Nejjednodušší cukroví na poslední chvíli
Nestihla jste napéct nebo potřebujete ještě nějaké druhy cukroví? Přinášíme vám recepty na cukroví na poslední chvíli.
Ořechové válečky
Suroviny na cca 10 kusů:
-
150 g mletých ořechů
-
110 g moučkového cukru
-
2 PL kokosu
-
2 PL rumu
-
dle potřeby máslo
-
2 PL kakaa
-
500 g bílého marcipánu
Na obalení čokoládovou polevu a 150 g nahrubo namletých či nadrcených ořechů.
Příprava:
Nejprve si připravte tmavou hmotu smícháním másla, ořechů, kokosu, cukru, kakaa a rumu. Těsto pečlivě zpracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Marcipán vytvarujte do dlouhého bílého válečku, rovněž jej zabalte a dejte do lednice. Na vál si natáhněte potravinářskou fólii a rozválejte na ní tmavou hmotu do tvaru obdélníku. Na ni položte váleček z marcipánu a s pomocí fólie kolem něj narolujte tmavou hmotu. Vše nechte ztuhnout v lednici a poté nakrájejte na menší válečky. Ty ozdobte čokoládovou polevou a drcenými ořechy.
Datlovo-ořechové kuličky
Suroviny:
-
250 g datlí
-
100 g vlašských ořechů
-
50 g kešů ořechů
-
3 ČL kakaa
-
30 g kokosových vloček
-
30 g sezamu
-
0,5 lžičky soli
Postup:
Ořechy jemně rozdrťte pomocí mixéru. Výslednou ořechovou mouku dejte do mísy, poté přidejte kakao a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud směs nezíská jednotnou barvu.
Datle nakrájíme na kousky. Namočte je asi na 5 minut do horké vody – to usnadní jejich mixování. Měkké datle lze po namáčení nalámat i vidličkou. Přidejte datle do směsi ořechů a kakaa. Poté vše ručně hněteme, dokud nevznikne něco jako těsto. Z těsta tvoříme kuličky velké asi 2,5 cm. Na prkénko nasypeme kokosové vločky a polovinu kuliček namáčíme ve vločkách. Druhou polovinu kuliček namáčíme v sezamových semínkách. Dejte je alespoň na hodinu do mrazáku a poté přímo podávejte.