Lahodný koláč s vaječným krémem
- Celkový čas:
- 65 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 70 g
- Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce
- Med včelí
- 1 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká
- 170 g
- Suchar dietní
- 1 polévková lžíce
- Citronová kůra
- 120 g
- Cukr krupice
- 3,5 dl
- Mléko plnotučné
- 3 polévková lžíce
- Rum
- 1 špetka
- Sůl
- 4 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 0,5 dl
- Voda pitná
- 1 polévková lžíce
- Želatina
- 1 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 2,5 dl
- Smetana 33% (šlehačka)
- 90 g
- Cukr krupice
- 3 ks
- Vaječný bílek slepičí
Postup
1 | Dietní suchary rozdrtíme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a se 2 lžícemi tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky, rozehřáté, ale vychladlé máslo a směs dobře promícháme. |
2 | Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě při 175°C, pečeme 10 minut dozlatova. Těsto po upečení necháme vychladnout. |
4 | Do misky dáme 0.5 dl studené vody a 1 lžíci želatiny, necháme ji 10 minut nabobtnat. Dáme 4 čerstvé žloutky do rendlíku a vyšleháme je s krupicovým cukrem, 1 špetkou soli a s 3.5 dl horkého mléka. Za stálého pomalého zahřívání vyšleháme krém. Když začnou houstnout, přidáme po kapkách 3 lžíce rumu a želatinu. Mícháme do doby až se želatina rozpustí. Potom rendlík s krémem odstavíme, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a krém prošleháme. Necháme ho v chladničce vychladit 10-15 minut. |
5 | Mezitím si vyšleháme elektrickou metlou sníh z bílků (bílky mají pokojovou teplotu) do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme. Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme do vychladlého krému, natřeme ho na korpus, uhladíme a dáme na 2-3 hodiny znovu do chladničky. |
6 | Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem. |
7 | Vychladlý korpus s krémem ozdobíme šlehačkou a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 577 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 61 g |
Tuky | 32 g |
Uhlovodany | 57 g |
Cholesterol | 312,5 mg |
Draslík | 105,5 mg |
Sodík | 436,9 mg |
Vláknina | 1 g |
Vitamín A | 288,9 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 1,4 mg |
Vitamín E | 0,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 375,9 mg |
Komentáře a hodnocení