MilujiVaření.cz Recepty Speciální S vysokým obsahem S vysokým obsahem vlákniny
S vysokým obsahem vlákniny Jídla s vysokým obsahem vlákniny jsou vhodná především pro lidi se zažívacími problémy, protože právě vláknina má velký vliv na trávení. Při přípravě jídel z potravin s větším množstvím vlákniny je nutná i jejich správná úprava.
Váš jídelníček by měl vždy být vyvážený a také pestrý, potraviny a ostatní ingredience by měly být maximálně kvalitní. Při přípravě jídel byste také měli používat vhodné kuchyňské vybavení a potřeby .
Kečupová omáčka jablečná Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a nastrouháme nahrubo. Vše vložíme do hrnce a dusíme asi 20 minut. Ručním mixérem rozmixujeme, přilijeme ocet, přidáme cukr, sůl, skořici, mletý hřebíček, mletou papriku a vaříme dohusta. Omáčka zhoustne, až se tekutina dostatečně odpaří, což může trvat i 1/2 hodiny. Omáčku necháme vychladnout a plníme do menších skleniček.
Používáme jako běžný kečup.
Tuňákové pirohy Do mísy dáme hladkou mouku, ocet, sůl, uděláme do mouky důlek a pomalu budeme přilévat vlahou vodu a vidličkou promícháme těsto. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, (můžeme podle potřeby přidat vodu nebo mouku). Těsto se nesmí lepit, musí bát vláčné a pružné, nesmí být velmi tuhé. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm. Formičkou o průměru 8-10 cm vykrojíme kolečka a zakryjeme je utěrkou, aby nevyschla.
Tuňáka z konzervy scedíme a necháme v cedníku okapat. Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omyjeme petrželku s rozmarýnem. Bylinky drobně posekáme. Omyté rajče spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem, cibulku orestujeme dorůžova, přimícháme rajče, ochutíme pepřem a pánev odstavíme z plotny. Přidáme tuňáka, bylinky a promícháme. Přidáme vejce, promícháme, podle chuti osolíme a opepříme.
Na plátky těsta položíme lžičkou tuňákovou náplň. Těsto přehneme na polovinu, okraje k sobě pevně přitiskneme a ozdobíme přitisknutím vidličky. Omyjeme a osušíme citron a pokrájíme ho na osminky.
V pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a pirohy smažíme z každé strany dozlatova. Pirohy podáváme ...
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
B r a m b o r y o m y j e m e , o š k r á b e m e a n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y . C i b u l e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a t e n k á k o l e č k a .
V p á n v i r o z p á l í m e 1 / 2 o l e j e , p ř i d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i a s m a ž í m e 8 - 1 0 m i n u t , d o k u d n e m á z l a t a v o u b a r v u . N a d n o v y m a š t ě n é z a p é k a c í m í s y n a s k l á d á m e 1 / 3 b r a m b o r o v ý c h p l á t k ů a n a n ě d á m e 1 / 2 u s m a ž e n é c i b u l e . P o d l e c h u t i o s o l í m e a o p e p ř í m e , p o t o m v l o ž í m e d a l š í v r s t v u b r a m b o r a c i b u l e a p o k r a č u j e m e d o v y č e r p á n í s u r o v i n . P o s l e d n í h o r n í v r s t v a m u s í b ý t z b r a m b o r .
V š e p ř e l i j e m e v ý v a r e m , p ř i k r y j e m e a d á m e d o t r o u b y , p ř e d e h ř á t é n a 2 0 0 ° C p é c t a s i n a 4 0 - 4 5 m i n u t , d o k u d b r a m b o r y n e j s o u m ě k k é . P o t é z a p é k a n o u s m ě s p o k a p e m e z b ý v a j í c í m o l e j e m , t e p l o t u t r o u b y z v ý š í m e n a 2 3 0 ° C a p e č e m e j e š t ě 1 0 m i n u t , d o k u d s e v ě t š i n a š ť á v y n e v y p e č e a p o v r c h n e m á z l a t a v o u b a r v u .
G r a p e f r u i t y o m y j e m e , o l o u p e m e , o d s t r a n í m e b í l o u s l u p k u a d u ž i n u n a k r á j í m e n a k o u s k y .
D o v e l k é h o h r n c e v l o ž í m e g r a p e f r u i t o v o u d u ž i n u , p o m e r a n č o v ý l i k é r , ž e l í r o v a c í c u k r a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e . S m ě s p ř i v e d e m e k v a r u a n a m í r n é m o h n i j i z a s t á l é h o m í c h á n í 5 m i n u t p o v a ř í m e . P o t o m h r n e c z e s p o r á k u s u n d á m e .
T a k t o p ř i p r a v e n o u m a r m e l á d u n a l i j e m e d o z a v a ř o v a c í c h s k l e n i č e k a v z d u c h o t ě s n ě u z a v ř e m e .
B r a m b o r y o l o u p e m e , n a s t r o u h á m e n a j e m n o a p ř e b y t e č n o u v o d u s l i j e m e .
P ř i d á m e m ě k k ý t v a r o h , s o l a m y l , v e j c e , o l o u p a n o u , j e m n ě n a s e k a n o u c i b u l i , p r o l i s o v a n ý č e s n e k , m a j o r á n k u , p e p ř a s ů l . V š e d o b ř e p r o m í c h á m e . Z t ě s t a p e č e m e n a p á n v i n a o l e j i b r a m b o r á k y .
B r u s i n k y a m a l i n y o č i s t í m e , o m y j e m e a n e c h á m e o k a p a t .
D o h r n c e v l o ž í m e b r u s i n k y a m a l i n y , p ř i d á m e s k o ř i c i , ž e l í r o v a c í c u k r a p o r t s k é v í n o . V š e p r o m í c h á m e a p ř i v e d e m e k v a r u . S m ě s n a m í r n é m o h n i p o v a ř í m e 5 m i n u t , p o t o m h r n e c z e s p o r á k u s u n d á m e .
M a r m e l á d u n a l i j e m e d o p ř i p r a v e n ý c h s k l e n i c a v z d u c h o t ě s n ě u z a v ř e m e .
S l a n i n u n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , d á m e d o p á n v e a o p e č e m e . J a k m i l e p u s t í s l a n i n a t u k , p ř i d á m e k n í n a j e m n o n a k r á j e n o u c i b u l k u a z l e h k a o p e č e m e . K e s l a n i n ě a c i b u l i p ř i m í c h á m e m a s o , k t e r é o r e s t u j e m e . P o t é o s o l í m e a p ř i d á m e k m í n .
K m a s u p ř i d á m e o l o u p a n á a z r n í č e k z b a v e n á r a j č a t a , k t e r á j e š t ě n a k r á j í m e n a k o u s k y . D o t é t o s m ě s i d á l e p ř i m í c h á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k . C e l o u s m ě s n a k o n e c p o d l i j e m e v í n e m . D l e c h u t i o s o l í m e , o p e p ř í m e a p ř i d á m e m l e t o u p a p r i k u . V š e d u s í m e 2 0 m i n u t .
P o t é p ř i d á m e u t ř e n ý č e s n e k , n a s e k a n o u b a z a l k u a j e š t ě c h v i l k u p r o v a ř í m e .
H o t o v o u b o l o ň s k o u o m á č k u p o d á v á m e s u v a ř e n ý m i š p a g e t a m i .
R a j č a t a o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , p a p r i k y b e z j á d ř i n c ů n a k r á j í m e n a s l a b é n u d l i č k y , c i b u l i n a d r o b n o , j a b l k a o l o u p e m e , v y d l a b e m e j á d ř i n c e a n a s t r o u h á m e n a h r u b o . V š e v l o ž í m e d o h r n c e a d u s í m e a s i 2 0 m i n u t . R u č n í m m i x é r e m r o z m i x u j e m e , p ř i l i j e m e o c e t , p ř i d á m e c u k r , s ů l , s k o ř i c i , m l e t ý h ř e b í č e k , m l e t o u p a p r i k u a v a ř í m e d o h u s t a . O m á č k a z h o u s t n e , a ž s e t e k u t i n a d o s t a t e č n ě o d p a ř í , c o ž m ů ž e t r v a t i 1 / 2 h o d i n y . O m á č k u n e c h á m e v y c h l a d n o u t a p l n í m e d o m e n š í c h s k l e n i č e k .
P o u ž í v á m e j a k o b ě ž n ý k e č u p .
Do mísy dáme hladkou mouku, ocet, sůl, uděláme do mouky důlek a pomalu budeme přilévat vlahou vodu a vidličkou promícháme těsto. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, (můžeme podle potřeby přidat vodu nebo mouku). Těsto se nesmí lepit, musí bát vláčné a pružné, nesmí být velmi tuhé. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm. Formičkou o průměru 8-10 cm vykrojíme kolečka a zakryjeme je utěrkou, aby nevyschla.
Tuňáka z konzervy scedíme a necháme v cedníku okapat. Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omyjeme petrželku s rozmarýnem. Bylinky drobně posekáme. Omyté rajče spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem, cibulku orestujeme dorůžova, přimícháme rajče, ochutíme pepřem a pánev odstavíme z plotny. Přidáme tuňáka, bylinky a promícháme. Přidáme vejce, promícháme, podle chuti osolíme a opepříme.
Na plátky těsta položíme lžičkou tuňákovou náplň. Těsto přehneme na polovinu, okraje k sobě pevně přitiskneme a ozdobíme přitisknutím vidličky. Omyjeme a osušíme citron a pokrájíme ho na osminky.
V pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a pirohy smažíme z každé strany dozlatova. Pirohy podáváme ...
Ž a m p i o n y o č i s t í m e , p ř í p a d n ě r o z k r o j í m e n a p o l o v i n y . O b a l í m e j e v m o u c e s m í c h a n é s e s o l í , v e j c í c h r o z š l e h a n ý c h s m l é k e m a v e s t r o u h a n c e .
O b a l e n é ž a m p i o n y s m a ž í m e v p á n v i v d o s t a t e č n é m m n o ž s t v í r o z e h ř á t é h o o l e j e d o z l a t o v a . V y j m e m e a n e c h á m e o k a p a t n a p a p í r o v é u t ě r c e .
P o d á v á m e s r ů z n ě u p r a v e n ý m i b r a m b o r a m i .
V h r n c i p ř i v e d e m e k v a r u 3 - 4 l i t r y v o d y . Č e r s t v é š p e n á t o v é l i s t y d o b ř e o m y j e m e , p o n o ř í m e d o v r o u c í v o d y n a 3 0 s e k u n d a s c e d í m e . N e c h á m e o k a p a t , p a k š p e n á t p o m e l e m e n a m a s o v é m s t r o j k u .
O č i s t í m e c i b u l i a č e s n e k . C i b u l i p o k r á j í m e n a d r o b n o , č e s n e k p r o l i s u j e m e .
V p á n v i n a r o z p á l e n é m m á s l e s o l e j e m z p ě n í m e c i b u l i , p ř i d á m e p o m l e t ý š p e n á t , p r o m í c h á m e a d u s í m e p o d p o k l i č k o u a s i 5 m i n u t . P a k p o k l i č k u o d l o ž í m e a š p e n á t v y d u s í m e z v l a s t n í š ť á v y .
V h r n e č k u v e s m e t a n ě r o z k v e d l á m e v e j c e s e s o l í ( 0 . 5 - 1 l ž i č k a ) a p e p ř e m . S m ě s z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i d á m e k e š p e n á t u , p r o m í c h á m e , p ř i d á m e č e s n e k , d o c h u t í m e s o l í a d u s í m e j e š t ě a s i 2 - 3 m i n u t y .
Š p e n á t b y m ě l m í t h u s t ě j š í k o n z i s t e n c i , p o d á v á m e h o r k ý j a k o p ř í l o h u .
O l o u p a n é b r a m b o r y n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , o č i š t ě n é h o u b y n a k r á j í m e n a p l á t k y a o b o j í z a l i j e m e v h r n c i č á s t í v r o u c í h o v ý v a r u . O s o l í m e a u v a ř í m e d o m ě k k a .
P o t o m p ř i l i j e m e z b y l ý v ý v a r , p ř i d á m e n a k o s t i č k y n a k r á j e n é v a ř e n é m a s o , m r k e v a c e l e r z v ý v a r u a c h v í l i p o v a ř í m e .
P o l é v k u p ř i p o d á v á n í o z d o b í m e n a k r á j e n o u p a ž i t k o u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .