Čokoládové rizoto s vanilkou a portským vínem
- Celkový čas:
- 45 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 200 g
- Čokoláda hořká
- 6 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 12 plátek
- Kandovaná pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 800 ml
- Mléko čerstvé polotučné
- 250 g
- Rýže carnaroli
- 1 špetka
- Sůl
- 1 ks
- Vanilkový lusk
- 400 ml
- Víno portské
Postup
1 | Podélně rozpůlíme vanilkový lusk. Zahřejeme v hrnci máslo, přidáme rýži, vanilkový lusk a špetku soli. Vše zalijeme horkým portským vínem. Při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevsákne. |
2 | Přidáme cukr a mléko a zaobčasného zamíhání vaříme tak dlouho, dokud rýže nezměkne. |
3 | Ze směsi vyjmeme vanilkový lusk, jemně nasekáme čokoládu a smícháme s polovinou rizota. |
4 | Do sklenic střídavě vrstvíme tmavé a světlé rizoto a na noc uložíme do lednice, aby se správně uleželo. |
5 | Podáváme zdobené proužky pomerančové kůry. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 848 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 72 g |
Tuky | 22 g |
Uhlovodany | 37 g |
Cholesterol | 6,0 mg |
Draslík | 97,5 mg |
Sodík | 65,3 mg |
Vláknina | 126,0 mg |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 5,9 mg |
Komentáře a hodnocení