MilujiVaření.cz Recepty Speciální Restaurace České U Koně
U Koně Uvařte si doma vynikající jídla z kuchyně restaurace U Koně!
Pokud se chcete maximálně přiblížit originální chuti, aroma i vzhledu, měli byste používat jen kvalitní potraviny i ingredience a také vhodné kuchyňské vybavení a potřeby .
Jelení maso s brusinkovu omáčkou a skořicovými hruškami Očištěné a vykoštěné jelení maso vložíme do hrnce s rozpáleným máslem a zprudka osmahneme ze všech stran, podlijeme červeným vínem, vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
Maso vyjmeme, necháme okapat, do šťávy nalijeme brusinkový kompot, krátce povaříme a odstavíme. Zakápneme citronovou šťávou, koňakem a rozmixujeme dohladka. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, krátce povaříme v bílém víně, necháme okapat a ještě horké obalíme ve skořicovém cukru.
Na talíře nalijeme brusinkovou omáčku, do ní vložíme jelení maso nakrájené na plátky, doplníme půlkami skořicových hrušek a podáváme.
Husí maso s kroupami a červeným zelím Husí stehna a husí prsa nasolíme, potřeme polovinou prolisovaného česneku a necháme uležet do druhého dne.
Druhý den husí maso opláchneme, vložíme do pekáčku, zasypeme zbylým prolisovaným česnekem, kmínem, zalijeme husím sádlem, vložíme do trouby a při 90°C necháme velmi zvolna péct asi 4 hodiny. Červené zelí nakrájíme na nudličky, v rendlíku zkaramelizujeme cukr, zalijeme vodou, octem, přisypeme zelí, osolíme a vaříme doměkka. Kroupy nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, ochutíme tymiánem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a vaříme asi 20 minut doměkka. Hříbky nakrájíme na plátky a na kousku másla orestujeme.
Husí maso upravíme na talíře, doplníme zelím, kroupami, ozdobíme plátky hříbků a podáváme.
Telecí brzlík se špenátem a rajčatovým krémem Do vroucího telecího vývaru vložíme telecí brzlík a uvaříme doměkka. Brzlík vyjmeme, odblaníme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, v pánvi rozehřejeme máslo, přiložíme plátky brzlíku a osmažíme z obou stran.
Špenátové listy otrháme, vložíme do pánve s rozpáleným máslem, prudce orestujeme, ochutíme solí, cukrem a zakapeme citronovou šťávou. Pánev odstavíme.
Do rendlíku nalijeme smetanu, zakápneme hruškovicí, přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, strouhaný rokfór, pepř, přivedeme k varu a rozvaříme dokrémova.
Ze špenátové směsi na talířích vytvoříme kopeček, na něj položíme plátky brzlíku, ozdobíme rajčatovým krémem a podáváme.
Hovězí oháňka s hořčičnou omáčkou Hovězí oháňku a na špalíčky nařezanou morkovou kost vložíme do hrnce, přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu, přidáme celý pepř, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a vaříme velmi zvolna nejméně 2 a půl hodiny. Scedíme, oháňku nakrájíme na silnější kolečka, z kostí vyndáme morek, promícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a směs vrátíme do kostí.
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme půl litrem vývaru z oháňky, promícháme a povaříme asi 20 minut. Přimícháme hořčici, struhaný křen, podle chuti dosolíme, zjemníme smetanou a povaříme asi 5 minut do zhoustnutí.
Doprostřed talířů položíme nastojato kost s morkovou směsí, kolem dokola obložíme kolečky vařené oháňky a všechno přelijeme hořčičnou omáčkou.
Králičí paštika s višňovým želé s mandlemi Ve vodě si podle návodu na obalu připravíme želatinu na želé i na paštiku.
Očištěné a vykostěné králičí maso nakrájíme na menší kousky, nasypeme do pánve s rozehřátým máslem a velmi zvolna dusíme asi 20 minut. Maso osolíme, opepříme, umeleme na masovém strojku, vložíme do kovové mísy, přidáme vejce, zakysanou smetanu, muškátový oříšek, sardelovou pastu, nabobtnalou želatinu, důkladně promícháme a vaříme asi hodinu. Králičí směs přendáme do formy na paštiku a dáme do lednice ztuhnout.
Do rendlíku nalijeme višňový džus, zakápneme griotkou, přidáme med, nabobtnalou želatinu, rozmícháme a silně zahřejeme a mícháme, dokud se želatina zcela nerozpustí. Rendlík odstavíme, tekutinu nalijeme do obdélníkové formy a necháme vychladnout.
Paštiku nakrájíme na plátky, upravíme na talíře, doplníme na kostičky nakrájeným želé a posypeme plátky mandlí.
Sulc z vepřových nožiček se šunkou a cibulí Vepřové nožičky a koleno přesekneme, vložíme do hrnce, přidáme vepřovou plec, nové koření, bobkový list, sůl, celý pepř, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi 3 hodiny. Půl hodiny před koncem vaření přisypeme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a dovaříme. Přecedíme, maso obereme od kosti, nakrájíme na kostičky, zeleninu nakrájíme nadrobno. Maso a zeleninu s čistým vývarem nalijeme do formy, kterou jsme vyložili plátky pražské šunky a necháme ztuhnout.
Bílou a červenou cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a promícháme. V misce smícháme olej, ocet, sůl, cukr a přimícháme posekanou pažitku.
Ztuhlý sulc nakrájíme na plátky, posypeme kroužky cibule, přelijeme zálivkou a podáváme.
Šnečí vývar s játrovými knedlíčky Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, šalotku nakrájíme nadrobno, kerblík posekáme najemno. V hrnci na másle orestujeme šalotku s kořenovou zeleninou, zalijeme telecím vývarem, osolíme, opepříme, přidáme špetku šafránu, badyán, šnečí maso a velmi zvolna vaříme půl hodiny. Ke konci vaření zakápneme sherry.
Husí játra umeleme, vložíme do misky, přisypeme sušené mléko, strouhanku, sůl, pepř, mletý muškát, přidáme vejce a důkladně promícháme. Tvoříme malé knedlíčky, které zavařujeme rovnou do vývaru. Knedlíčky povaříme asi 5 minut.
Polévku s knedlíčky rozdělíme do talířů, posypeme kerblíkem a podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V e v o d ě o č i s t í m e f a z o l o v é l u s k y , n a c h v i l i n k u j e p o n o ř í m e d o h o r k é o s o l e n é v o d y , v y n d á m e a v l o ž í m e p r o z m ě n u d o v o d y s t u d e n é . L u s k y p o t é n a k r á j í m e n a v ě t š í k o u s k y .
N a p o l o v i n u r o z k r o j í m e j a r n í c i b u l k u a p ř i d á m e n a s a l á t . V š e p o t é p o k a p e m e š ť á v o u z c i t r o n u s m í c h a n o u s o l e j e m . N a f a z o l k y p o l o ž í m e m a t e s a , o z d o b í m e z a k y s a n o u s m e t a n o u a p o s y p e m e p e p ř e m , s o l í a k v ě t e m d o b r o m y s l u .
O č i š t ě n é a v y k o š t ě n é j e l e n í m a s o v l o ž í m e d o h r n c e s r o z p á l e n ý m m á s l e m a z p r u d k a o s m a h n e m e z e v š e c h s t r a n , p o d l i j e m e č e r v e n ý m v í n e m , v ý v a r e m , o s o l í m e , o p e p ř í m e a d u s í m e d o m ě k k a .
M a s o v y j m e m e , n e c h á m e o k a p a t , d o š ť á v y n a l i j e m e b r u s i n k o v ý k o m p o t , k r á t c e p o v a ř í m e a o d s t a v í m e . Z a k á p n e m e c i t r o n o v o u š ť á v o u , k o ň a k e m a r o z m i x u j e m e d o h l a d k a . H r u š k y o m y j e m e , r o z p ů l í m e , k r á t c e p o v a ř í m e v b í l é m v í n ě , n e c h á m e o k a p a t a j e š t ě h o r k é o b a l í m e v e s k o ř i c o v é m c u k r u .
N a t a l í ř e n a l i j e m e b r u s i n k o v o u o m á č k u , d o n í v l o ž í m e j e l e n í m a s o n a k r á j e n é n a p l á t k y , d o p l n í m e p ů l k a m i s k o ř i c o v ý c h h r u š e k a p o d á v á m e .
H u s í s t e h n a a h u s í p r s a n a s o l í m e , p o t ř e m e p o l o v i n o u p r o l i s o v a n é h o č e s n e k u a n e c h á m e u l e ž e t d o d r u h é h o d n e .
D r u h ý d e n h u s í m a s o o p l á c h n e m e , v l o ž í m e d o p e k á č k u , z a s y p e m e z b y l ý m p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , k m í n e m , z a l i j e m e h u s í m s á d l e m , v l o ž í m e d o t r o u b y a p ř i 9 0 ° C n e c h á m e v e l m i z v o l n a p é c t a s i 4 h o d i n y . Č e r v e n é z e l í n a k r á j í m e n a n u d l i č k y , v r e n d l í k u z k a r a m e l i z u j e m e c u k r , z a l i j e m e v o d o u , o c t e m , p ř i s y p e m e z e l í , o s o l í m e a v a ř í m e d o m ě k k a . K r o u p y n a s y p e m e d o h r n c e , z a l i j e m e v o d o u , o c h u t í m e t y m i á n e m , p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , s o l í , p e p ř e m a v a ř í m e a s i 2 0 m i n u t d o m ě k k a . H ř í b k y n a k r á j í m e n a p l á t k y a n a k o u s k u m á s l a o r e s t u j e m e .
H u s í m a s o u p r a v í m e n a t a l í ř e , d o p l n í m e z e l í m , k r o u p a m i , o z d o b í m e p l á t k y h ř í b k ů a p o d á v á m e .
V m i s c e s m í c h á m e o l e j , s ů l , p e p ř , h o ř č i c i a c i t r o n o v o u š ť á v u . N a t a l í ř n a t r h á m e s a l á t a v š e p o k a p e m e d r e s i n g e m z m i s k y .
R a k a v l o ž í m e d o v r o u c í v o d y a p o v a ř í m e p ě t m i n u t . P o t é j e j d á m e n a s a l á t .
N a p á n v i z k a ž d é s t r a n y p ě t m i n u t o s m a ž í m e n a 2 0 m l o l e j e c a n d á t í f i l e t y . P o t é j e p ř i l o ž í m e k s a l á t u n a t a l í ř . V š e n a k o n e c p o k a p e m e d r e s i n g e m a p o d á v á m e s o p e č e n o u b a g e t o u .
D o v r o u c í h o t e l e c í h o v ý v a r u v l o ž í m e t e l e c í b r z l í k a u v a ř í m e d o m ě k k a . B r z l í k v y j m e m e , o d b l a n í m e , n a k r á j í m e n a p l á t k y , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o t ř e m e p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , v p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i l o ž í m e p l á t k y b r z l í k u a o s m a ž í m e z o b o u s t r a n .
Š p e n á t o v é l i s t y o t r h á m e , v l o ž í m e d o p á n v e s r o z p á l e n ý m m á s l e m , p r u d c e o r e s t u j e m e , o c h u t í m e s o l í , c u k r e m a z a k a p e m e c i t r o n o v o u š ť á v o u . P á n e v o d s t a v í m e .
D o r e n d l í k u n a l i j e m e s m e t a n u , z a k á p n e m e h r u š k o v i c í , p ř i d á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k , p r o l i s o v a n ý č e s n e k , s t r o u h a n ý r o k f ó r , p e p ř , p ř i v e d e m e k v a r u a r o z v a ř í m e d o k r é m o v a .
Z e š p e n á t o v é s m ě s i n a t a l í ř í c h v y t v o ř í m e k o p e č e k , n a n ě j p o l o ž í m e p l á t k y b r z l í k u , o z d o b í m e r a j č a t o v ý m k r é m e m a p o d á v á m e .
H o v ě z í o h á ň k u a n a š p a l í č k y n a ř e z a n o u m o r k o v o u k o s t v l o ž í m e d o h r n c e , p ř i s y p e m e p o k r á j e n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n u , p ř i d á m e c e l ý p e p ř , n o v é k o ř e n í , o s o l í m e , z a l i j e m e v o d o u a v a ř í m e v e l m i z v o l n a n e j m é n ě 2 a p ů l h o d i n y . S c e d í m e , o h á ň k u n a k r á j í m e n a s i l n ě j š í k o l e č k a , z k o s t í v y n d á m e m o r e k , p r o m í c h á m e s p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l í a s m ě s v r á t í m e d o k o s t í .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e m o u k u a u s m a ž í m e s v ě t l o u j í š k u . R o z ř e d í m e p ů l l i t r e m v ý v a r u z o h á ň k y , p r o m í c h á m e a p o v a ř í m e a s i 2 0 m i n u t . P ř i m í c h á m e h o ř č i c i , s t r u h a n ý k ř e n , p o d l e c h u t i d o s o l í m e , z j e m n í m e s m e t a n o u a p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t d o z h o u s t n u t í .
D o p r o s t ř e d t a l í ř ů p o l o ž í m e n a s t o j a t o k o s t s m o r k o v o u s m ě s í , k o l e m d o k o l a o b l o ž í m e k o l e č k y v a ř e n é o h á ň k y a v š e c h n o p ř e l i j e m e h o ř č i č n o u o m á č k o u .
V e v o d ě s i p o d l e n á v o d u n a o b a l u p ř i p r a v í m e ž e l a t i n u n a ž e l é i n a p a š t i k u .
O č i š t ě n é a v y k o s t ě n é k r á l i č í m a s o n a k r á j í m e n a m e n š í k o u s k y , n a s y p e m e d o p á n v e s r o z e h ř á t ý m m á s l e m a v e l m i z v o l n a d u s í m e a s i 2 0 m i n u t . M a s o o s o l í m e , o p e p ř í m e , u m e l e m e n a m a s o v é m s t r o j k u , v l o ž í m e d o k o v o v é m í s y , p ř i d á m e v e j c e , z a k y s a n o u s m e t a n u , m u š k á t o v ý o ř í š e k , s a r d e l o v o u p a s t u , n a b o b t n a l o u ž e l a t i n u , d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a v a ř í m e a s i h o d i n u . K r á l i č í s m ě s p ř e n d á m e d o f o r m y n a p a š t i k u a d á m e d o l e d n i c e z t u h n o u t .
D o r e n d l í k u n a l i j e m e v i š ň o v ý d ž u s , z a k á p n e m e g r i o t k o u , p ř i d á m e m e d , n a b o b t n a l o u ž e l a t i n u , r o z m í c h á m e a s i l n ě z a h ř e j e m e a m í c h á m e , d o k u d s e ž e l a t i n a z c e l a n e r o z p u s t í . R e n d l í k o d s t a v í m e , t e k u t i n u n a l i j e m e d o o b d é l n í k o v é f o r m y a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P a š t i k u n a k r á j í m e n a p l á t k y , u p r a v í m e n a t a l í ř e , d o p l n í m e n a k o s t i č k y n a k r á j e n ý m ž e l é a p o s y p e m e p l á t k y m a n d l í .
V e p ř o v é n o ž i č k y a k o l e n o p ř e s e k n e m e , v l o ž í m e d o h r n c e , p ř i d á m e v e p ř o v o u p l e c , n o v é k o ř e n í , b o b k o v ý l i s t , s ů l , c e l ý p e p ř , z a l i j e m e v o d o u a z v o l n a v a ř í m e a s i 3 h o d i n y . P ů l h o d i n y p ř e d k o n c e m v a ř e n í p ř i s y p e m e o č i š t ě n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n u , c i b u l i a d o v a ř í m e . P ř e c e d í m e , m a s o o b e r e m e o d k o s t i , n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , z e l e n i n u n a k r á j í m e n a d r o b n o . M a s o a z e l e n i n u s č i s t ý m v ý v a r e m n a l i j e m e d o f o r m y , k t e r o u j s m e v y l o ž i l i p l á t k y p r a ž s k é š u n k y a n e c h á m e z t u h n o u t .
B í l o u a č e r v e n o u c i b u l i n a k r á j í m e n a k o l e č k a , r o z e b e r e m e n a k r o u ž k y a p r o m í c h á m e . V m i s c e s m í c h á m e o l e j , o c e t , s ů l , c u k r a p ř i m í c h á m e p o s e k a n o u p a ž i t k u .
Z t u h l ý s u l c n a k r á j í m e n a p l á t k y , p o s y p e m e k r o u ž k y c i b u l e , p ř e l i j e m e z á l i v k o u a p o d á v á m e .
K o ř e n o v o u z e l e n i n u n a s t r o u h á m e n a h r u b o , š a l o t k u n a k r á j í m e n a d r o b n o , k e r b l í k p o s e k á m e n a j e m n o . V h r n c i n a m á s l e o r e s t u j e m e š a l o t k u s k o ř e n o v o u z e l e n i n o u , z a l i j e m e t e l e c í m v ý v a r e m , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e š p e t k u š a f r á n u , b a d y á n , š n e č í m a s o a v e l m i z v o l n a v a ř í m e p ů l h o d i n y . K e k o n c i v a ř e n í z a k á p n e m e s h e r r y .
H u s í j á t r a u m e l e m e , v l o ž í m e d o m i s k y , p ř i s y p e m e s u š e n é m l é k o , s t r o u h a n k u , s ů l , p e p ř , m l e t ý m u š k á t , p ř i d á m e v e j c e a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e . T v o ř í m e m a l é k n e d l í č k y , k t e r é z a v a ř u j e m e r o v n o u d o v ý v a r u . K n e d l í č k y p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t .
P o l é v k u s k n e d l í č k y r o z d ě l í m e d o t a l í ř ů , p o s y p e m e k e r b l í k e m a p o d á v á m e .
J a b l k a o l o u p e m e , v y k r o j í m e j á d ř i n c e a d u ž i n u n a s t r o u h á m e n a h r u b o . D o v y š š í c h s k l e n i c n a s y p e m e j a b l k a , p o s y p e m e j e s k o ř i c o v ý m c u k r e m , d o p l n í m e k a š t a n o v ý m p y r é , s m í c h a n ý m s t r o š k o u r u m u , p o v r c h p o t ř e m e č o k o l á d o v o u p o l e v o u a n a k o n e c o z d o b í m e u š l e h a n o u š l e h a č k o u z č e r s t v é s m e t a n y . O z d o b í m e l í s t k e m m á t y a p o d á v á m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .