m i c o o c e t , t e k u t ý m e d , p r o m í c h á m e , d o m i s k y v l o ž í m e o s o l e n á a o p e p ř e n á k a c h n í p r s a , v m e d o v é s m ě s i p r s a o b a l í m e a n e c h á m e u l e ž e t . D o p á n v e n a l i j e m e o l e j , p ř i l o ž í m e k a c h n í p r s a a o s m a ž í m e z o b o u s t r a n d o k ř u p a v a . T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 7 0 ° C , p r s a p ř e m í s t í m e d o p e k á č k u , v l o ž í m e d o t r o u b y a n e c h á m e j e 3 0 m i n u t d o j í t . N a k o n e c p r s a z a v ě s í m e d o u d í r n y s t ř e š ň o v ý m d ř í v í m a k r á t c e z a u d í m e . Z a u z u j e m e o p r a v d u k r á t c e , j i n a k b y b y l o m a s o h o ř k é .
J a b l k a o m y j e m e , r o z k r o j í m e , v y k r o j í m e j á d ř i n c e a z b y t e k n a k r á j í m e n a š i r š í p l á t k y . V p á n v i r o z e h ř e j e m e c u k r , j a k m i l e z a č n e l e h c e k a r a m e l i z o v a t , p o l o ž í m e n a n ě j p l á t k y j a b l e k a r y c h l e o p e č e m e z o b o u s t r a n . Z a k a p e m e b í l ý m v í n e m a o d s t a v í m e .
K a c h n í p r s a n a k r á j í m e n a p l á t k y , u p r a v í m e n a t a l í ř k y , o b l o ž í m e p l á t k y j a b l e k a p o d á v á m e .
Č o k o l á d u n a l á m e m e d o k o v o v é m i s k y , v l o ž í m e d o h o r k é v o d n í l á z n ě a n e c h á m e r o z p u s t i t . P o s t u p n ě m e t l o u z a š l e h á m e d r c e n é o ř í š k y , n a l á m a n é s u š e n k y a m ě k k é m á s l o . H m o t u n a l i j e m e d o o b d é l n í k o v é f o r m y a d á m e z c h l a d i t . V h o r k é s m e t a n ě r o z p u s t í m e v a n i l k o v ý c u k r , d o c h l a d n o u c í s m e t a n y p ř i m í c h á m e ž l o u t k y a n a l á m a n o u č o k o l á d u , p ř i l i j e m e b e c h e r o v k u , p ř i d á m e m ě k k é m á s l o a v y m í c h á m e h l a d k ý k r é m , k t e r ý n a l i j e m e d o f o r m y n a z t u h l o u č o k o l á d o v o u h m o t u a d á m e d o l e d n i c e .
V a n i l k o v o u z m r z l i n u n e c h á m e t r o c h u z m ě k n o u t , v m í c h á m e r u m , m l e t ý m á k a d á m e z a m r a z i t .
V y c h l a d l ý d e z e r t n a k r á j í m e n a k o s t k y , u p r a v í m e n a d e z e r t n í t a l í ř k y , p o s y p e m e k a k a e m , d o p l n í m e k o u s k e m z m r z l i n y a p o d á v á m e .
J e h n ě č í k o t l e t y č á s t e č n ě v y k o s t í m e , o s o l í m e , p o s y p e m e p o s e k a n ý m i b y l i n k a m i a n e c h á m e u l e ž e t . B r a m b o r y o č i s t í m e , n a k r á j í m e n a s i l n ě j š í p l á t k y , p r o m í c h á m e s e s m e t a n o u a p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , v l o ž í m e d o p e k á č k u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a d á m e d o v y h ř á t é t r o u b y . P e č e m e a s i 2 0 m i n u t .
K o t l e t y v l o ž í m e d o p á n v e s r o z p á l e n ý m o l e j e m a o s m a h n e m e z o b o u s t r a n . K o t l e t y p ř e n d á m e d o u d í r n y s r o z m a r ý n o v ý m d ř í v í m a k r á t c e v y u d í m e , j e n a b y m a s o n a s á l o k o u ř . M l a d é m r k v e a c u k e t u v l o ž í m e d o h r n c e , o s o l í m e , t r o c h u o s l a d í m e a p o v a ř í m e 1 0 m i n u t . P ř e m í s t í m e n a p á n e v s r o z e h ř á t ý m m á s l e m a o r e s t u j e m e . S i l n ý j e h n ě č í v ý v a r v y v a ř í m e o t ř e t i n u , č í m ž b y m ě l č á s t e č n ě z h o u s t n o u t . P o d l e c h u t i o s o l í m e a o p e p ř í m e .
N a t a l í ř e u p r a v í m e k o t l e t y , d o p l n í m e z a p e č e n ý m i b r a m b o r a m i , z e l e n i n o u a j e h n ě č í š ť á v o u .
D o m i s k y n a s y p e m e c u k r , p ř i d á m e b í l k y a v y š l e h á m e , p o m a l u p ř i s y p e m e m o u k u a m e t l o u v y š l e h á m e h l a d k é t ě s t o . P l e c h p o t á h n e m e p a p í r e m n a p e č e n í , n a n ě j r o v n o m ě r n ě v t e n k é v r s t v ě n a m a ž e m e t ě s t o , v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y a u p e č e m e . P l e c h v y n d á m e , t ě s t o r y c h l e n a ř e ž e m e n a o b d é l n í č k y a z a v i n e m e d o r u l i č e k . N e c h á m e v y c h l a d n o u t .
D o m i x é r u n a s y p e m e v y p e c k o v a n é v i š n ě , c u k r , p ř i l i j e m e v o d u , š u m i v é v í n o , v o d k u a r o z m i x u j e m e d o h l a d k a . H m o t o u n a p l n í m e f o r m i č k y n a z m r z l i n u a d á m e z a m r a z i t .
D o m i s k y v l o ž í m e m a s c a r p o n e , ž l o u t k y , p ř i s y p e m e v a n i l k o v ý c u k r , v y š l e h á m e , z a k á p n e m e l i k é r e m a n a k o n e c p ř i m í c h á m e š l e h a č k u . V z n i k l ý m k r é m e m n a p l n í m e t r u b i č k y , u p r a v í m e n a t a l í ř k y , p ř i d á m e k o p e č e k v i š ň o v é z m r z l i n y a p o d á v á m e .
T e l e c í k o l e n o v y k o s t í m e , m a s o n a k l e p e m e , o s o l í m e , o p e p ř í m e , z a b a l í m e d o r o l á d y , o v á ž e m e p r o v á z k e m , v l o ž í m e d o v r o u c í h o t e l e c í h o v ý v a r u , p ř i l i j e m e v í n o , r a j č a t o v ý p r o t l a k a v a ř í m e z v o l n a 4 5 m i n u t .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , p r o l i s o v a n ý č e s n e k , o r e s t u j e m e a z a l i j e m e s m e t a n o u . P o v a ř í m e 5 m i n u t a o d s t a v í m e . B r a m b o r y o č i s t í m e , n a k r á j í m e n a p l á t k y , o s o l í m e , o k m í n u j e m e , v s y p e m e d o p e k á č k u , z a l i j e m e o c h u c e n o u s m e t a n o u z p á n v e a v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y p é c t . P e č e m e a s i 2 0 m i n u t .
C h ř e s t o č i s t í m e , v l o ž í m e d o r e n d l í k u , z a l i j e m e v r o u c í v o d o u , o s o l í m e a p o v a ř í m e 4 m i n u t y . S c e d í m e a v p á n v i n a m á s l e k r á t c e o r e s t u j e m e . U v a ř e n é m a s o v y n d á m e z h r n c e , o d s t r a n í m e p r o v á z e k , m a s o n a k r á j í m e n a š p a l í č k y , v ý v a r v y v a ř í m e n a p o l o v i n u d o z h o u s t n u t í .
N a t a l í ř e u p r a v í m e š p a l í č k y m a s a , d o p l n í m e z a p e č e n ý m b r a m b o r e m , c h ř e s t e m , p ř e l i j e m e z h o u s t l ý m v ý v a r e m a p o d á v á m e .
Š a l o t k u o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a d r o b n o , v l o ž í m e d o m i s k y , p ř i s y p e m e z á z v o r , c h i l l i k o ř e n í , p e p ř , p ř i l i j e m e l i m e t k o v o u š ť á v u , s o j o v o u o m á č k u , p r o m í c h á m e , t u ň á k a n a k r á j í m e n a m a l é p l á t k y a v l o ž í m e d o m i s k y . R y b u v m a r i n á d ě o b a l í m e a n e c h á m e p á r m i n u t u l e ž e t . D o o l e j e v l o ž í m e l i s t k e r b l í k u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a r o z m i x u j e m e . D o c r é m e f r a i c h e v m í c h á m e s t r o u h a n o u l i m e t k o v o u k ů r u , 1 5 m l l i m e t k o v é š ť á v y a p r o m í c h á m e .
P l á t k y t u ň á k a u p r a v í m e n a t a l í ř k y , d o p l n í m e k a v i á r e m , p o k a p e m e k e r b l í k o v ý m o l e j e m a o z d o b í m e l i m e t k o v ý m c r é m e f r a i c h e a s n í t k o u p e t r ž e l k y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .