Špagety na boloňský způsob pro děti

Celkový čas:
45 minut
Doba přípravy:
15 minut
Doba vaření:
30 minut

Ingredience

Počet porcí
1 ks
Bobkový list
1 stroužek
Česnek
1 ks
Cibule
1 kávová lžička
Cukr třtinový
1 polévková lžíce
Hlíva ústřičná
150 g
Hovězí svíčková
200 ml
Hovězí vývar základní
1 ks
Mrkev kořen
1,5 polévková lžíce
Olej olivový
125 ml
Protlak rajčatový sterilovaný
1 kávová lžička
Olej olivový
50 g
Špagety, Makarony
800 ml
Voda pitná

Postup

1

Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.

2

V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme mleté maso, hlivu a restujeme 3 minuty. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou mrkev a společně restujeme další 1 minutu. Primícháme rajčatový protlak, dochutíme třtinovým cukrem, bobkovým listem a přilejeme hovězí vývar (nebo bujón) bez soli. Pánev zakryjeme pokličkou a pomalu vše vaříme 15-17 minut. Hovězí maso omyjeme a pomeleme na masovém strojku. Očistíme si cibuli se stroužkem česneku a oboje pokrájíme nadrobno. Mrkev oškrábeme, omyjeme aa nastrouháme nahrubo. Malý kousek hlívy ústřičné (1 lžíce) omyjeme a pokrájíme na tenké proužky.

3

Mezitím v druhém hrnci přivedeme vodu do varu. Vložíme do ní na malé kousky polámané špagety, přidáme 1 lžičku oleje a špagety uvaříme doměkka podle návodu na obalu. Poté je scedíme a případně je ještě pokrájíme na menší kousky.

4

Uvařenou omáčku s masem (bez bobkového listu) rozmixujeme tyčovým mixérem na konzistenci, kterou potřebujeme podle věku dítěte. Omáčkou přelejeme špegety, zamícháme a rozdělíme na porce. Jednu porci podáváme hned teplou, druhé 2 porce po vychladnutí si můžeme dát do malých kelímků a zamrazíme je.

Nutriční hodnoty

Kalorie 236 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 27 g
Tuky 5 g
Uhlovodany 23 g
Cholesterol 21,0 mg
Draslík 496,6 mg
Sodík 229,6 mg
Vláknina 7 g
Vitamín A 223,6 mg
Vitamín B6 0,5 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 7,8 mg
Vitamín E 1,0 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 2,9 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz