MilujiVaření.cz Recepty Země původu Evropa Východ Evropy Moldavsko
Moldavsko Recepty na typická jídla kuchyně Moldávie vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Kuchyně je ovlivněna v zemi pěstovanými plodinami a chovem hospodářských zvířat. Velmi často se v ní objevují různé luštěniny a skopové maso, ze zeleniny především rajče a paprika , známé je i moldavské víno . Moldavské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Hrášková polévka se zeleninou Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, petrželovou nať a kopr nasekáme najemno, hrášek scedíme a necháme okapat.
Ve vroucí vodě uvaříme kořenovou zeleninu s pórkem doměkka. Brambory s hráškem zalijeme 3/4 l vývaru a vaříme. V mezičase na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme zbylým vývarem a vaříme alespoň 10 minut. Poté vlijeme k bramborám, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou brambory měkké. Poté do polévky propasírujeme zeleninu, vmícháme bylinky, stáhneme ze sporáku a necháme zhruba 1/2 hodiny odstát.
Před podáváním polévku prohřejeme.
Salát z lilků s rajčaty Lilky oloupeme, vykrojíme semena, poté lilky uvaříme, scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Cibuli a rajčata také rozkrájíme na kostičky, petrželovou nať a pažitku nasekáme nadrobno. Na zálivku smícháme olej s octem, pepřem, solí a prolisovaným česnekem.
Lilky vložíme do mísy spolu s rajčaty a cibulí, přelijeme zálivkou, promícháme, posypeme bylinkami.
Před podáváním necháme salát vychladit.
Třešně v červeném víně Vyzrálé třešně opereme, zbavíme stopek, znovu opereme a necháme vykapat.
Mezitím nasypeme do kastrolu cukr, zalijeme vodou, přidáme konzervační prostředek, skořici, uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, než se cukr rozpustí. Když sirup dosáhne medové konzistence, přilijeme suché červené víno a na velkém plameni rychle přivedeme k varu.
Potom na cedníku po částech ponořujeme do nálevu třešně a necháme je v něm ponořené jen do doby, než nálev začne vřít. Poté je okamžitě vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Je třeba, aby se třešně dostaly do vařícího nálevu jen po malých dávkách, nesmějí popraskat. Samotný nálev vaříme dále, než se zmenší jeho objem na dvě třetiny.
Okapané vychladlé třešně naplníme do sklenic a zalijeme převařeným nálevem. Sklenice zavíčkujeme a do druhého dne necháme v suché páře, poté je alespoň na 2 měsíce uložíme do chladu na suché místo.
Uleželé třešně jsou výbornou přílohou k pečené kachně nebo huse, mohou také vhodně doplnit nakládanou zeleninu.
Kuřecí roláda s meruňkami Maso z vykoštěného kuřete rozložíme na pracovní stůl, meruňkový kompot scedíme, meruňky trochu rozmačkáme vidličkou, citronovou kůru nastrouháme. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, posypeme citronovou kůrou a potřeme rozmačkanými meruňkami. Poté zavineme do rolády, zpevníme párátky, pomažeme máslem, posypeme celým kmínem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30 - 35 minut.
Roládu nakrájíme na plátky, upravíme na talíře a podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
K o ř e n o v o u z e l e n i n u a p ó r e k o č i s t í m e a n a k r á j í m e n a k o u s k y . S y r o v é b r a m b o r y o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , c i b u l i n a k r á j í m e n a d r o b n o , p e t r ž e l o v o u n a ť a k o p r n a s e k á m e n a j e m n o , h r á š e k s c e d í m e a n e c h á m e o k a p a t .
V e v r o u c í v o d ě u v a ř í m e k o ř e n o v o u z e l e n i n u s p ó r k e m d o m ě k k a . B r a m b o r y s h r á š k e m z a l i j e m e 3 / 4 l v ý v a r u a v a ř í m e . V m e z i č a s e n a m á s l e z p ě n í m e c i b u l i , v m í c h á m e m o u k u a u s m a ž í m e s v ě t l u j í š k u , k t e r o u z ř e d í m e z b y l ý m v ý v a r e m a v a ř í m e a l e s p o ň 1 0 m i n u t . P o t é v l i j e m e k b r a m b o r á m , o s o l í m e , o p e p ř í m e a v a ř í m e , a ž j s o u b r a m b o r y m ě k k é . P o t é d o p o l é v k y p r o p a s í r u j e m e z e l e n i n u , v m í c h á m e b y l i n k y , s t á h n e m e z e s p o r á k u a n e c h á m e z h r u b a 1 / 2 h o d i n y o d s t á t .
P ř e d p o d á v á n í m p o l é v k u p r o h ř e j e m e .
Ž e m l e n a k r á j í m e n a k o u s k y a n a m o č í m e j e d o m l é k a , u m e l e m e 1 5 0 g j a d e r v l a š s k ý c h o ř e c h ů a r o z p u s t í m e m á s l o . Z v a j e c o d d ě l í m e ž l o u t k y o d b í l k ů a z b í l k ů u š l e h á m e t u h ý s n í h .
Ž l o u t k y u t ř e m e s c u k r e m , p ř i d á m e d o n i c h o ř e c h y , n a m o č e n o u ž e m l i a r o z p u š t ě n é m á s l o . S m ě s d o b ř e p r o m í c h á m e , o p a t r n ě v m í c h á m e b í l k o v ý s n í h a s m ě s í n a p l n í m e f o r m u v y m a z a n o u m á s l e m a v y s y p a n o u s t r o u h a n k o u .
P u d i n k p e č e m e v t r o u b ě p ř i s t ř e d n í t e p l o t ě 3 0 - 4 0 m i n u t .
H o t o v ý p u d i n k v y k l o p í m e z f o r m y a n a k r á j í m e n a p o r c e , k t e r é p ř e l i j e m e z a v a ř e n i n o u .
L i l k y o l o u p e m e , v y k r o j í m e s e m e n a , p o t é l i l k y u v a ř í m e , s c e d í m e , n e c h á m e o k a p a t a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y . C i b u l i a r a j č a t a t a k é r o z k r á j í m e n a k o s t i č k y , p e t r ž e l o v o u n a ť a p a ž i t k u n a s e k á m e n a d r o b n o . N a z á l i v k u s m í c h á m e o l e j s o c t e m , p e p ř e m , s o l í a p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m .
L i l k y v l o ž í m e d o m í s y s p o l u s r a j č a t y a c i b u l í , p ř e l i j e m e z á l i v k o u , p r o m í c h á m e , p o s y p e m e b y l i n k a m i .
P ř e d p o d á v á n í m n e c h á m e s a l á t v y c h l a d i t .
Ž l o u t k y u t ř e m e s c u k r e m a z m ě k l ý m m á s l e m , p ř i d á m e h l a d k o u m o u k u a d ů k l a d n ě v y m í c h á m e t ě s t o , k t e r é n e c h á m e v c h l a d n u a s i 3 0 m i n u t o d p o č i n o u t .
Z t ě s t a p o t o m u v á l í m e p l a c k u s i l n o u 1 c m , z e k t e r é t v o ř í t k e m v y k r á j í m e k o l e č k a o p r ů m ě r u 3 c m a p r s t e m u p r o s t ř e d k a ž d é h o z n i c h u d ě l á m e d ů l e k . C u k r o v í p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v e j c e m , p o s y p e m e s e k a n ý m i j á d r y v l a š s k ý c h o ř e c h ů a r o z l o ž í m e n a p l e c h s p e č í c í m p a p í r e m . P e č e m e v t r o u b ě n a s t ř e d n í m o h n i d o r ů ž o v a .
K d y ž j s o u g o g o š e p e č e n é , v l o ž í m e d o d ů l k ů t r o c h u v i š ň o v é z a v a ř e n i n y a p o d á v á m e j e k č a j i a k á v ě .
N e j d ř í v e p ř i p r a v í m e s ý r o v o u o m á č k u . V k a s t r o l k u v e 1 2 5 m l h o r k é h o m l é k a r o z p u s t í m e t u č n ý t a v e n ý s ý r n a k r á j e n ý n a k o s t k y . P a k p ř i p r a v í m e z e 4 0 g m á s l a a 3 l ž i c h l a d k é m o u k y s v ě t l o u j í š k u . Z ř e d í m e j i v l a ž n ý m z e l e n i n o v ý m v ý v a r e m n e b o v o d o u , r o z š l e h á m e s e š l e h a č k o u , p ř i l i j e m e r o z p u š t ě n ý s ý r , o s o l í m e , o k o ř e n í m e s l a d k o u p a p r i k o u a k r á t c e p o v a ř í m e . P o t o m s t á h n e m e z o h n ě a z j e m n í m e ž l o u t k e m .
V ě t š í r a j č a t a o m y j e m e , r o z p ů l í m e , n a ř e z u o s o l í m e a o p e p ř í m e a n a s k l á d á m e j e ř e z e m n a v r c h d o m á s l e m v y m a z a n é z a p é k a c í m i s k y . V š e z a l i j e m e p ř i p r a v e n o u s ý r o v o u o m á č k o u , p o k a p e m e m á s l e m a v l o ž í m e d o h o r k é t r o u b y , k d e r a j č a t a 1 5 - 2 0 m i n u t z a p é k á m e .
P o d á v á m e s v a ř e n ý m i b r a m b o r a m i a o z d o b í m e s e k a n o u p a ž i t k o u .
V y z r á l é t ř e š n ě o p e r e m e , z b a v í m e s t o p e k , z n o v u o p e r e m e a n e c h á m e v y k a p a t .
M e z i t í m n a s y p e m e d o k a s t r o l u c u k r , z a l i j e m e v o d o u , p ř i d á m e k o n z e r v a č n í p r o s t ř e d e k , s k o ř i c i , u v e d e m e d o v a r u a z a s t á l é h o m í c h á n í v a ř í m e t a k d l o u h o , n e ž s e c u k r r o z p u s t í . K d y ž s i r u p d o s á h n e m e d o v é k o n z i s t e n c e , p ř i l i j e m e s u c h é č e r v e n é v í n o a n a v e l k é m p l a m e n i r y c h l e p ř i v e d e m e k v a r u .
P o t o m n a c e d n í k u p o č á s t e c h p o n o ř u j e m e d o n á l e v u t ř e š n ě a n e c h á m e j e v n ě m p o n o ř e n é j e n d o d o b y , n e ž n á l e v z a č n e v ř í t . P o t é j e o k a m ž i t ě v y j m e m e , n e c h á m e o k a p a t a v y c h l a d n o u t . J e t ř e b a , a b y s e t ř e š n ě d o s t a l y d o v a ř í c í h o n á l e v u j e n p o m a l ý c h d á v k á c h , n e s m ě j í p o p r a s k a t . S a m o t n ý n á l e v v a ř í m e d á l e , n e ž s e z m e n š í j e h o o b j e m n a d v ě t ř e t i n y .
O k a p a n é v y c h l a d l é t ř e š n ě n a p l n í m e d o s k l e n i c a z a l i j e m e p ř e v a ř e n ý m n á l e v e m . S k l e n i c e z a v í č k u j e m e a d o d r u h é h o d n e n e c h á m e v s u c h é p á ř e , p o t é j e a l e s p o ň n a 2 m ě s í c e u l o ž í m e d o c h l a d u n a s u c h é m í s t o .
U l e ž e l é t ř e š n ě j s o u v ý b o r n o u p ř í l o h o u k p e č e n é k a c h n ě n e b o h u s e , m o h o u t a k é v h o d n ě d o p l n i t n a k l á d a n o u z e l e n i n u .
F a z o l o v é l u s k y o č i s t í m e a n a k r á j í m e n a k o u s k y , c i b u l i n a k r á j í m e n a d r o b n o , s y r o v é b r a m b o r y a k o ř e n o v o u z e l e n i n u o l o u p e m e a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y , k o p r a p e t r ž e l o v o u n a ť n a s e k á m e n a j e m n o .
V h r n c i n a m á s l e o s m a ž í m e c i b u l i s k o ř e n o v o u z e l e n i n o u , p ř i d á m e f a z o l k y , b r a m b o r y , z a l i j e m e v o d o u a v a ř í m e d o m ě k k a . P ř e d k o n c e m v a r u p o l é v k u o s o l í m e , o p e p ř í m e , s t á h n e m e z e s p o r á k u a z a š l e h á m e s m e t a n u , v k t e r é j s m e r o z š l e h a l i 1 ž l o u t e k . P o l é v k u u ž j e n p r o h ř e j e m e a n e c h á m e j e š t ě 1 / 2 h o d i n y u l e ž e t . P ř e d p o d á v á n í m p o l é v k u o p ě t p r o h ř e j e m e a p ř i d á m e b y l i n k y .
N e d o z r á l ý a n a n a s o v ý m e l o u n o l o u p e m e , r o z p ů l í m e , v y b e r e m e s t ř e d s e s e m e n y a d u ž i n u r o z k r á j í m e n a m e n š í k o s t k y . M e n š í c i t r o n y n a k r á j í m e n a t e n k á k o l e č k a , v y b e r e m e j a d é r k a , k o l e č k a p ř e p ů l í m e a p ř i d á m e k m e l o u n u . S m ě s p a k p o s y p e m e p o l o v i n o u c u k r u a d á m e n a 2 h o d i n y d o c h l a d n a .
Z b y l ý c u k r v s y p e m e d o v a r n é n á d o b y , z a l i j e m e v o d o u a p ř i v e d e m e k v a r u . V a ř í m e t a k d l o u h o , a ž s e z c e l a r o z p u s t í , h o r k ý s i r u p p o t o m n a l i j e m e n a m e l o u n o v é k o s t k y s c i t r o n e m . D r u h ý d e n s i r u p s l i j e m e , p ř e v a ř í m e a o p ě t j í m z a l i j e m e o v o c e .
T ř e t í d e n v s i r u p u o v o c e v a ř í m e t a k d l o u h o a ž k a p k a s i r u p u n a t a l í ř k u u c h o v á t v a r a o v o c e j e v s i r u p u r o v n o m ě r n ě r o z l o ž e n o .
H o t o v é v a r e ň j e n e c h á m e v y c h l a d n o u t a n a p l n í m e j í m s k l e n i c e , u z a v ř e m e a u l o ž í m e v c h l a d n u .
M a s o z v y k o š t ě n é h o k u ř e t e r o z l o ž í m e n a p r a c o v n í s t ů l , m e r u ň k o v ý k o m p o t s c e d í m e , m e r u ň k y t r o c h u r o z m a č k á m e v i d l i č k o u , c i t r o n o v o u k ů r u n a s t r o u h á m e . M a s o o s o l í m e , o p e p ř í m e , o k m í n u j e m e , p o s y p e m e c i t r o n o v o u k ů r o u a p o t ř e m e r o z m a č k a n ý m i m e r u ň k a m i . P o t é z a v i n e m e d o r o l á d y , z p e v n í m e p á r á t k y , p o m a ž e m e m á s l e m , p o s y p e m e c e l ý m k m í n e m , v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y a p e č e m e 3 0 - 3 5 m i n u t .
R o l á d u n a k r á j í m e n a p l á t k y , u p r a v í m e n a t a l í ř e a p o d á v á m e .
K d y ž s e b r a m b o r y v a ř í , p ř i p r a v í m e z 3 0 g m á s l a a 3 0 g h l a d k é m o u k y s v ě t l o u j í š k u . Z ř e d í m e j i 3 l ž í c e m i v l a ž n é v o d y , r o z š l e h á m e s e s m e t a n o u , o s o l í m e , o k o ř e n í m e s l a d k o u p a p r i k o u a p o v a ř í m e . V e s l u p c e u v a ř e n é b r a m b o r y o l o u p e m e , r o z k r á j í m e n a č t v r t k y a s l o ž í m e d o p e k á č e , v y m a z a n é h o m á s l e m a v y s y p a n é h o s t r o u h a n k o u . P a k p ř e l i j e m e b r a m b o r y n a p e k á č i .
P o v r c h h u s t ě p o s y p e m e s ý r e m , s e k a n ý m k o p r e m a p e t r ž e l k o u , p o k a p e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a d á m e n a 1 5 m i n u t d o s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b y z a p é c i .
Č u l a k p o d á v á m e h o r k ý , d o b r ý j e i s t u d e n ý .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .