Zeleninová polévka s pestem
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 80 g
- Bazalka
- 3 ks
- Bobkový list
- 450 g
- Brambory rané
- 30 g
- Celer řapíkatý
- 1 ks
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 150 g
- Cuketa
- 200 g
- Fazolové lusky zelené
- 200 g
- Hrášek
- 2 ks
- Mrkev kořen
- 150 ml
- Olej olivový extra panenský
- 12 g
- Pepř černý mletý
- 10 g
- Petržel - nať
- 1 ks
- Rajčata
- 12 g
- Sůl
- 50 g
- Sýr Parmezán
- 80 g
- Těstoviny sedmivaječné
- 2,5 l
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Pesto připravíme z bazalky, česneku a olivového oleje. Vše rozmixujeme na pastu. Směs osolíme a opepříme, dáme do chladničky. |
2 | Mrkev podélně rozpůlíme a nakrájíme. Brambory nakrájíme na kostičky a fazolové lusky na kousky dlouhé cca 2,5 cm. Cuketu nakrájíme na plátky. |
3 | Olej rozehřejeme ve velkém hrnci. Přidáme česnek a opékáme. Přidáme cibuli a další 2 minuty dopékáme doměkka. Přidáme mrkev, brambory a 30 sekund opékáme. |
4 | Přilijeme vývar a polévku přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme 8 minut, dokud nezačne zelenina měknout. |
5 | Do polévky vmícháme hrášek, fazolky, cuketu, rajčata, petrželku, bobkový list, řapíkatý celer a těstoviny. Polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Odstraníme petrželku, bobkový list a celer, vmícháme pesto. Teplou polévku podáváme ozdobenou parmezánem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 036 kcal |
Bílkoviny | 29 g |
Sacharidy | 108 g |
Tuky | 58 g |
Uhlovodany | 67 g |
Cholesterol | 19,8 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 4 g |
Vláknina | 32 g |
Vitamín A | 2 g |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 83,7 mg |
Vitamín E | 5,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 8,3 mg |
Komentáře a hodnocení