MilujiVaření.cz Recepty Hlavní ingredience Maso Vepřové Mleté vepřové
Mleté vepřové Mleté vepřové maso se používá především na výrobu párků a dalších druhů uzenin, míchá se s hovězím do směsí na karbanátky a hamburgery, připravuje se z něj také sekaná . Recepty na všechna tato jídla, ale samozřejmě i mnohá další, najdete v této části a zcela jistě budete překvapeni, z kolika možností si budete moci vybrat nejen podle své chuti, ale třeba i náročnosti přípravy.
Provensálské vepřové V míse smícháme mleté maso s citronovou šťávou, olejem, provensálským kořením, oloupanou, najemno nasekanou cibulí, smetanovým sýrem, prolisovaným česnekem, fenyklem a oreganem. Osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.
Ze směsi vytvarujeme placičky, které smažíme na pánvi na oleji 3-4 minuty po každé straně.
Podáváme mezi krajíčky bagety, ozdobíme nakrájenými rajčaty a olivami.
Sekaná s ovesnými vločkami Ovesné vločky v míse smícháme s vegetou, zalijeme mlékem a promícháme.
K mletému masu přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, kmín a 20g slaniny nakrájené na kostičky. Vše dobře promícháme, přidáme namočené ovesné vločky a znovu promícháme.
Z připravené směsi vytvarujeme šišku, kterou vložíme do remosky vymazané sádlem. Maso obložíme nasekanou cibulí, zalijeme trochou vody a na povrch sekané položíme zbylou slaninu nakrájenou na plátky.
Pečeme asi 50 minut, sekanou podléváme výpekem a podle potřeby doléváme vodu.
Plněný masový závitek Vepřovou kýtu omyjeme studenou vodou, osušíme a nařežeme na čtyři plátky, které z obou stran naklepeme, opepříme a osolíme.
Mleté vepřové maso ochutíme kmínem a paprikou, osolíme, promícháme ho se smetanou a rozdělíme na osm dílů.
Na plátky kýty dáme vždy dva díly náplně co nejblíže ke krajům a maso pak stočíme směrem doprostřed.
Zapékací mísu vymažeme sádlem, vložíme do ní připravené závitky a zapékáme je 5 minut v troubě, vyhřáté na 250 stupňů. Pak teplotu zmírníme na 180 stupňů, závitky podlijeme hovězím vývarem a pečeme je přibližně 45 minut, až jsou měkké. Během pečení je poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme vývar.
Upečené závitky rozřízneme, přelijeme šťávou a podáváme.
Klasická česká sekaná Housky necháme chvíli namočené ve vlažné vodě, pak je důkladně vymačkáme. Cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku opláchneme a nasekáme najemno.
V pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou nakrájenou mrkev, cibuli a petrželku.
V míse dobře promícháme oba druhy mletého masa, vejce, vymačkané housky a dušenou zeleninu. Masovou směs dochutíme rajčatovým protlakem, majoránkou, pepřem a solí. Vytvaruje z ní šišku, tu vložíme do vymazané zapékací formy nebo pekáče a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů 30 minut. Potom k sekané přilijeme vývar a pečeme ještě dalších 30 minut.
Upečenou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami, přelité výpekem.
Velikonoční vaječné koule Do hrnce s vařící vodou položíme 10 ks vejce a uvaříme je natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, oloupeme, opláchneme ve studené vodě a necháme k dalšímu použití.
Mleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, drobně nasekané chilli papričky, rukou promícháme, přimícháme kečup, majoránku, drobně nasekanou petrželovou nať, rozklepneme celé vejce, zas promícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku, podle vlastní chutě můžeme ještě přidat sůl a pepř a ještě jednou důkladně promícháme.
Z masové směsi rukami vytvoříme placku o velikosti vejce a celé vejce obalíme. Obalené vejce v masové směsi ještě každé zvlášť obalíme v hladké mouce, rozšlehané 2 ks vejce a strouhance. Vejce pokládáme do nahřáté fritézy s olejem a opečeme do hnědé barvy.
Sekaná s omáčkou ze zakysané smetanyV míse promícháme mleté maso s oloupanou, nasekanou cibulí, strouhankou, solí, pepřem, paprikou, hořčicí a nasekanou petrželkou. Vmícháme rozšlehané vejce a vše dobře propracujeme.
Polovinu masové směsi vmáčkneme do olejem vymazané formy,poklademe natvrdo uvařenými, oloupanými vejci a pokryjeme zbylou směsí. Povrch uhladíme.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a sekanou pečeme 30-40 minut.
Upečenou sekanou vyjmeme z trouby, necháme 10 minut prochladnout ve formě, vyklopíme a nakrájíme na plátky.
Podáváme s připravenou omáčkou, vhodnou přílohou jsou brambory nebo zelenina.
Příprava omáčky: Zakysanou smetanu smícháme s nasekanou petrželkou, nastrouhanými okurkami a nasekanými kapary.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V m í s e s m í c h á m e m l e t é m a s o s c i t r o n o v o u š ť á v o u , o l e j e m , p r o v e n s á l s k ý m k o ř e n í m , o l o u p a n o u , n a j e m n o n a s e k a n o u c i b u l í , s m e t a n o v ý m s ý r e m , p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , f e n y k l e m a o r e g a n e m . O s o l í m e , o p e p ř í m e a v š e d o b ř e p r o m í c h á m e .
Z e s m ě s i v y t v a r u j e m e p l a c i č k y , k t e r é s m a ž í m e n a p á n v i n a o l e j i 3 - 4 m i n u t y p o k a ž d é s t r a n ě .
P o d á v á m e m e z i k r a j í č k y b a g e t y , o z d o b í m e n a k r á j e n ý m i r a j č a t y a o l i v a m i .
R o h l í k n a k r á j í m e a p ř e l i j e m e s m e t a n o u , k u ř e c í p r s a n a k l e p e m e .
V m i s c e r o z m í c h á m e m l e t é m a s o s e s o l í , p e p ř e m , m u š k á t o v ý m o ř í š k e m , ž l o u t k y a n a v l h č e n ý m r o h l í k e m . S m ě s r o z d ě l í m e n a n a k l e p a n á k u ř e c í p r s a , p ř e h n e m e , s k l e p e m e o k r a j e a n a o l e j i o s m a ž í m e z o b o u s t r a n .
K o s m a ž e n é m u m a s u p ř i d á m e m á s l o a p e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě d o m ě k k a .
C i b u l i n a k r á j í m e n a k o s t i č k y a o s m a h n e m e n a o l e j i d o r ů ž o v a . P ř i d á m e m l e t é m a s o a z a s t á l é h o p r o m í c h á v á n í r e s t u j e m e a s i 1 0 m i n u t . P o t é z a p r á š í m e p a p r i k o u a p ř i l i j e m e v o d u .
P ř i d á m e n a k o s t i č k y n a k r á j e n é b r a m b o r y , o k o ř e n í m e p o d l e c h u t i a p o k u d c h c e m e m í t p o l é v k u o p r a v d u s i l n o u , p ř i d á m e b u j ó n . N e c h á m e a s i 5 m i n u t p r o v a ř i t .
V d r u h é m k a s t r ů l k u s i z m o u k y a m á s l a o s m a h n u t í m d o r ů ž o v a p ř i p r a v í m e j í š k u , k t e r o u p o t é z a v a ř í m e d o p o l é v k y .
P o l é v k u s j í š k o u n e c h á m e v a ř i t n a m í r n é m p l a m e n i d a l š í c h a s i 2 0 m i n u t , d o k u d b r a m b o r y n e z m ě k n o u . T ě s n ě p ř e d o d s t a v e n í m p o l é v k y z p l a m e n e p ř i d á m e m a j o r á n k u l e h c e r o z e m n u t o u v r u c e .
C i b u l i n a k r á j í m e n a j e m n o a o r e s t u j e m e n a r o z p á l e n é m s á d l e . P o t é j i v m í c h á m e s p o l u s n a k o s t i č k y n a k r á j e n o u s l a n i n o u , v e j c i , m l é k e m a s t r o u h a n k o u d o m l e t é h o m a s a . O c h u t í m e s o l í , m a j o r á n k o u , m l e t ý m p e p ř e m a n a h r u b o p o s e k a n ý m k m í n e m .
Z m a s a v y t v a r u j e m e š i š k u , p ř e m í s t í m e d o p e k á č e a p o t ř e m e b í l k e m .
P e č e m e a s i 1 0 m i n v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 5 0 C , t e p l o t u s n í ž í m e n a 1 5 0 C a d o p e č e m e a ž s e n a p o v r c h u u t v o ř í z l a t a v á k ů r č i č k a .
S e k a n o u n a k r á j í m e n a p l á t k y a p o d á v á m e t e p l o u n e b o p ř i p o k o j o v é t e p l o t ě .
O v e s n é v l o č k y v m í s e s m í c h á m e s v e g e t o u , z a l i j e m e m l é k e m a p r o m í c h á m e .
K m l e t é m u m a s u p ř i d á m e v e j c e , p r o l i s o v a n ý č e s n e k , s ů l , p e p ř , m a j o r á n k u , k m í n a 2 0 g s l a n i n y n a k r á j e n é n a k o s t i č k y . V š e d o b ř e p r o m í c h á m e , p ř i d á m e n a m o č e n é o v e s n é v l o č k y a z n o v u p r o m í c h á m e .
Z p ř i p r a v e n é s m ě s i v y t v a r u j e m e š i š k u , k t e r o u v l o ž í m e d o r e m o s k y v y m a z a n é s á d l e m . M a s o o b l o ž í m e n a s e k a n o u c i b u l í , z a l i j e m e t r o c h o u v o d y a n a p o v r c h s e k a n é p o l o ž í m e z b y l o u s l a n i n u n a k r á j e n o u n a p l á t k y .
P e č e m e a s i 5 0 m i n u t , s e k a n o u p o d l é v á m e v ý p e k e m a p o d l e p o t ř e b y d o l é v á m e v o d u .
V e p ř o v o u k ý t u o m y j e m e s t u d e n o u v o d o u , o s u š í m e a n a ř e ž e m e n a č t y ř i p l á t k y , k t e r é z o b o u s t r a n n a k l e p e m e , o p e p ř í m e a o s o l í m e .
M l e t é v e p ř o v é m a s o o c h u t í m e k m í n e m a p a p r i k o u , o s o l í m e , p r o m í c h á m e h o s e s m e t a n o u a r o z d ě l í m e n a o s m d í l ů .
N a p l á t k y k ý t y d á m e v ž d y d v a d í l y n á p l n ě c o n e j b l í ž e k e k r a j ů m a m a s o p a k s t o č í m e s m ě r e m d o p r o s t ř e d .
Z a p é k a c í m í s u v y m a ž e m e s á d l e m , v l o ž í m e d o n í p ř i p r a v e n é z á v i t k y a z a p é k á m e j e 5 m i n u t v t r o u b ě , v y h ř á t é n a 2 5 0 s t u p ň ů . P a k t e p l o t u z m í r n í m e n a 1 8 0 s t u p ň ů , z á v i t k y p o d l i j e m e h o v ě z í m v ý v a r e m a p e č e m e j e p ř i b l i ž n ě 4 5 m i n u t , a ž j s o u m ě k k é . B ě h e m p e č e n í j e p o l é v á m e v y p e č e n o u š ť á v o u a p o d l e p o t ř e b y p ř i l é v á m e v ý v a r .
U p e č e n é z á v i t k y r o z ř í z n e m e , p ř e l i j e m e š ť á v o u a p o d á v á m e .
H o u s k y n e c h á m e c h v í l i n a m o č e n é v e v l a ž n é v o d ě , p a k j e d ů k l a d n ě v y m a č k á m e . C i b u l i o l o u p e m e , m r k e v o š k r á b e m e , o m y j e m e a n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . P e t r ž e l k u o p l á c h n e m e a n a s e k á m e n a j e m n o .
V p á n v i n a r o z e h ř á t é m m á s l e p o d u s í m e p o d p o k l i č k o u n a k r á j e n o u m r k e v , c i b u l i a p e t r ž e l k u .
V m í s e d o b ř e p r o m í c h á m e o b a d r u h y m l e t é h o m a s a , v e j c e , v y m a č k a n é h o u s k y a d u š e n o u z e l e n i n u . M a s o v o u s m ě s d o c h u t í m e r a j č a t o v ý m p r o t l a k e m , m a j o r á n k o u , p e p ř e m a s o l í . V y t v a r u j e z n í š i š k u , t u v l o ž í m e d o v y m a z a n é z a p é k a c í f o r m y n e b o p e k á č e a p e č e m e v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 0 0 s t u p ň ů 3 0 m i n u t . P o t o m k s e k a n é p ř i l i j e m e v ý v a r a p e č e m e j e š t ě d a l š í c h 3 0 m i n u t .
U p e č e n o u s e k a n o u n a k r á j í m e n a p l á t k y a p o d á v á m e s b r a m b o r o v o u k a š í n e b o b r a m b o r a m i , p ř e l i t é v ý p e k e m .
D o h r n c e s v a ř í c í v o d o u p o l o ž í m e 1 0 k s v e j c e a u v a ř í m e j e n a t v r d o , a s i 1 0 m i n u t . U v a ř e n é s c e d í m e , o l o u p e m e , o p l á c h n e m e v e s t u d e n é v o d ě a n e c h á m e k d a l š í m u p o u ž i t í .
M l e t é m a s o d á m e d o m i s k y , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e o l o u p a n ý a p r o l i s o v a n ý č e s n e k , d r o b n ě n a s e k a n é c h i l l i p a p r i č k y , r u k o u p r o m í c h á m e , p ř i m í c h á m e k e č u p , m a j o r á n k u , d r o b n ě n a s e k a n o u p e t r ž e l o v o u n a ť , r o z k l e p n e m e c e l é v e j c e , z a s p r o m í c h á m e a p o d l e p o t ř e b y p ř i s y p e m e s t r o u h a n k u , p o d l e v l a s t n í c h u t ě m ů ž e m e j e š t ě p ř i d a t s ů l a p e p ř a j e š t ě j e d n o u d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e .
Z m a s o v é s m ě s i r u k a m i v y t v o ř í m e p l a c k u o v e l i k o s t i v e j c e a c e l é v e j c e o b a l í m e . O b a l e n é v e j c e v m a s o v é s m ě s i j e š t ě k a ž d é z v l á š ť o b a l í m e v h l a d k é m o u c e , r o z š l e h a n é 2 k s v e j c e a s t r o u h a n c e . V e j c e p o k l á d á m e d o n a h ř á t é f r i t é z y s o l e j e m a o p e č e m e d o h n ě d é b a r v y .
N a o l e j i v k a s t r o l e z p ě n í m e o l o u p a n o u , j e m n ě n a k r á j e n o u c i b u l i . P ř i d á m e m l e t é m a s o a c h v í l i r e s t u j e m e . O s o l í m e , o p e p ř í m e a o k o ř e n í m e o r e g a n e m . V m í c h á m e k o n z e r v o v a n á r a j č a t a , r a j č a t o v ý p r o t l a k a z v o l n a v a ř í m e a s i 1 5 m i n u t . N a k o n e c s m ě s p o d l e c h u t i o s l a d í m e , o k y s e l í m e a o c h u t í m e p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m .
Š p a g e t y u v a ř í m e v d o s t a t e č n é m m n o ž s t v í o s o l e n é v o d y , s l i j e m e a p o d á v á m e s m a s o v o u s m ě s í .
V m í s e p r o m í c h á m e m l e t é m a s o s o l o u p a n o u , n a s e k a n o u c i b u l í , s t r o u h a n k o u , s o l í , p e p ř e m , p a p r i k o u , h o ř č i c í a n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u . V m í c h á m e r o z š l e h a n é v e j c e a v š e d o b ř e p r o p r a c u j e m e .
P o l o v i n u m a s o v é s m ě s i v m á č k n e m e d o o l e j e m v y m a z a n é f o r m y , p o k l a d e m e n a t v r d o u v a ř e n ý m i , o l o u p a n ý m i v e j c i a p o k r y j e m e z b y l o u s m ě s í . P o v r c h u h l a d í m e .
F o r m u v l o ž í m e d o t r o u b y v y h ř á t é n a 2 0 0 s t u p ň ů C e l s i a a s e k a n o u p e č e m e 3 0 - 4 0 m i n u t .
U p e č e n o u s e k a n o u v y j m e m e z t r o u b y , n e c h á m e 1 0 m i n u t p r o c h l a d n o u t v e f o r m ě , v y k l o p í m e a n a k r á j í m e n a p l á t k y .
P o d á v á m e s p ř i p r a v e n o u o m á č k o u , v h o d n o u p ř í l o h o u j s o u b r a m b o r y n e b o z e l e n i n a .
P ř í p r a v a o m á č k y : Z a k y s a n o u s m e t a n u s m í c h á m e s n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u , n a s t r o u h a n ý m i o k u r k a m i a n a s e k a n ý m i k a p a r y .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .