MilujiVaření.cz Recepty Země původu Evropa Jižní Evropa Srbsko
Srbsko Recepty na typická jídla kuchyně Srbska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. V kuchyni se velmi často připravuje hovězí , jehněčí a skopové maso, různé luštěniny a ze zeleniny rajče , důležité je použití správného koření . Srbské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Kůzlečí maso na smetaně Kůzlečí maso nakrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno.
V pekáčku rozehřejeme olej s máslem, přisypeme cibuli s kořenovou zeleninou a osmahneme. Posypeme mletou paprikou, zaprášíme moukou, orestujeme, přiložíme maso, podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Přilijeme smetanu a dopečeme.
Podáváme se sýrem Kajmak.
Vepřová plec se zelím a žampiony Maso nakrájíme na kostky, kysané zelí scedíme, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, žampiony na plátky, papriku bez jádřince na proužky.
V rendlíku roztavíme 1/2 sádla, přisypeme 1/2 cibule a zpěníme. Přidáme zelí a podusíme doměkka. V hlubší pánvi rozehřejeme zbytek sádla, přisypeme zbylou cibuli, osmahneme, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Jakmile pustí šťávu, přidáme papriku, žampiony a podusíme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. K masu přidáme zelí, promícháme, krátce provaříme a odstavíme.
Srbská pikantní omáčka Celé papriky, lilky, kapie vyskládáme na suchý plech potažený papírem na pečení, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba půl hodiny. Zeleninu oloupeme, zbavíme stopek a jadřinců, přendáme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
Zeleninu umeleme, přendáme na pánev, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme olejem, octem a dusíme, až se olej se zeleninou spojí.
Tuto omáčku používáme k pečeným a grilovaným masům.
Srbské kuře na slanině, pečené s mrkví, pórkem a celerem Kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, posypeme pepřem a mletou paprikou. Kuličky jalovce rozdrtíme ve hmoždíři.
Mrkev i celer oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Ze slaniny seřízneme kůži, maso rozkrájíme na malé kostičky.
Troubu zapneme na 200 °C (plyn na stupeň 6).
Ve velkém plochém rendlíku rozehřejeme olej, na něm poté dvě minuty škvaříme slaninu, vložíme porce kuřete a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Přidáme nakrájenou zeleninu, za stálého míchání opékáme 10 minut. Vložíme rozdrcený jalovec, bobkový list a podlijeme červeným vínem. Osolíme, opepříme, v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
K ů z l e č í m a s o n a k r á j í m e n a v ě t š í k u s y , o s o l í m e , o p e p ř í m e , k o ř e n o v o u z e l e n i n u n a s t r o u h á m e n a h r u b o , c i b u l i o l o u p e m e , p o k r á j í m e n a d r o b n o .
V p e k á č k u r o z e h ř e j e m e o l e j s m á s l e m , p ř i s y p e m e c i b u l i s k o ř e n o v o u z e l e n i n o u a o s m a h n e m e . P o s y p e m e m l e t o u p a p r i k o u , z a p r á š í m e m o u k o u , o r e s t u j e m e , p ř i l o ž í m e m a s o , p o d l i j e m e v ý v a r e m , v l o ž í m e d o t r o u b y a p e č e m e a s i 2 0 m i n u t . P ř i l i j e m e s m e t a n u a d o p e č e m e .
P o d á v á m e s e s ý r e m K a j m a k .
M e d s m í c h á m e s k r u p i c í , k y p ř i c í m p r á š k e m r o z m í c h a n ý m v m o u c e a s n a s e k a n ý m i o ř e c h y . V y p r a c u j e m e t ě s t o .
P l e c h v y m a ž e m e o l e j e m , v l i j e m e n a n ě j p ř i p r a v e n é t ě s t o d o v ý š e a s i 2 c m a z p r u d k a p e č e m e v t r o u b ě v y h ř á t é n a 2 5 0 s t u p ň ů C e l s i a .
U p e č e n ý d e z e r t n a k r á j í m e n a p o r c e a p o d á v á m e .
M a s o n a k r á j í m e n a k o s t k y , k y s a n é z e l í s c e d í m e , c i b u l i o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a d r o b n o , ž a m p i o n y n a p l á t k y , p a p r i k u b e z j á d ř i n c e n a p r o u ž k y .
V r e n d l í k u r o z t a v í m e 1 / 2 s á d l a , p ř i s y p e m e 1 / 2 c i b u l e a z p ě n í m e . P ř i d á m e z e l í a p o d u s í m e d o m ě k k a . V h l u b š í p á n v i r o z e h ř e j e m e z b y t e k s á d l a , p ř i s y p e m e z b y l o u c i b u l i , o s m a h n e m e , p ř i d á m e m a s o , o s o l í m e , o p e p ř í m e a o r e s t u j e m e . J a k m i l e p u s t í š ť á v u , p ř i d á m e p a p r i k u , ž a m p i o n y a p o d u s í m e . P o d l i j e m e v ý v a r e m a d u s í m e d o m ě k k a . K m a s u p ř i d á m e z e l í , p r o m í c h á m e , k r á t c e p r o v a ř í m e a o d s t a v í m e .
V e j c e r o z m í c h á m e v o s o l e n é v o d ě a z a s t á l é h o m í c h á n í p ř i d á m e k u k u ř i č n o u m o u k u .
V z n i k l é ř í d k é t ě s t o v l i j e m e n a p l e c h v y m a z a n ý l ž í c í s á d l a a r o z p r o s t ř e m e a s i n a 1 c m v y s o k o u v r s t v u . P o v r c h p o l i j e m e h o r k ý m s á d l e m a d á m e d o t r o u b y p é c i .
K d y ž s e p o k r m z a č n e z a p é k a t , p r o p í c h á m e j e j n a n ě k o l i k a m í s t e c h v i d l i č k o u a p e č e m e d á l e d o č e r v e n a .
C e l é p a p r i k y , l i l k y , k a p i e v y s k l á d á m e n a s u c h ý p l e c h p o t a ž e n ý p a p í r e m n a p e č e n í , v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y a p e č e m e z h r u b a p ů l h o d i n y . Z e l e n i n u o l o u p e m e , z b a v í m e s t o p e k a j a d ř i n c ů , p ř e n d á m e d o h r n c e , z a l i j e m e v o d o u a d u s í m e p o d p o k l i č k o u a s i 2 0 m i n u t .
Z e l e n i n u u m e l e m e , p ř e n d á m e n a p á n e v , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e p r o l i s o v a n ý č e s n e k , z a l i j e m e o l e j e m , o c t e m a d u s í m e , a ž s e o l e j s e z e l e n i n o u s p o j í .
T u t o o m á č k u p o u ž í v á m e k p e č e n ý m a g r i l o v a n ý m m a s ů m .
O m y t o u a o s u š e n o u v e p ř o v o u k ý t u o s o l í m e a o p e p ř í m e . F e f e r o n k y n a k r á j í m e n a n u d l i č k y . Š p i č k o u n o ž e d ě l á m e v p i c h y d o m a s a a v k l á d á m e d o n i c h f e f e r o n k y . R o z e t ř e m e 2 s t r o u ž k y č e s n e k u a p o t ř e m e j í m m a s o . P o t o m k ý t u o b a l í m e v p l á t c í c h s l a n i n y a z a v á ž e m e p o t r a v i n á ř s k o u n i t í j a k o r o l á d u .
V l i j e m e d o p e k á č e o l e j , m a s o n a n ě m o p e č e m e z e v š e c h s t r a n a p ř i d á m e 1 2 5 m l v o d y .
P ř e d e h ř e j e m e t r o u b u n a 1 8 0 ° C . P e k á č s m a s e m v l o ž í m e d o t r o u b y a p e č e m e 4 0 m i n u t . B ě h e m p e č e n í p ř e l é v á m e m a s o š ť á v o u .
M r k e v , c e l e r a p e t r ž e l o š k r á b e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . Z e l e n i n o v é k o s t i č k y p ř i d á m e v p o l o v i n ě p e č e n í k m a s u . V l o ž í m e k m a s u j e š t ě r a j č a t o v ý p r o t l a k , t y m i á n , r o z m a r ý n a b í l é v í n o .
H o t o v é m a s o v y n d á m e z p e k á č e a n e c h á m e o d p o č i n o u t .
Š ť á v u p ř e c e d í m e p ř e s s í t o a p o d á v á m e s m a s e m .
N a r o z e h ř á t é m o l e j i z p ě n í m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e k o s t k y m a s a , o s o l í m e , o p e p ř í m e a o p e č e m e p o v š e c h s t r a n á c h . M a s o z a p r á š í m e p a p r i k o u , z a l i j e m e h o r k o u v o d o u a d u s í m e t é m ě ř d o m ě k k a , a b y z b y l o c o n e j m é n ě š ť á v y . N a k o n e c p ř i d á m e z e l e n i n o v é l e č o a p r o h ř e j e m e .
S m ě s p ř e l i j e m e d o n á d o b y v h o d n é d o m i k r o v l n n é t r o u b y , p ř i d á m e s p a ř e n o u r ý ž i , p ř í p a d n ě m r a ž e n o u z e l e n i n u ( n e b o h r á š e k ) , p ř i l i j e m e v r o u c í v o d u a d o b ř e p r o m í c h á m e .
D l e p o t ř e b y p ř i s o l í m e n e b o p ř i d á m e k o s t k u m a s o x u .
R i z o t o v a ř í m e n e j d ř í v e 3 m i n u t y n a p l n ý v ý k o n , p o t é o p ě t p r o m í c h á m e a v a ř í m e 1 5 - 2 0 m i n u t n a p o l o v i č n í v ý k o n . V p ř í p a d ě p o t ř e b y d o l i j e m e v o d u .
N a t a l í ř i r i z o t o s y p e m e s t r o u h a n ý m s ý r e m .
V e p ř o v é m a s o n a k r á j í m e n a s t e j n ě v e l k é k o s t k y , o s o l í m e , n a p i c h u j e m e n a š p e j l e a s m a ž í m e v p á n v i n a o l e j i z e v š e c h s t r a n . R ů z n ě b a r e v n é p a p r i k y z b a v í m e j á d ř i n c ů , n a k r á j í m e n a p r o u ž k y a k r á t c e n a m á s l e o r e s t u j e m e . C i b u l i n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y a r o z e b e r e m e n a k r o u ž k y . P r o m í c h á m e s m o ř s k o u s o l í a m l e t ý m p e p ř e m .
N a t a l í ř e u p r a v í m e o r e s t o v a n é p a p r i k y , n a n ě p o l o ž í m e p o 1 k s r a ž n i č i a p o s y p e m e k r o u ž k y c i b u l e .
T ě s t o n a s r b s k o u p r o j u p ř i p r a v í m e t a k , ž e d o m í s y d á m e v e j c e , s m e t a n u , 3 d l h o r k é h o m l é k a , s ů l a 2 l ž í c e s á d l a . Z a s o u s t a v n é h o m í c h á n í p o 1 0 m i n u t á c h p ř i d á m e z b y l é m l é k o a k u k u ř i č n o u m o u k u . T u t o s m ě s d o b ř e p r o m í c h á m e a v y l i j e m e j i n a p l e c h , k t e r ý j s m e v y m a z a l i s á d l e m a v y s y p a l i h r u b o u m o u k o u . R o v n o m ě r n ě r o z e t ř e m e .
P e č e m e v d o b ř e v y h ř á t é t r o u b ě p ř i 2 0 0 ° C 4 5 m i n u t . B ě h e m p e č e n í p o v r c h p o t ř e m e s á d l e m . K ů r k a u p e č e n é p r o j i b y m ě l a b ý t z l a t o h n ě d á a k ř u p a v á .
K u ř e r o z č t v r t í m e , o m y j e m e , o s u š í m e p a p í r o v ý m u b r o u s k e m , o s o l í m e , p o s y p e m e p e p ř e m a m l e t o u p a p r i k o u . K u l i č k y j a l o v c e r o z d r t í m e v e h m o ž d í ř i .
M r k e v i c e l e r o l o u p e m e a p o k r á j í m e n a k o s t i č k y , p ó r e k o m y j e m e , n a k r á j í m e n a k o l e č k a . Z e s l a n i n y s e ř í z n e m e k ů ž i , m a s o r o z k r á j í m e n a m a l é k o s t i č k y .
T r o u b u z a p n e m e n a 2 0 0 ° C ( p l y n n a s t u p e ň 6 ) .
V e v e l k é m p l o c h é m r e n d l í k u r o z e h ř e j e m e o l e j , n a n ě m p o t é d v ě m i n u t y š k v a ř í m e s l a n i n u , v l o ž í m e p o r c e k u ř e t e a o p e č e m e z e v š e c h s t r a n d o z l a t o h n ě d a . P ř i d á m e n a k r á j e n o u z e l e n i n u , z a s t á l é h o m í c h á n í o p é k á m e 1 0 m i n u t . V l o ž í m e r o z d r c e n ý j a l o v e c , b o b k o v ý l i s t a p o d l i j e m e č e r v e n ý m v í n e m . O s o l í m e , o p e p ř í m e , v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě p e č e m e 3 0 m i n u t .
P o d á v á m e p o s y p a n é n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .