Lahodný koláč s vaječným krémem

Celkový čas:
65 minut
Doba přípravy:
40 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
70 g
Máslo čerstvé
2 polévková lžíce
Med včelí
1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká
170 g
Suchar dietní
1 polévková lžíce
Citronová kůra
120 g
Cukr krupice
3,5 dl
Mléko plnotučné
3 polévková lžíce
Rum
1 špetka
Sůl
4 ks
Vaječný žloutek slepičí
0,5 dl
Voda pitná
1 polévková lžíce
Želatina
1 polévková lžíce
Cukr moučkový
2,5 dl
Smetana 33% (šlehačka)
90 g
Cukr krupice
3 ks
Vaječný bílek slepičí

Postup

1

Dietní suchary rozdrtíme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a se 2 lžícemi tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky, rozehřáté, ale vychladlé máslo a směs dobře promícháme.

2

Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.

3

Pečeme v předehřáté troubě při 175°C, pečeme 10 minut dozlatova. Těsto po upečení necháme vychladnout.

4

Do misky dáme 0.5 dl studené vody a 1 lžíci želatiny, necháme ji 10 minut nabobtnat. Dáme 4 čerstvé žloutky do rendlíku a vyšleháme je s krupicovým cukrem, 1 špetkou soli a s 3.5 dl horkého mléka. Za stálého pomalého zahřívání vyšleháme krém. Když začnou houstnout, přidáme po kapkách 3 lžíce rumu a želatinu. Mícháme do doby až se želatina rozpustí. Potom rendlík s krémem odstavíme, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a krém prošleháme. Necháme ho v chladničce vychladit 10-15 minut.

5

Mezitím si vyšleháme elektrickou metlou sníh z bílků (bílky mají pokojovou teplotu) do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme do vychladlého krému, natřeme ho na korpus, uhladíme a dáme na 2-3 hodiny znovu do chladničky.

6

Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.

7

Vychladlý korpus s krémem ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 577 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 61 g
Tuky 32 g
Uhlovodany 57 g
Cholesterol 312,5 mg
Draslík 105,5 mg
Sodík 436,9 mg
Vláknina 1 g
Vitamín A 288,9 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 1,4 mg
Vitamín E 0,9 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 375,9 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz