Slezská kuchařka
Tradiční slezská kuchyně nabízí mnoho zajímavých jídel. Čočková polévka, bramborové placky nebo bigos jsou známé, ale slezská kuchařka nabízí i jiné typické speciality, jako je například rozkula, grochule, kelurubková mačka, kraple se špenátem, panpúšiky nebo frajták. Určitě alespoň některé vyzkoušejte!
Ostatní
Slezské brambory
Brambory nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme je a necháme v teple. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, přidáme do něj nakrájený bůček a cibuli na kostičky a krátce ho osmahneme. Brambory osolíme, opepříme, dáme je na mísu a posypeme je osmahnutou směsí.Celý receptBramborové placky ze Slezska
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. Slijeme přebytečnou vodu, osolíme a opepříme. Vmícháme vejce, smetanu a mouku. Vypracujeme tekutější těsto. Sádlo rozpálíme a smažíme na něm malé placičky. Potřeme je máslem a povidly a ihned servírujeme.Celý receptSlezská masová směs
Hovězí, vepřové i kuřecí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky, klobásy na kolečka. Kysané zelí necháme okapat, krájíme na menší kousky, čerstvé zelí omyjeme a také pokrájíme. Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno, houby namočíme do vody. V hrnci rozehřejeme část sádla, zpěníme na něm polovinu nakrájené cibule, přidáme kysané zelí, přilijeme trochu vody a necháme přikryté dusit do měkka. Ve druhém hrnci zpěníme na části sádla zbývající cibuli, přisypeme pokrájené čerstvé zelí, přidáme kmín, sůl, ocet i cukr, promícháme, přilijeme vodu a také necháme přikryté dusit do měkka. Ve třetím hrnci osmažíme slaninu, přidáme hovězí maso a opečeme ho za stálého míchání ze všech stran. Přisypeme kmín, poté přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené. Hrnec přikryjeme poklicí a maso v něm dusíme přibližně 20 minut. Přimícháme vepřové maso, chvíli mícháme a smažíme, nakonec přisypeme ještě maso kuřecí. Masovou směs dochutíme pepřem, solí, v případě potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí. Když je maso měkké, přimícháme rozkrájenou klobásu. Do hrnce s masem postupně přimícháme měkké podušené čerstvé i kysané zelí, směs rozdělíme na talíře a podáváme.Celý receptSlezská čočková polévka
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do 500 ml osolené vody. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Mrkev, celer, petržel a brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm kousky slaniny, pak přidáme a krátce osmažíme nakrájenou cibuli, nakonec přisypeme připravenou zeleninu a také ji krátce osmažíme. Směs promícháme s bramborami, opepříme a osolíme, vlijeme k ní vodu s částečně předvařenou čočkou a vše vaříme doměkka. Polévku na závěr dochutíme octem a solí a podáváme.Celý receptPikantní nudličky z telecí kýty
Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, které opepříme, osolíme a promícháme s moukou. V pánvi rozehřejeme olej a nakrájené maso v něm za stálého míchání prudce ze všech stran opečeme. Pak ho vyjmeme do mísy a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Ve zbylém oleji v pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a žampiony, přilijeme pivo s trochou vody a přikryté krátce dusíme. Pak do pánve přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme, až omáčka zhoustne. Do omáčky vrátíme osmažené maso, vše zjemníme přimícháním másla, osolíme a prohřejeme. Maso s žampiony a omáčkou rozdělíme na servírovací talíře a podáváme se smaženými bramborovými hranolky.Celý receptPirohy z bramborového těsta s uzeným masem
Brambory omyjeme, uvaříme v osolené vodě a pak je ještě teplé oloupeme a necháme vychladnout. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s třetinou nakrájeného uzeného masa. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme k nim dvě vejce, krupici, mouku a sůl a vypracujeme těsto. Do něj pak vmícháme směs uzeného masa s česnekem. Těsto rozválíme na přibližně půl centimetru silný plát a rozkrájíme ho na čtverce. Na každý díl těsta pak dáme uzené maso, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a čtverec přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje k sobě pevně přitiskneme. V pánvi rozehřejeme olej a pirohy na něm smažíme, až mají zlatavou barvu. Podáváme je teplé.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.