Krůtí prsa v žampiónové omáčce
- Celkový čas:
- 55 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 2 polévková lžíce
- Olej rostlinný
- 50 ml
- Sherry brandy
- 100 ml
- Smetana na šlehání
- 0,5 kávová lžička
- Sůl mořská
- 200 ml
- Vývar drůbeží
- 200 g
- Žampiony čerstvé
- 600 g
- Krůtí prsa
- 1 polévková lžíce
- Olej rostlinný
- 0,3 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce
- Petržel - nať
- 1 ks
- Brokolice
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
- 1,5 l
- Voda pitná
Postup
1 | Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky, česnek na plátky, cibuli nadrobno. |
2 | V hlubším kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem, přimícháme žampióny a chvíli smažíme. Poté přilijeme brandy, povaříme a vlijeme vývar. Vaříme, až se vývar mírně zredukuje. Přilijeme smetanu, ochutíme solí a ještě asi 5 minut povaříme. |
3 | Opláchnutá krůtí prsa nakrájíme na nudličky, ochutíme solí a pepřem a na rozpáleném oleji restujeme ze všech stran. Poté maso přelijeme žampiónovou omáčkou, povaříme, až se omáčka mírně zredukuje. Před podáváním vmícháme drobně posekanou petrželovou nať. |
4 | Jako přílohu ve vroucí osolené vodě povaříme na růžičky rozebranou brokolici. Vaříme zhruba 4 minuty (záleží na velikosti růžiček), aby nebyla brokolice rozvařená. Poté scedíme a necháme okapat. |
5 | Maso s omáčkou podáváme obložené růžičkami brokolice. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 516 kcal |
Bílkoviny | 40 g |
Sacharidy | 19 g |
Tuky | 25 g |
Uhlovodany | 18 g |
Cholesterol | 97,5 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 648,8 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 10,0 mg |
Vitamín B6 | 1,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 119,7 mg |
Vitamín E | 1,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,2 mg |
Komentáře a hodnocení