Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
- Celkový čas:
- 175 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 135 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 polévková lžíce
- Mouka polohrubá
- 0,5 dl
- Olej olivový extra panenský
- 4 kávová lžička
- Pepř 4 barev
- 2 kávová lžička
- Sůl
- 800 g
- Telecí kližka
- 100 g
- Celer bulvový
- 2 stroužek
- Česnek
- 100 g
- Cibule
- 50 g
- Máslo čerstvé
- 1 ks
- Mrkev kořen
- 3 špetka
- Pepř černý mletý
- 80 g
- Petržel kořen
- 125 g
- Protlak rajčatový
- 4 ks
- Rajčata
- 5 polévková lžíce
- Tymián čerstvý
- 0,5 l
- Víno červené
- 0,5 l
- Vývar telecí
- 2 stroužek
- Česnek
- 2 polévková lžíce
- Citronová kůra
- 3 polévková lžíce
- Petržel - nať
Postup
1 | Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme. |
2 | V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem. |
3 | Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby. |
4 | Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 671 kcal |
Bílkoviny | 43 g |
Sacharidy | 31 g |
Tuky | 117 g |
Uhlovodany | 21 g |
Cholesterol | 165,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 668,5 mg |
Vláknina | 19 g |
Vitamín A | 115,7 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 58,7 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 17,6 mg |
Komentáře a hodnocení