MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Dárky
Dárky Dort , rolády , různé zákusky nebo cukroví , ale třeba i ovoce v různých úpravách, džemy a zavařeniny … to vše mohou být gastronomické dárky , které potěší. Záleží jen na vás, a samozřejmě také na tom, koho chcete obdarovat a pro který recept se rozhodnete. Je jich zde opravdu mnoho a některé jsou i velmi originální.
V poslední době je stále víc oblíbené domácí vaření piva a zajímavým dárkem může být třeba isouprava na domácí vaření piva . K pivu pak můžete připravit podle našich receptů i chutné občertvení...
Dort pro manikérku Ořechový korpus: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přidáváme horkou vodu. Přidáme olej a chvíli šleháme, pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec dáme mleté ořechy. Bílky ušleháme a lehce vmícháme do těsta. Pečeme na 160° cca 40 minut.
Tvarohový krém: Vyšleháme tvaroh s cukrem, spojíme s napůl ušlehanou šlehačkou smíchanou se ztužovačem.
Hmota na ruku: V kastrolu rozpustíme máslo se solí a vsypeme marschmallow. Za stálého míchání přidáme aroma a necháme úplně roztavit. Pak vsypeme rýži, řádně promícháme a vyklopíme na 100% tukem (Omegou) pomaštěnou linku. Pomastíme si také ruce a po chvilkovém zchladnutí si z hmoty uděláme kouli se kterou budeme dál pracovat. Chvilku ji necháme, povalujeme ji po lince, aby byla hladší a začneme tvarovat. Vytvarujeme si zhruba dlaň, prsty a postupně jak hmota chladne, tak prsty ztenčujeme a ohýbáme do tvaru, pak teprve se zabýváme dlaní. Lze si vypomoci kostrou ruky zhotovené z drátků.
Hotovou ruku necháme vytvrdnout alespoň do druhého dne, je potřeba aby se jednotlivé prsty podepřely, aby držely v žádaném tvaru. Po dokonalém ztuhnutí začistíme detaily, uděleláme lůžka nehtů – použila jsem ...
Dort Brouk Mechový korpus: Oddělíme žloutky, které vyšleháme s polovinou cukru a přiléváme po částech horkou vodu. Přidáme olej a do vyšlehané pěny zapracujeme postupně mouku s práškem do pečiva. V druhé míse ušleháme bílky se špetkou soli a dvěmi lžícemi studené vody a pevný sníh opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 160°C cca 40 minut. Tato dávka je na dort o průměru 24 – 26 cm.
Odlehčený máslový krém: Vanilmix vyšleháme metličkou s vodou a necháme minimálně 10 minut stát. Změklé máslo vyšleháme a pak do něj postupně zašleháme po lžících vanilmix. Krém můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale vanilmix je sladký, takže s cukrem opatrně. Toto je základní krém, do kterého lze přidat různé příchutě, například nutelu, nebo rozpuštěnou čokoládu, oříšky, kávu, rum. Je vhodný pod potah, nerozpouští se jako tvarohové nebo šlehačkové krémy.
Tvarování: Oba upečené obdélníky prokrojíme. Vzniknou tak čtyři pláty, tři z nich sestavíme (pomažeme marmeládou a krémem) a čtvrtý ještě rozdělíme svisle napůl a opět obě poloviny slepíme na sebe (kabina). Tu ještě na slepený obdélník nedáváme, nejprve upravíme rozměry – je třeba na bocích odříznout ...
Pyré ze šípků s hruškami Oloupané hrušky zbavíme jádřinců a stopek a nakrájíme na čtvrtky. Dužinu nakrájenou na větší kousky dusíme v hrnci s vodou, přikryté pokličkou, na slabém plameni asi 15 minut. Hrušky musí změknout; použijeme-li málo zralé hrušky, doba vaření se prodlouží a budeme muset přilít trochu vody.
Uvařené hrušky rozmixujeme, přidáme neslazené šípkové pyré a cukr, za neustálého míchání přivádíme k varu a 2 minuty povaříme. Přilijeme hruškovici a plníme do sklenic se šroubovacími uzávěry.
Abychom nezničili vitamín C, smícháme hruškové a šípkové pyré, cukr a hruškovici, plníme do sklenic na zavařování 2 cm pod okraj, naskládáme do velkého hrnce s drátěnou mřížkou nebo utěrkou, naplníme horkou vodou těsně pod okraj nejvyšší sklenice, pomalu přivedeme k varu, snížíme teplotu na 75 °C a od této doby vaříme 20 minut.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
C e l é v e j c e š l e h á m e r u č n í m š l e h a č e m s c u k r e m a v a n i l k o v ý m c u k r e m d o h u s t é , b í l é p ě n y . P a k p ř i n e j n i ž š í c h o b r á t k á c h p ř i d á m e k ů r u n e b o t r o c h u c i t r o n o v é h o a r o m a , p o z v o l n a p ř i l é v á m e o l e j a p a k s t ř í d a v ě m o u k u s m í c h a n o u s p r á š k e m d o p e č i v a a v l a ž n é m l é k o . U ž n e š l e h á m e d l o u h o , j e n a ž s e v š e s p o j í a t ě s t o v k l á d á m e l ž í c i d o o l e j e m m í r n ě v y m a z a n é a p o l o h r u b o u m o u k o u l e h c e v y s y p a n é f o r m y n a p e č e n á l í z á t k a . F o r m u p ř i k l o p í m e v r c h n í m d í l e m a n a p e č í c í m p l e c h u v l o ž í m e d o p ř e d e h ř á t é t r o u b y . O r i e n t a č n í d o b a p e č e n í j e 1 2 - 1 5 m i n u t p ř i 1 7 0 ° C .
P o u p e č e n í t ě s t a n e c h á m e f o r m u c h v i l k u z c h l a d n o u t , k u l i č k y z n í v y j m e m e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t n a m ř í ž c e . P a k n a p í c h n e m e š p e j l e , j e j í ž k o n c e j s m e m a l i n k o p o n o ř i l i d o r o z p u š t ě n é č o k o l á d y . P o m ů ž e t o z a f i x o v a t š p e j l e .
N a k o n e c p o t ř e m e c e l é k u l i č k y r o z p u š t ě n o u č o k o l á d o u a o b a l í m e v s e k a n ý c h m a n d l í c h n e b o n ě č e m j i n é m , u v e d e n o v p o z n á m c e . L í z á t k a n e c h á m e z t u h n o u t , n e j l é p e j e z a p í c h n o u t d o k o u s k u p o l y s t y r é n u . P a k j e v h o d n ě n a a r a n ž u j e m e a p o d á v á m e .
P u d i n k u v a ř í m e p o d l e n á v o d u , a l e n e d á m e d o n ě j c u k r . P o t é h o n e c h á m e z a o b č a s n é h o m í c h á n í v y s t y d n o u t . N e ž v y s t y d n e , u t ř e m e t v a r o h s c u k r e m d o h l a d k a , j a h o d y n a k r á j í m e n a m e n š í k o u s k y , š l e h a č k u v y š e h á m e d o t u h a . A ž j e p u d i n k v y s t y d l ý , z a m í c h á m e d o n ě j t v a r o h s c u k r e m , r o z d ě l í m e s m ě s d o s e r v í r o v a c í c h m i s e k , o z d o b í m e n a k r á j e n ý m i j a h o d a m i
a u š l e h a n o u š l e h a č k o u . P ř e d s e r v í r o v n í m n e c h á m e v l e d n i c i v y c h l a d n o u t .
K u ř e o m y j e m e , o s u š í m e a p r o t k n e m e p r o u ž k y s l a n i n y , o s o l í m e . S t e h n a p ř e v á ž e m e m o t o u z e m a k ř i d é l k a z a k l e s n e m e n a z a d . D o d u t i n y b ř i š n í v l o ž í m e p o j e d n o m z r n k u o d k a ž d é h o k o ř e n í .
Z b y l o u s l a n i n u n a k r á j í m e d r o b n ě , r o z š k v a ř í m e , p ř i d á m e m á s l o , v t u k u o s m a h n e m e n a k r á j e n o u c i b u l i a o p e č e m e p ř i p r a v e n é k u ř e . Z p o č á t k u p r s í č k y k e d n u . P o z d ě j i k u ř e o b r á t í m e , p ř i d á m e k n ě m u d r u h o u p o l o v i n u k o ř e n í , m í r n ě j e p o d l i j e m e a z a č a s t é h o p ř e l é v á n í š ť á v o u p e č e m e d o m ě k k a .
Š ť á v u m ů ž e m e p o n e c h a t p ř í r o d n í a n e b o j i z a h u s t í m e m á s l e m s m í c h a n ý m s e l ž i č k o u h l a d k é m o u k y a m í r n ě p o v a ř í m e .
J a k o p ř í l o h u p o d á v á m e v a ř e n é b r a m b o r y a k o m p o t y .
O č i š t ě n é o v o c e o d p e c k u j e m e a v ě t š í n a k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y . C i t r o n o l o u p e m e a p o k r á j í m e n a k o u s k y , n e b o j e n v y m a č k á m e š ť á v u .
V š e c h n o d á m e d o h l u b š í h o p l e c h u , z a s y p e m e c u k r e m a p ř i d á m e k o ř e n í . P r o m í c h á m e a v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y . P e č e m e p ř i 1 7 0 ° C 3 0 - 4 0 m i n u t , o b č a s m ů ž e m e p r o m í c h a t .
I h n e d p o v y t a ž e n í z t r o u b y v m í c h á m e r u m . P l n í m e d o s k l e n i č e k s e š r o u b o v a c í m u z á v ě r e m , p o l o ž í m e j e v í č k e m d o l ů a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
Ořechový korpus: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přidáváme horkou vodu. Přidáme olej a chvíli šleháme, pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec dáme mleté ořechy. Bílky ušleháme a lehce vmícháme do těsta. Pečeme na 160° cca 40 minut.
Tvarohový krém: Vyšleháme tvaroh s cukrem, spojíme s napůl ušlehanou šlehačkou smíchanou se ztužovačem.
Hmota na ruku: V kastrolu rozpustíme máslo se solí a vsypeme marschmallow. Za stálého míchání přidáme aroma a necháme úplně roztavit. Pak vsypeme rýži, řádně promícháme a vyklopíme na 100% tukem (Omegou) pomaštěnou linku. Pomastíme si také ruce a po chvilkovém zchladnutí si z hmoty uděláme kouli se kterou budeme dál pracovat. Chvilku ji necháme, povalujeme ji po lince, aby byla hladší a začneme tvarovat. Vytvarujeme si zhruba dlaň, prsty a postupně jak hmota chladne, tak prsty ztenčujeme a ohýbáme do tvaru, pak teprve se zabýváme dlaní. Lze si vypomoci kostrou ruky zhotovené z drátků.
Hotovou ruku necháme vytvrdnout alespoň do druhého dne, je potřeba aby se jednotlivé prsty podepřely, aby držely v žádaném tvaru. Po dokonalém ztuhnutí začistíme detaily, uděleláme lůžka nehtů – použila jsem ...
Š v e s t k y v y p e c k u j e m e , d ů k l a d n ě j e p r o p l á c h n e m e p o d t e k o u c í v o d o u a n e c h á m e j e a s i 2 h o d i n y o k a p a t . O k a p a n é š v e s t k y n a v r s t v í m e d o z a v a ř o v a c í c h s k l e n i c t a k , ž e j e d n o t l i v é v r s t v y š v e s t e k s t ř í d á m e v r s t v o u c u k r u .
T a k t o p ř i p r a v e n é š v e s t k y n e c h á m e v e s k l e n i c í c h u l e ž e t 2 m ě s í c e , n e ž š v e s t k y z m ě k n o u a p u s t í š ť á v u .
P ř e d p o d á v á n í m o l o u p e m e p i n i o v é o ř í š k y , k t e r é p o u ž i j e m e n a z d o b e n í . P o 2 m ě s í c í c h š v e s t k y z e s k l e n i c s c e d í m e p ř e s u t ě r k u , n á l e v z ř e d í m e v o d o u a p o s y p m e p i n i o v ý m i o ř í š k y . P o d á v á m e v p o h á r e c h .
Mechový korpus: Oddělíme žloutky, které vyšleháme s polovinou cukru a přiléváme po částech horkou vodu. Přidáme olej a do vyšlehané pěny zapracujeme postupně mouku s práškem do pečiva. V druhé míse ušleháme bílky se špetkou soli a dvěmi lžícemi studené vody a pevný sníh opatrně vmícháme do žloutkové směsi. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme na 160°C cca 40 minut. Tato dávka je na dort o průměru 24 – 26 cm.
Odlehčený máslový krém: Vanilmix vyšleháme metličkou s vodou a necháme minimálně 10 minut stát. Změklé máslo vyšleháme a pak do něj postupně zašleháme po lžících vanilmix. Krém můžeme přisladit moučkovým cukrem, ale vanilmix je sladký, takže s cukrem opatrně. Toto je základní krém, do kterého lze přidat různé příchutě, například nutelu, nebo rozpuštěnou čokoládu, oříšky, kávu, rum. Je vhodný pod potah, nerozpouští se jako tvarohové nebo šlehačkové krémy.
Tvarování: Oba upečené obdélníky prokrojíme. Vzniknou tak čtyři pláty, tři z nich sestavíme (pomažeme marmeládou a krémem) a čtvrtý ještě rozdělíme svisle napůl a opět obě poloviny slepíme na sebe (kabina). Tu ještě na slepený obdélník nedáváme, nejprve upravíme rozměry – je třeba na bocích odříznout ...
V m a l é m m n o ž s t v í t e p l é v o d y r o z m í c h á m e k v a s n i c e a c u k r .
D o m í s y p r o s e j e m e b e z l e p k o v o u m o u k u P r o m i x U N I s e l ž i č k o u s o l i . K m o u c e p ř i d á m e 1 a p ů l r o z š l e h a n é h o v e j c e , ( d r u h o u p ů l k u v e j c e o d l o ž í m e n a p o t ř e n í p e č i v a p ř e d p e č e n í m ) , d á l e p ř i d á m e k m o u c e o l e j , m l é k o a r o z p u š t ě n é k v a s n i c e , v y h n ě t e m e z e s u r o v i n v m í s e h l a d k é t ě s t o . N a h n ě t e n í t ě s t a j e n e j l e p š í p o u ž í t e l e k t r i c k ý h n ě t a č . Z h o t o v é h o t ě s t a v y t v a r u j e m e r u k a m a , k t e r é m á č í m e v e v o d ě , t v a r y r o h l í k ů , n e b o h o u s e k a r o z l o ž í m e j e n a p e č í c í m p a p í r e m v y l o ž e n ý p l e c h . T a k t o p ř i p r a v e n é p e č i v o p o t ř e m e o d l o ž e n ý m r o z š l e h a n ý m v e j c e m a p o s y p e m e s o l í a k m í n e m . P e č i v o p o t é n e c h á m e 1 5 m i n u t k y n o u t . N e ž p e č i v o v y k y n e , z a p n e m e t r o u b u n a n e j v y š š í m o ž n o u t e p l o t u a v l o ž í m e n a j e j í d n o n á d o b k u s v o d o u a b y p e č i v o b y l o v l á č n é . N a k y n u t é p e č i v o p e č e m e a s i 1 0 m i n u t p ř i n e j v y š š í t e p l o t ě , p o t é t o d o b ě t e p l o t u s n í ž í m e n a s t ř e d n í a p e č e m e d o z l a t o v a j e š t ě 1 0 m i n u t .
O l o u p a n é h r u š k y z b a v í m e j á d ř i n c ů a s t o p e k a n a k r á j í m e n a č t v r t k y . D u ž i n u n a k r á j e n o u n a v ě t š í k o u s k y d u s í m e v h r n c i s v o d o u , p ř i k r y t é p o k l i č k o u , n a s l a b é m p l a m e n i a s i 1 5 m i n u t . H r u š k y m u s í z m ě k n o u t ; p o u ž i j e m e - l i m á l o z r a l é h r u š k y , d o b a v a ř e n í s e p r o d l o u ž í a b u d e m e m u s e t p ř i l í t t r o c h u v o d y .
U v a ř e n é h r u š k y r o z m i x u j e m e , p ř i d á m e n e s l a z e n é š í p k o v é p y r é a c u k r , z a n e u s t á l é h o m í c h á n í p ř i v á d í m e k v a r u a 2 m i n u t y p o v a ř í m e . P ř i l i j e m e h r u š k o v i c i a p l n í m e d o s k l e n i c s e š r o u b o v a c í m i u z á v ě r y .
A b y c h o m n e z n i č i l i v i t a m í n C , s m í c h á m e h r u š k o v é a š í p k o v é p y r é , c u k r a h r u š k o v i c i , p l n í m e d o s k l e n i c n a z a v a ř o v á n í 2 c m p o d o k r a j , n a s k l á d á m e d o v e l k é h o h r n c e s d r á t ě n o u m ř í ž k o u n e b o u t ě r k o u , n a p l n í m e h o r k o u v o d o u t ě s n ě p o d o k r a j n e j v y š š í s k l e n i c e , p o m a l u p ř i v e d e m e k v a r u , s n í ž í m e t e p l o t u n a 7 5 ° C a o d t é t o d o b y v a ř í m e 2 0 m i n u t .
P ř i v e d e m e k v a r u m l é k o s r o z m í c h a n ý m p u d i n k o v ý m p r á š k e m , p ř i l i j e m e s m e t a n u a z a s t á l é h o m í c h á n í p o v a ř í m e .
N e c h á m e p r o c h l a d n o u t a v m í c h á m e r o z m i x o v a n é o v o c e .
P ř e d p o d á v á n í m o s l a d í m e b u ď c u k r e m , n e b o s l a d i d l e m a v y c h l a d í m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .