MilujiVaření.cz Recepty Země původu Evropa Skandinávie Finsko
Finsko Recepty na typická jídla kuchyně Finska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Finská kuchyně je poměrně rozmanitá a najdete v ní nejen vynikající polévky nebo ryby , ale třeba i různé lahodné moučníky. Finské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Paštika z uzené makrely Z uzené makrely odstraníme kosti, kůži a maso rozdrobené na kousky mixujeme s nakrájenou chilli papričkou, prolisovaným česnekem, zakysanou smetanou a koriandrem, dokud nám nevznikne hladká hmota. Hmotu přendáme do mísy, smícháme s cibulí, limetkovou šťávou a dle chuti osolíme a opepříme. Paštika se zdá velmi řídká, ale po několikahodinovém vychlazení v lednici krásně ztuhne.
Kůrek zbavené silnější krajíčky chleba po obou stranách opečeme pod rozehřátým grilem a pak je vodorovně rozdělíme na 2 plátky, které pak rozkrojíme na trojúhelníky, takže z každého krajíčku máme nakonec 4 trojúhelníky, které rozložíme na plech opečenou stranou dolů a pod grilem pečeme dozlatova. Vychlazenou paštiku ozdobíme snítkami kopru a plátky citronu a společně s tousty Melba servírujeme.
Pikantní slaneček s bílým pepřem Slanečka nejdříve zbavíme vnitřností tak, že ho ostrým nožem rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyčistíme, odřízneme hlavu a vložíme do hrnce se studenou vodou na 10 - 12 hodin.
Připravíme nálev: do rendlíku nalijeme 1 dl octa, přidáme 2 lžíce vody, 2 polévkové lžíce cukru, velkou očištěnou cibuli (nakrájenou na drobno), půl lžičky čerstvě pomletého bílého pepře a půl lžičky mletého nového koření. Nálev povaříme asi 5 minut a necháme ho vychladnout. Slanečka vyjmeme z vody, osušíme, zbavíme kůže, podélně rozřízneme a vykostíme. Nakrájíme zešikma tenké řezy. Šalotky očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Snítky kopru omyjeme a vodu setřepeme. Malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a rozkrájíme na velmi tenké nudličky. Kousky slanečka dáme do skleněné misky, přelijeme studeným nálevem, ozdobíme šalotkou, snítkami kopru, chilli papričkou a necháme slanečka marinovat 2 - 3 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem.
Slanečkový salát se zeleninou a vejci Velkého slanečka rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavu i ocas odřízneme, rybu dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme asi litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
Poté slanečka znovu omyjeme, osušíme a zbavíme kůže. Podélně okolo páteře ho rozřízneme, páteř s kostmi vyjmeme, rybu nakrájíme zešikma na řezy asi 1,5 cm široké.
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na kostičky, přidáme k řezům. Omyté, oloupané velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a rozkrájíme ho na kostičky. Očistíme šalotky, nakrájíme je na plátky. Nakládané sladkokyselé okurky krájíme na drobné kostičky. Sterilovanou červenou řepu scedíme a necháme ji v sítu okapat. Vše vložíme do mísy ke slanečkovým řezům. Do hrnečku vlijeme 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce cukru. Přimícháme dvě lžíce octa, tři špetky mletého bílého pepře, nálev dobře promícháme a zalijeme jím připravenou salátovou směs. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou vmícháme do salátu. Salát rozdělíme do tvořítek (např. na nákyp), která vložíme na 4 - 5 hodin do chladničky zatuhnout.
V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 2 vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté j ...
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
Z u z e n é m a k r e l y o d s t r a n í m e k o s t i , k ů ž i a m a s o r o z d r o b e n é n a k o u s k y m i x u j e m e s n a k r á j e n o u c h i l l i p a p r i č k o u , p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , z a k y s a n o u s m e t a n o u a k o r i a n d r e m , d o k u d n á m n e v z n i k n e h l a d k á h m o t a . H m o t u p ř e n d á m e d o m í s y , s m í c h á m e s c i b u l í , l i m e t k o v o u š ť á v o u a d l e c h u t i o s o l í m e a o p e p ř í m e . P a š t i k a s e z d á v e l m i ř í d k á , a l e p o n ě k o l i k a h o d i n o v é m v y c h l a z e n í v l e d n i c i k r á s n ě z t u h n e .
K ů r e k z b a v e n é s i l n ě j š í k r a j í č k y c h l e b a p o o b o u s t r a n á c h o p e č e m e p o d r o z e h ř á t ý m g r i l e m a p a k j e v o d o r o v n ě r o z d ě l í m e n a 2 p l á t k y , k t e r é p a k r o z k r o j í m e n a t r o j ú h e l n í k y , t a k ž e z k a ž d é h o k r a j í č k u m á m e n a k o n e c 4 t r o j ú h e l n í k y , k t e r é r o z l o ž í m e n a p l e c h o p e č e n o u s t r a n o u d o l ů a p o d g r i l e m p e č e m e d o z l a t o v a . V y c h l a z e n o u p a š t i k u o z d o b í m e s n í t k a m i k o p r u a p l á t k y c i t r o n u a s p o l e č n ě s t o u s t y M e l b a s e r v í r u j e m e .
V y š l e h á m e ž l o u t e k , o c e t a s ů l .
Z a s t á l é h o š l e h á n í p ř i l í v á m e o l e j e .
P ř i d á m e h o ř č i c i , s ů l a p e p ř , d l e c h u t i .
D o v y š l e h a n é m a j o n é z y p ř i d á m e n a s e k a n é v e j c e , k a p a r y , š a l o t k u , p a ž i t k u a c i t r ó n o v o u š ť á v u .
M l e t é o ř e c h y , c u k r , b í l e k a c i t r ó n o v o u š ť á v u z p r a c u j e m e n a h m o t u a t v o ř í m e m a l é h r o m á d k y , k t e r é n e c h á m e o s c h n o u t .
S u c h o u h r u d k u n a p í c h n e m e n a j e h l i c i a n a m o č í m e v č o k o l á d ě , v l o ž í m e d o p a p í r o v é h o k o š í č k u .
S l a n e č k a n e j d ř í v e z b a v í m e v n i t ř n o s t í t a k , ž e h o o s t r ý m n o ž e m r o z ř í z n e m e o d ř i t n í h o o t v o r u a ž k h l a v ě . V y č i s t í m e , o d ř í z n e m e h l a v u a v l o ž í m e d o h r n c e s e s t u d e n o u v o d o u n a 1 0 - 1 2 h o d i n .
P ř i p r a v í m e n á l e v : d o r e n d l í k u n a l i j e m e 1 d l o c t a , p ř i d á m e 2 l ž í c e v o d y , 2 p o l é v k o v é l ž í c e c u k r u , v e l k o u o č i š t ě n o u c i b u l i ( n a k r á j e n o u n a d r o b n o ) , p ů l l ž i č k y č e r s t v ě p o m l e t é h o b í l é h o p e p ř e a p ů l l ž i č k y m l e t é h o n o v é h o k o ř e n í . N á l e v p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t a n e c h á m e h o v y c h l a d n o u t . S l a n e č k a v y j m e m e z v o d y , o s u š í m e , z b a v í m e k ů ž e , p o d é l n ě r o z ř í z n e m e a v y k o s t í m e . N a k r á j í m e z e š i k m a t e n k é ř e z y . Š a l o t k y o č i s t í m e a p o k r á j í m e n a t e n k á k o l e č k a . S n í t k y k o p r u o m y j e m e a v o d u s e t ř e p e m e . M a l o u c h i l l i p a p r i č k u o m y j e m e , r o z k r o j í m e , z b a v í m e s e m í n e k a r o z k r á j í m e n a v e l m i t e n k é n u d l i č k y . K o u s k y s l a n e č k a d á m e d o s k l e n ě n é m i s k y , p ř e l i j e m e s t u d e n ý m n á l e v e m , o z d o b í m e š a l o t k o u , s n í t k a m i k o p r u , c h i l l i p a p r i č k o u a n e c h á m e s l a n e č k a m a r i n o v a t 2 - 3 h o d i n y . P o d á v á m e s č e r s t v ý m c h l e b e m .
Velkého slanečka rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavu i ocas odřízneme, rybu dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme asi litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
Poté slanečka znovu omyjeme, osušíme a zbavíme kůže. Podélně okolo páteře ho rozřízneme, páteř s kostmi vyjmeme, rybu nakrájíme zešikma na řezy asi 1,5 cm široké.
Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na kostičky, přidáme k řezům. Omyté, oloupané velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a rozkrájíme ho na kostičky. Očistíme šalotky, nakrájíme je na plátky. Nakládané sladkokyselé okurky krájíme na drobné kostičky. Sterilovanou červenou řepu scedíme a necháme ji v sítu okapat. Vše vložíme do mísy ke slanečkovým řezům. Do hrnečku vlijeme 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce cukru. Přimícháme dvě lžíce octa, tři špetky mletého bílého pepře, nálev dobře promícháme a zalijeme jím připravenou salátovou směs. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou vmícháme do salátu. Salát rozdělíme do tvořítek (např. na nákyp), která vložíme na 4 - 5 hodin do chladničky zatuhnout.
V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 2 vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté j ...
J a h o d y z b a v í m e s t o p e k , d ů k l a d n ě o m y j e m e , n e c h á m e o k a p a t ( 5 j a h o d o d l o ž í m e n a o z d o b e n í ) a p a k j e p o k r á j í m e n a m a l é d í l k y . H l u b o k o u m í s u v l o ž í m e n a 1 h o d i n u d o m r a z n i č k y , p a k j í v y j m e m e a c e l o u j e j í v n i t ř n í p l o c h u p o k r y j e m e v r s t v o u z m r z l i n y v y s o k o u a s i 2 c m .
S t ř e d v y p l n í m e p o k r á j e n ý m i j a h o d a m i a n a n ě m r o z e t ř e m e d o t u h a u š l e h a n o u s m e t a n u , o s l a z e n o u v a n i l k o v ý m c u k r e m . C e l ý p o v r c h p o k l a d e m e v r s t v o u p i š k o t ů , k t e r é n a r o v n á m e v y p o u k l o u s t r a n o u d o s m e t a n y .
M í s u v l o ž í m e n a 2 h o d i n y d o m r a z n i č k y , p ř e d p o d á v á n í m j í v y j m e m e , n a o k a m ž i k p o n o ř í m e p o o k r a j d o h o r k é v o d y a p a k o b s a h v y k l o p í m e n a k u l a t ý t á c . P o v r c h o z d o b í m e p l á t k y z o d l o ž e n ý c h j a h o d .
P o l o v i n u p l á t k ů c h l e b a n a m a ž e m e m a j o n é z o u , p o k l a d e m e č e d a r e m , š u n k o u a s a l á m e m .
P ř i k l o p í m e d r u h o u p o l o v i n o u p l á t k ů a v y k r o j í m e k y t i č k y .
M r a ž e n o u s o b í k ý t u r o z k r á j í m e p ř e s v l á k n o v e l m i o s t r ý m n o ž e m n a t e n k é p l á t k y . U z e n o u s l a n i n u p o k r á j í m e n a p r o u ž k y s i l n é 1 - 2 m m .
V p á n v i v y s m a ž í m e s l a n i n u z k a ž d é s t r a n y d o z l a t o v a . O p a t r n ě v y j m e m e , d o o m a s t k u p ř i d á m e o l e j , j a k m i l e b u d e r o z p á l e n ý n a s p r á v n o u t e p l o t u , p ř i d á m e n e r o z m r a z e n é p l á t k y m a s a a z p r u d k a j e o r e s t u j e m e z k a ž d é s t r a n y d o z l a t o h n ě d a , O c h u t í m e s o l í , p ř i l i j e m e 1 - 1 , 5 d l v o d y , p á n e v z a k r y j e m e a m a s o d u s í m e d o m ě k k a p ř i b l i ž n ě 2 0 - 3 0 m i n u t . M ě k k é m a s o d á m e n a t a l í ř e , p o l i j e m e v ý p e k e m , o z d o b í m e o s m a ž e n ý m i p l á t k y s l a n i n y a s e r v í r u j e m e .
O č i š t ě n é r y b k y a o l o u p a n é , n a k o u s k y n a k r á j e n é b r a m b o r y v s y p e m e d o h r n c e , z a l i j e m e v o d o u , o s o l í m e a p o v a ř í m e d o m ě k k a .
Z e 4 0 g m á s l a a h l a d k é m o u k y p ř i p r a v í m e s v ě t l o u j í š k u , z ř e d í m e j i m l é k e m a c h v í l i p o v a ř í m e . D o p o v a ř e n é h o b e š a m e l u p r o l i s u j e m e m ě k k é b r a m b o r y a r y b k y . Z a l i j e m e p r o c e z e n ý m v ý v a r e m , o p e p ř í m e , o s o l í m e a o c h u t í m e p o l é v k o v ý m k o ř e n í m .
D o h o t o v é p o l é v k y v m í c h á m e n a l ž i č c e m á s l a o s m a ž e n o u c i b u l k u a p o l é v k u p o s y p e m e n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u .
C i b u l k u p o k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y . B r a m b o r y u v a ř í m e v e s l u p c e , s l i j e m e , o l o u p e m e a p o k r á j í m e n a k o s t k y . J a b l k o o m y j e m e , z b a v í m e j á d ř i n c e a n a k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y . R y b u n a k r á j í m e n a m e n š í k u s y .
V š e c h n y p ř í s a d y z a m í c h á m e d o h r o m a d y . Z e z a k y s a n é s m e t a n y a h o ř č i c e u m í c h á m e d r e s i n g , k t e r ý o s o l í m e , o p e p ř í m e a v l i j e m e k s a l á t u . D o b ř e p r o m í c h á m e a n e c h á m e v y c h l a d i t .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .