Pajšl po česku

Celkový čas:
115 minut
Doba přípravy:
35 minut
Doba vaření:
80 minut

Ingredience

Počet porcí
1 ks
Bobkový list
1 ks
Cibule
300 g
Játra vepřová
5 ks
Nové koření celé
0,5 kávová lžička
Pepř černý celý
2 polévková lžíce
Sůl
600 g
Vepřové plíce
300 g
Vepřové srdce
300 g
Vepřový jazyk
4 l
Voda pitná
150 g
Máslo čerstvé
100 g
Mouka pšeničná hladká T 650
2 kávová lžička
Cukr krupice
0,5 kávová lžička
Pepř bílý
2 dl
Smetana 16% (pochoutková)
3,5 dl
Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička
Sůl

Postup

1

Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.

2

Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.

3

Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.

4

Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.

5

Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 1 248 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 33 g
Tuky 92 g
Uhlovodany 10 g
Cholesterol 1 g
Draslík 1 g
Sodík 2 g
Vláknina 3 g
Vitamín A 16 g
Vitamín B6 1,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 47,0 mg
Vitamín E 0,7 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 94,2 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
janotovazdenka@seznam.cz
Pajšl po česku
skúsim ho,ten múj manžel ho miluje a co čtu,tak bude supr

jiri
Pajšl po česku
pajšl po čeku byl výborný,nezbila ani lžičkalove