MilujiVaření.cz Recepty Země původu Afrika Libye
Libye Libye je země, které území tvoří z velké části neúrodná poušť a její kuchyně je vzhledem k omezeným možnostem zemědělství a chovu hospodářských zvířat poměrně skromná.
V Libyi se pěstuje ječmen, olivy, datle, fíky, vinná réva a rajčata a tyto plodiny společně s rýží, kuskusem a jehněčím nebo hovězím masem tvoří základ jídel libyjské kuchyně. V této části najdete recepty na jídla z Libye, které vás příjemně překvapí nejen svojí poměrně snadnou přípravou, ale i konečnou chutí hotových jídel.
Kořeněné vařené jehněčí Jehněčí maso nakrájíme na větší kusy, vložíme do vody a tu přivedeme k varu. Přidáme pepř s sůl, bobkový list, část nového koření, kardamon a hřebíček. Vaříme přikryté poklicí 30 minut.
Mandle spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno.
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zprudka osmahneme mandle, pak je vyndáme a necháme na savém ubrousku okapat. Na horké máslo v pánvi po mandlích dáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, pak přidáme kurkumu, zbytek nového koření, skořici a vše krátce smažíme. Směs z pánve pak přidáme do vody, v které vaříme maso, a vaříme odkryté ještě dalších přibližně 30 minut, dokud se polovina vody neodpaří. Pak přidáme zakysanou smetanu, důkladně promícháme a vaříme do zhoustnutí.
Podáváme teplé, posypané opraženými mandlemi.
Kuřecí kousky s celerovým salátem Kuřecí prsa omyjeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v mírně osolené vodě do měkka. Maso slijeme přes síto a necháme vychladnout.
Celer omyjeme a okrájíme, natrouháme na jemno. Jemně nastrouháme i zelí. Cibulky s natí opláchneme a pokrájíme. Vejce uvaříme natvrdo, pak pod studenou vodou zchladíme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky.
Celer, zelí i cibulky dáme do mísy, podle chuti opepříme, osolíme a promícháme. Poté přisypeme vychladlé kuřecí kousky a opět promícháme.
V misce metlou smícháme vinný ocet, olej a cukr, zálivku nalijeme k salátu, znova dobře promícháme.
Salát nakládáme na servírovací talíře, obložíme rozkrájenými vařenými vejci, dáme vychladit a studený podáváme.
Jehněčí maso s cuketou, paprikou a kuskusem Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, oloupaný česnek prolisujeme. Cukety omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Omyté papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a také nakrájíme na malé kousky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Masox rozmícháme v horké vodě a necháme přejít varem. Cizrnu vsypeme alespoň na 15 minut do studené vody, pak ji slijeme přes síto a necháme okapat.
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli a česnek, pak přidáme nakrájené jehněčí maso, promícháme a smažíme 5 minut. Potom přilijeme rajčatový protlak, promícháme a zalijeme vývarem z masoxu. Směs v pánvi přivedeme k varu, přisypeme nakrájené cukety a papriky, podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit. Po 10 minutách vaření přidáme ke směsi okapanou cizrnu, kmín a tabasco. Vše vaříme, dokud maso a zelenina nejsou mekké.
V době vaření masa si připravíme kuskus. 600g kuskusu namočíme do 6 decilitrů horké vody a necháme jej 5 minut máčet a vsakovat vodu. Pak kuskus jemně promícháme vidličkou, aby se od sebe oddělil.
Kuskus rozložíme na celé dno servírovacího talíře a do středu položíme uvařené jehněčí maso, přelité vývarem se zeleninou.
Hovězí maso dušené se zeleninovou směsí Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, oloupaný česnek prolisujeme.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriky omyjeme, podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Brambory a mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky. Masox rozpustíme v 2 dl horké vody a krátce provaříme.
V pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli a česnek, pak přidáme kousky masa a smažíme. Postupně přidáváme připravené nakrájené papriky, rajčata, brambory a mrkev a vše vmícháme. Podle chuti okořeníme kurkumou, rozemletým hřebíčkem, paprikou, pepřem a solí. Směs zalijeme vývarem z masoxu a dusíme, dokud nejsou všechny suroviny měkké. Směs nakonec zjemníme vmícháním másla.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
J e h n ě č í m a s o n a k r á j í m e n a v ě t š í k u s y , v l o ž í m e d o v o d y a t u p ř i v e d e m e k v a r u . P ř i d á m e p e p ř s s ů l , b o b k o v ý l i s t , č á s t n o v é h o k o ř e n í , k a r d a m o n a h ř e b í č e k . V a ř í m e p ř i k r y t é p o k l i c í 3 0 m i n u t .
M a n d l e s p a ř í m e , o l o u p e m e a r o z p ů l í m e . C i b u l e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a j e m n o .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o a n a n ě m z p r u d k a o s m a h n e m e m a n d l e , p a k j e v y n d á m e a n e c h á m e n a s a v é m u b r o u s k u o k a p a t . N a h o r k é m á s l o v p á n v i p o m a n d l í c h d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i a n e c h á m e j i z e s k l o v a t ě t , p a k p ř i d á m e k u r k u m u , z b y t e k n o v é h o k o ř e n í , s k o ř i c i a v š e k r á t c e s m a ž í m e . S m ě s z p á n v e p a k p ř i d á m e d o v o d y , v k t e r é v a ř í m e m a s o , a v a ř í m e o d k r y t é j e š t ě d a l š í c h p ř i b l i ž n ě 3 0 m i n u t , d o k u d s e p o l o v i n a v o d y n e o d p a ř í . P a k p ř i d á m e z a k y s a n o u s m e t a n u , d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a v a ř í m e d o z h o u s t n u t í .
P o d á v á m e t e p l é , p o s y p a n é o p r a ž e n ý m i m a n d l e m i .
K u ř e c í p r s a o m y j e m e , n a k r á j í m e n a k o u s k y a u v a ř í m e v m í r n ě o s o l e n é v o d ě d o m ě k k a . M a s o s l i j e m e p ř e s s í t o a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
C e l e r o m y j e m e a o k r á j í m e , n a t r o u h á m e n a j e m n o . J e m n ě n a s t r o u h á m e i z e l í . C i b u l k y s n a t í o p l á c h n e m e a p o k r á j í m e . V e j c e u v a ř í m e n a t v r d o , p a k p o d s t u d e n o u v o d o u z c h l a d í m e , o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a č t v r t k y .
C e l e r , z e l í i c i b u l k y d á m e d o m í s y , p o d l e c h u t i o p e p ř í m e , o s o l í m e a p r o m í c h á m e . P o t é p ř i s y p e m e v y c h l a d l é k u ř e c í k o u s k y a o p ě t p r o m í c h á m e .
V m i s c e m e t l o u s m í c h á m e v i n n ý o c e t , o l e j a c u k r , z á l i v k u n a l i j e m e k s a l á t u , z n o v a d o b ř e p r o m í c h á m e .
S a l á t n a k l á d á m e n a s e r v í r o v a c í t a l í ř e , o b l o ž í m e r o z k r á j e n ý m i v a ř e n ý m i v e j c i , d á m e v y c h l a d i t a s t u d e n ý p o d á v á m e .
C i b u l i o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a , o l o u p a n ý č e s n e k p r o l i s u j e m e . C u k e t y o m y j e m e a n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . O m y t é p a p r i k y p o d é l n ě r o z ř í z n e m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů a t a k é n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . M a s o o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . M a s o x r o z m í c h á m e v h o r k é v o d ě a n e c h á m e p ř e j í t v a r e m . C i z r n u v s y p e m e a l e s p o ň n a 1 5 m i n u t d o s t u d e n é v o d y , p a k j i s l i j e m e p ř e s s í t o a n e c h á m e o k a p a t .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e o l e j a n a n ě m o s m a h n e m e c i b u l i a č e s n e k , p a k p ř i d á m e n a k r á j e n é j e h n ě č í m a s o , p r o m í c h á m e a s m a ž í m e 5 m i n u t . P o t o m p ř i l i j e m e r a j č a t o v ý p r o t l a k , p r o m í c h á m e a z a l i j e m e v ý v a r e m z m a s o x u . S m ě s v p á n v i p ř i v e d e m e k v a r u , p ř i s y p e m e n a k r á j e n é c u k e t y a p a p r i k y , p o d l e c h u t i o s o l í m e , o p e p ř í m e a n e c h á m e v a ř i t . P o 1 0 m i n u t á c h v a ř e n í p ř i d á m e k e s m ě s i o k a p a n o u c i z r n u , k m í n a t a b a s c o . V š e v a ř í m e , d o k u d m a s o a z e l e n i n a n e j s o u m e k k é .
V d o b ě v a ř e n í m a s a s i p ř i p r a v í m e k u s k u s . 6 0 0 g k u s k u s u n a m o č í m e d o 6 d e c i l i t r ů h o r k é v o d y a n e c h á m e j e j 5 m i n u t m á č e t a v s a k o v a t v o d u . P a k k u s k u s j e m n ě p r o m í c h á m e v i d l i č k o u , a b y s e o d s e b e o d d ě l i l .
K u s k u s r o z l o ž í m e n a c e l é d n o s e r v í r o v a c í h o t a l í ř e a d o s t ř e d u p o l o ž í m e u v a ř e n é j e h n ě č í m a s o , p ř e l i t é v ý v a r e m s e z e l e n i n o u .
C i b u l e o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a , o l o u p a n ý č e s n e k p r o l i s u j e m e .
R a j č a t a o m y j e m e a n a k r á j í m e n a p l á t k y . P a p r i k y o m y j e m e , p o d é l n ě r o z ř í z n e m e , z b a v í m e j á d ř i n c ů a n a k r á j í m e n a p l á t k y . B r a m b o r y a m r k e v o š k r á b e m e a n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . M a s o o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . M a s o x r o z p u s t í m e v 2 d l h o r k é v o d y a k r á t c e p r o v a ř í m e .
V p á n v i r o z p á l í m e o l e j a o s m a h n e m e c i b u l i a č e s n e k , p a k p ř i d á m e k o u s k y m a s a a s m a ž í m e . P o s t u p n ě p ř i d á v á m e p ř i p r a v e n é n a k r á j e n é p a p r i k y , r a j č a t a , b r a m b o r y a m r k e v a v š e v m í c h á m e . P o d l e c h u t i o k o ř e n í m e k u r k u m o u , r o z e m l e t ý m h ř e b í č k e m , p a p r i k o u , p e p ř e m a s o l í . S m ě s z a l i j e m e v ý v a r e m z m a s o x u a d u s í m e , d o k u d n e j s o u v š e c h n y s u r o v i n y m ě k k é . S m ě s n a k o n e c z j e m n í m e v m í c h á n í m m á s l a .
Q u i n o u p r o p l á c h n e m e h o r k o u v o d o u , v l o ž í m e d o h r n c e a z a l i j e m e d v ě m a š á l k y o s o l e n é v o d y a n e c h á m e v a ř i t 1 0 - 1 5 m i n u t , d o k u d s e v š e c h n a v o d a n e v s t ř e b á . P r o m í c h á m e v i d l i č k o u a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
M r k e v o č i s t í m e a n a s t r o u h á m e n a h r u b o , j a b l k o a p o l o v i n u m a n g a n a k r á j í m e n a m a l é k o s t i č k y .
N a d r e s i n k s m í c h á m e h r o z n o v ý o l e j , s ů l , p e p ř a c i t r ó n o v o u š ť á v u , d o b ř e p r o m í c h á m e .
V š e c h n y s u r o v i n y p r o m í c h á m e a n e c h á m e n e j m é n ě j e d n u h o d i n u o d l e ž e t v c h l a d u . N a k o n e c p ř i m í c h á m e s a l á m p o k r á j e n ý n a m a l é k o s t i č k y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .