Staročeský kapr na černém pivu
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 polévková lžíce
- Citronová šťáva
- 1200 g
- Kapr obecný
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1 l
- Voda pitná
- 1 ks
- Bobkový list
- 0,3 ks
- Celer bulvový
- 1 krajíc
- Chléb konzumní
- 1 ks
- Cibule
- 3 ks
- Hřebíček
- 2 polévková lžíce
- Hrozinky
- 2 polévková lžíce
- Mandle loupané
- 3 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce
- Med včelí
- 1 ks
- Mrkev kořen
- 2 špetka
- Muškátový oříšek
- 3 ks
- Nové koření celé
- 1 kávová lžička
- Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce
- Ořechy lískové
- 2 polévková lžíce
- Ořechy vlašské
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý celý
- 1 ks
- Petržel kořen
- 5 dl
- Pivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 3 špetka
- Sůl
- 4 polévková lžíce
- Švestky
- 2,5 dl
- Voda pitná
- 2 polévková lžíce
- Džem rybízový
- 4 polévková lžíce
- Perník
Postup
1 | Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme. |
2 | Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple. |
3 | Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem. |
4 | Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 934 kcal |
Bílkoviny | 63 g |
Sacharidy | 55 g |
Tuky | 107 g |
Uhlovodany | 29 g |
Cholesterol | 216,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 572,1 mg |
Vláknina | 10 g |
Vitamín A | 3 g |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 61,1 mg |
Vitamín E | 3,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 24,6 mg |
Komentáře a hodnocení