Staročeský kapr na černém pivu

Celkový čas:
70 minut
Doba přípravy:
30 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
2 polévková lžíce
Citronová šťáva
1200 g
Kapr obecný
1 kávová lžička
Sůl
1 l
Voda pitná
1 ks
Bobkový list
0,3 ks
Celer bulvový
1 krajíc
Chléb konzumní
1 ks
Cibule
3 ks
Hřebíček
2 polévková lžíce
Hrozinky
2 polévková lžíce
Mandle loupané
3 polévková lžíce
Máslo čerstvé
3 polévková lžíce
Med včelí
1 ks
Mrkev kořen
2 špetka
Muškátový oříšek
3 ks
Nové koření celé
1 kávová lžička
Ocet kvasný lihový
2 polévková lžíce
Ořechy lískové
2 polévková lžíce
Ořechy vlašské
0,5 kávová lžička
Pepř černý celý
1 ks
Petržel kořen
5 dl
Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
3 špetka
Sůl
4 polévková lžíce
Švestky
2,5 dl
Voda pitná
2 polévková lžíce
Džem rybízový
4 polévková lžíce
Perník

Postup

1

Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.

2

Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.

3

Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.

4

Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 934 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 55 g
Tuky 107 g
Uhlovodany 29 g
Cholesterol 216,0 mg
Draslík 1 g
Sodík 572,1 mg
Vláknina 10 g
Vitamín A 3 g
Vitamín B6 0,8 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 61,1 mg
Vitamín E 3,2 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 24,6 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz