Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí

Celkový čas:
175 minut
Doba přípravy:
40 minut
Doba vaření:
135 minut

Ingredience

Počet porcí
3 polévková lžíce
Mouka polohrubá
0,5 dl
Olej olivový extra panenský
4 kávová lžička
Pepř 4 barev
2 kávová lžička
Sůl
800 g
Telecí kližka
100 g
Celer bulvový
2 stroužek
Česnek
100 g
Cibule
50 g
Máslo čerstvé
1 ks
Mrkev kořen
3 špetka
Pepř černý mletý
80 g
Petržel kořen
125 g
Protlak rajčatový
4 ks
Rajčata
5 polévková lžíce
Tymián čerstvý
0,5 l
Víno červené
0,5 l
Vývar telecí
2 stroužek
Česnek
2 polévková lžíce
Citronová kůra
3 polévková lžíce
Petržel - nať

Postup

1

Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.

2

V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.

3

Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.

4

Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 671 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 31 g
Tuky 117 g
Uhlovodany 21 g
Cholesterol 165,0 mg
Draslík 1 g
Sodík 668,5 mg
Vláknina 19 g
Vitamín A 115,7 mg
Vitamín B6 0,3 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 58,7 mg
Vitamín E 0,7 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 17,6 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz