Cheesecake

Pochutnejte si na vynikajícím lehkém koláči cheesecake! Vybírat můžete z různých receptů, mezi kterými nechybí například ani cheesecake nepečený nebo připravený z bebe sušenek. Tento oblíbený koláč je vynikající s mnoha druhy ovoce a recepty na něj zde také nechybí.

Cheesecake s jahodami a se smetanou

Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme základ. Do velké mísy dáme 55 gramů krupicového cukru a 55 gramů změklého másla a utřeme je do pěny. Přidáme jedno velké vejce a ještě chvíli třeme.Do pěny zapracujeme mleté mandle. Hotové těsto upravíme do kulaté, otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 10 - 15 minut dozlatova, pak formu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Než začneme připravovat náplň, předehřejeme troubu na 170 °C. Obalíme formu potravinářskou folií, postavíme ji do pekáče naplněného zhruba do poloviny výšky vodou tak, aby voda nemohla natéct do formy, ani přetékat přes okraj pekáče. 200 gramů jahod zbavených kalichů rozmixujeme nahladko s 225 ti gramy sbírané smetany,(když ji neseženeme, použijeme crème fraîche ), smetanovým sýrem ( 600 g ), smetanou ke šlehání ( 120 ml ), čtyřmi vejci a 100 gramy krupicového cukru. Vzniklý krém upravíme na upečený základ ve formě a formu ve vodní lázni vložíme na 50 - 60 minut do předehřáté trouby. Že je správný čas pro ukončení pečení poznáme podle toho, že náplň je ztuhlá až na malé místo uprostřed, kde můžeme pozorovat chvění. Vyjmeme formu z vodní lázně a nožem s kulatou špičkou oddělíme náplň od ráfku, aby nepopraskala. Necháme cheesecake zcela vychladnout a pak uložíme minimálně na 3 hodiny do chladničky. Nakonec, před podáváním, přesuneme cheesecake z formy na tác, potřeme ho 250 ti gramy ušlehané šlehačky a dozdobíme rozpůlenými jahodami. Můžeme ihned podávat, nebo dáme ještě chvíli vychladit do chladničky. Po nakrájení získáme 12 porcí výborného dezertu.
Zobrazit recept

Cheesecake s tureckým medem

Připravíme turecký med. Tři lžíce tekutého medu, cukr, kyselý vinan draselný, čtvrt lžičky vanilkové pasty, špetku soli, máslo a 60 ml vody dáme do rendlíku s těžkým dnem. Rendlík musí být dostatečně velký, protože směs po přidání jedlé sody ztrojnásobí objem. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr a nerozehřeje máslo.Roztok svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Odstavíme rendlík a do karamelu vmícháme lžičku jedlé sody, poté ihned roztok vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem nebo na silikonovou podložku a necháme vychladnout. Vystydlý turecký med pomocí válečku nalámeme na kousky. Polovinu uložíme do vzduchotěsné nádoby k pozdějšímu použití - na zdobení a druhou polovinu použijeme do náplně. Připravíme si sušenkový základ. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Rozmixujeme celozrnné sušenky / grahamové krekry, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobečky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy. Příprava náplně. Prošleháme v míse zakysanou smetanu, smetanový sýr, smetanu ke šlehání, 120 ml medu, 4 vejce - včetně bílků a lžičku vanilkové pasty. V další míse ušleháme do pěny bílek z dalšího vejce a přimícháme kousky tureckého medu. Kousky přidáme ke směsi na náplň a promícháme. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě. Formu uloženou v pekáči s vodou vložíme do předehřáté trouby a ve vodní lázni pečeme 45 - 60 minut. Že máme dobře upečeno poznáme, když je náplň ztuhlá až na malé místo ve středu, to by mělo zůstat měkké. Turecký med na povrchu bude zkaramelizovaný a v náplni vytvoří výrazná tmavá místa. Formu vyjmeme z vodní lázně a dezert necháme vystydnout. Poté ho vložíme do chladničky a necháme nejméně tři hodiny vychladit. Před servírováním na mírném ohni rozehřejeme lžíci medu a potřeme jím povrch cheesecake. Nakonec posypeme kousky tureckého medu. Po rozřezání získáme 12 porcí lahodného dezertu.
Zobrazit recept

Cheesecake s pekanovými ořechy

Začneme přípravou základu. Předehřejeme troubu na 170 °C. Otevírací pečicí formu ( průměr 26 cm ) vytřenou tukem a vyloženou pečicím papírem potřeme změklým máslem - na dně formy a ráfek. Nasypeme nadrobno nasekané pekanové ořechy ( 100 g ) a potřeseme formou, aby se kousky ořechů přichytily do másla. Následuje příprava náplňe. Do velké mísy vložíme smetanový sýr, ricottu, prošleháme. Přidáme čtyři vejce a javorový sirup a znovu šleháme dohladka. Hotovou směs naneseme do formy, kterou postavíme na velký pečicí plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 45 - 60 minut dozlatova až zlatohněda. Musí být ztuhlý, kromě malého místa ve středu. Nožem s kulatou špičkou uvolníme ořechovou krustu od ráfku, aby náplň nepopraskala a cheesecake dáme vychladnout. Příprava polevy. Krupicový a tmavohnědý cukr , skořici, zlatý třtinový, nebo světlý kukuřičný sirup, vanilkovu pastu a 40 gramů másla zahříváme v rendlíku, dokud není poleva sirupovitá a cukr se nerozpustí. Odstavíme rendlík a necháme polevu 10 minut chladnout, pak do ní vešleháme jedno celé vejce a jeden žloutek. Přecedíme, aby byla poleva hladká a potřeme jí povrch cheesecake. Zdobení.Vybereme pěkné půlky pekanových ořechů ( 30 půlek )a rozložíme je v kruhu po obvodu, kousek od okraje dezertu. Dezert je ještě stále ve formě. Zbytek ořechů nadrobno nasekáme a posypeme jimi proužek mezi formou a ořechy. Pak ozdobný ořechový okraj pokapeme karamelovou polevou. Zbývající polevu podáváme spolu s cheesecake na pokapání porcí. Tento cheesecake chutná nejlépe druhý den, když ho necháme přes noc vychladit v chladničce. Z formy ho vyjmeme až těsně před podáváním a naporcováním na 12 kusů. porcí.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.