Pajšl po česku
- Celkový čas:
- 115 minut
- Doba přípravy:
- 35 minut
- Doba vaření:
- 80 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Bobkový list
- 1 ks
- Cibule
- 300 g
- Játra vepřová
- 5 ks
- Nové koření celé
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce
- Sůl
- 600 g
- Vepřové plíce
- 300 g
- Vepřové srdce
- 300 g
- Vepřový jazyk
- 4 l
- Voda pitná
- 150 g
- Máslo čerstvé
- 100 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 kávová lžička
- Cukr krupice
- 0,5 kávová lžička
- Pepř bílý
- 2 dl
- Smetana 16% (pochoutková)
- 3,5 dl
- Smetana 33% (šlehačka)
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
Postup
1 | Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu. |
2 | Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka. |
3 | Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky. |
4 | Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem. |
5 | Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 248 kcal |
Bílkoviny | 69 g |
Sacharidy | 33 g |
Tuky | 92 g |
Uhlovodany | 10 g |
Cholesterol | 1 g |
Draslík | 1 g |
Sodík | 2 g |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 16 g |
Vitamín B6 | 1,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 47,0 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 94,2 mg |
skúsim ho,ten múj manžel ho miluje a co čtu,tak bude supr
Komentáře a hodnocení