MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Jídlo ven Pod stan
Pod stan Jídla tzv. "pod stan" už v současné době nemusí být jen různé ohřívané konzervy. Pokud máte kvalitní vybavení , uvaříte si vlastně téměř vše. Kotlíkový guláš , smažené řízečky, houbová smaženice , ryby ... to je jen malá část toho, na čem si pod stanem můžete pochutnat. V této části najdete mnoho receptů, které pro vás před odjezdem do přírody budou určitě zajímavou inspirací.
Selský bochník Mouku a sůl dáme do velké mísy. Vložíme změklé máslo, cukr, droždí
a důkladně promícháme. Uprostřed přísad uděláme důlek a zalijeme vodou. Těsto zpracujeme pomocí elektrického hnětače.
Zpracujeme těsto, až je hladké a pružné a utvoříme kouli. Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií potřenou olejem a necháme na teple kynout 1-1,5 hodiny, až těsto zdvojnásobí objem.
Těsto přeneseme na lehce pomoučený vál a zpracováváme je 2-3 minuty, až je hladké.
Vymažeme koláčovou formu. Vytvarujeme bochník. Volně zakryjeme olejem pomazanou fólií a necháme kynout na teple 1-1,5 hodiny, až těsto dvojnásobně nabude.
Bochník posypeme drcenou pšenicí. V troubě předehřáté na 230°C pečeme 20-25 minut, až chléb pěkně vykyne a je dobře upečený.
Jehněčí kotlety s hráškovou salsou Oloupeme a prolisujeme česnek, smícháme s olivovým olejem, tymiánem a oregánem. Jehněčí kotlety osušíme, potřeme marinádou, zakryté necháme alespoň 60 minut marinovat v chladničce.
Salsa:
Nerozmrazený hrášek vložíme na pařák, přikryjeme a během 3 minut uvaříme. Česnek oloupeme, jemně nasekáme, pažitku opláchneme, do sucha otřepeme a nakrájíme.
Do mixéru vsypeme hrášek, citrónovou šťávu a kůru, ocet, umixujeme na pyré. Vmícháme jogurt, kysanou smetanu, mátu, česnek, pažitku. Salsu dochutíme solí a pepřem.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zbytky po stopkách. Rajčata dáme do lehce vymaštěné ohnivzdorné mísy a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Rozpálíme pánev, jehněčí kotlety na ní opékáme po každé straně 3 - 5minut. Nakonec osolíme a opepříme. Podáváme s rajčaty a hráškovou salsou, ozdobíme lístky máty.
Relish z rajčat a celeru Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vroucí vodou. Zchladíme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky. Celer očistíme, opláchneme a pokrájíme na tenké kroužky. Oloupeme kyselejší jablka, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a krájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme semínek a nadrobno rozkrájíme.
Do čajového sítka nebo do sáčku z gázy (zavázaného kuchyňskou nití) dáme hřebíček, hořčičná semínka, bobule a nové koření. Vložíme do hrnce, přidáme sušený tymián, sůl, mletou skořici, vinný ocet, cukr a rajčata.
Relish přivedeme k varu, nezakrytý při mírné teplotě necháme vařit asi hodinu. Občas směs zamícháme. Po hodině vyjmeme sáček s kořením a nalijeme do připravených sklenic se šroubovacím uzávěrem.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
C e l o z r n n é r o h l í k y p o d é l n ě r o z k r o j í m e , d r ů b e ž í š u n k u p o k r á j í m e n a t e n k é p l á t k y , t v r d ý s ý r n a s t r o u h á m e n a j e m n o , l i s t y s a l á t u o m y j e m e , n e c h á m e o k a p a t a t r o c h u p o t r h á m e .
V ž d y j e d n u p ů l k u r o h l í k u p o t ř e m e h o ř č i c í , p o l o ž í m e n a n i p l á t k y š u n k y , p o s y p e m e s t r o u h a n ý m s ý r e m a p ř i k l o p í m e d r u h o u p ů l k o u r o h l í k u .
T a l í ř k y v y s t e l e m e l i s t y s a l á t u a d o p r o s t ř e d p o l o ž í m e o b l o ž e n é r o h l í k y .
R o h l í k r o z ř í z n e m e p o d é l c e , v y n d á m e s t ř e d a n a h r a d í m e h o p l á t k e m š u n k y , p l á t k e m s ý r a , p ř i d á m e p á s e k p a p r i k y , d r u h o u p ů l k u p o t ř e m e k e č u p e m , h o ř č i c í a s p o j í m e o b ě p ů l k y r o h l í k u .
P e v n ě h o z a b a l í m e d o a l o b a l u , n a s k l á d á m e n a p l e c h , d á m e d o v y h ř á t é t r o u b y n a 1 5 m i n u t z a p é c t .
M r k e v o l o u p e m e a n a s t r o u h á m e d o m í s y . O k u r k u , p a p r i k u a š u n k u n a k r á j í m e n a j e m n o , p ř i d á m e n a k r á j e n ý s ý r a v š e d á m e d o m í s y . D o c h u t í m e s o l í , p ř i d á m e l ž i č k u o l i v o v é h o o l e j e a 2 l ž i č k y c i t r o n o v é š ť á v y a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e .
K a ž d o u p l a c k u c h l e b a p o t ř e m e r a j č a t o v ý m p e s t e m , p o k l a d e m e p ř i p r a v e n o u s m ě s í , z a v i n e m e a i h n e d p o d á v á m e .
N a r o z p á l e n o u p á n e v d á m e m á s l o , n a k r á j e n é ž a m p i o n y a n a k r á j e n o u a n g l i c k o u s l a n i n u . S p o l e č n ě o p e č e m e d o m ě k k a .
P o t é k h o u b á m p ř i d á m e 2 l ž í c e h l a d k é m o u k y , z a m í c h á m e , p ř i d á m e m l é k o a k r á t c e p o v a ř í m e .
H o t o v é h o u b y o s o l í m e , n a n d á m e n a p l á t e k c h l e b a a o z d o b í m e n a s e k a n o u p a ž i t k o u .
M o u k u a s ů l d á m e d o v e l k é m í s y . V l o ž í m e z m ě k l é m á s l o , c u k r , d r o ž d í
a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e . U p r o s t ř e d p ř í s a d u d ě l á m e d ů l e k a z a l i j e m e v o d o u . T ě s t o z p r a c u j e m e p o m o c í e l e k t r i c k é h o h n ě t a č e .
Z p r a c u j e m e t ě s t o , a ž j e h l a d k é a p r u ž n é a u t v o ř í m e k o u l i . T ě s t o d á m e d o m í s y , z a k r y j e m e f ó l i í p o t ř e n o u o l e j e m a n e c h á m e n a t e p l e k y n o u t 1 - 1 , 5 h o d i n y , a ž t ě s t o z d v o j n á s o b í o b j e m .
T ě s t o p ř e n e s e m e n a l e h c e p o m o u č e n ý v á l a z p r a c o v á v á m e j e 2 - 3 m i n u t y , a ž j e h l a d k é .
V y m a ž e m e k o l á č o v o u f o r m u . V y t v a r u j e m e b o c h n í k . V o l n ě z a k r y j e m e o l e j e m p o m a z a n o u f ó l i í a n e c h á m e k y n o u t n a t e p l e 1 - 1 , 5 h o d i n y , a ž t ě s t o d v o j n á s o b n ě n a b u d e .
B o c h n í k p o s y p e m e d r c e n o u p š e n i c í . V t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 2 3 0 ° C p e č e m e 2 0 - 2 5 m i n u t , a ž c h l é b p ě k n ě v y k y n e a j e d o b ř e u p e č e n ý .
P a p r i k y z b a v í m e s e m í n e k , p o t ř e m e t u k e m , o s o l í m e , p o p ř í p a d ě o p e p ř í m e a g r i l u j e m e d o j e j i c h z h n ě d n u t í .
U p e č e n é n e b o u g r i l o v a n é k r ů t í m a s o n a k r á j í m e , s m í c h á m e s n a d r o b n o n a k r á j e n ý m i r a j č a t y , p ř i d á m e k o ř e n í a z a m í c h á m e .
P l á t k y t o u s t o v é h o c h l e b a p o t ř e m e b y l i n k o v ý m m á s l e m , p o k l a d e m e s m ě s í a p o s y p e m e n a s t r o u h a n ý m p a r m e z á n e m . T o u s t y d á m e n a p á r m i n u t z a p é c t n a r o z p á l e n ý g r i l .
O l o u p e m e a p r o l i s u j e m e č e s n e k , s m í c h á m e s o l i v o v ý m o l e j e m , t y m i á n e m a o r e g á n e m . J e h n ě č í k o t l e t y o s u š í m e , p o t ř e m e m a r i n á d o u , z a k r y t é n e c h á m e a l e s p o ň 6 0 m i n u t m a r i n o v a t v c h l a d n i č c e .
S a l s a :
N e r o z m r a z e n ý h r á š e k v l o ž í m e n a p a ř á k , p ř i k r y j e m e a b ě h e m 3 m i n u t u v a ř í m e . Č e s n e k o l o u p e m e , j e m n ě n a s e k á m e , p a ž i t k u o p l á c h n e m e , d o s u c h a o t ř e p e m e a n a k r á j í m e .
D o m i x é r u v s y p e m e h r á š e k , c i t r ó n o v o u š ť á v u a k ů r u , o c e t , u m i x u j e m e n a p y r é . V m í c h á m e j o g u r t , k y s a n o u s m e t a n u , m á t u , č e s n e k , p a ž i t k u . S a l s u d o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 s t u p ň ů . R a j č a t a o m y j e m e , r o z p ů l í m e , o d s t r a n í m e z b y t k y p o s t o p k á c h . R a j č a t a d á m e d o l e h c e v y m a š t ě n é o h n i v z d o r n é m í s y a p e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě 2 0 m i n u t . R o z p á l í m e p á n e v , j e h n ě č í k o t l e t y n a n í o p é k á m e p o k a ž d é s t r a n ě 3 - 5 m i n u t . N a k o n e c o s o l í m e a o p e p ř í m e . P o d á v á m e s r a j č a t y a h r á š k o v o u s a l s o u , o z d o b í m e l í s t k y m á t y .
Z r ý ž o v é m o u k y , v o d y a s o l i v y p r a c u j e m e t u ž š í t ě s t o .
N a v á l e t v o ř í m e z t ě s t a p l a c i č k y a p e č e m e j e n a s u c h o n a p l o t ý n c e n e b o n a t e f l o n o v é p á n v i p o o b o u s t r a n á c h .
R a j č a t a n a ř í z n e m e d o k ř í ž e , p ř e l i j e m e v r o u c í v o d o u . Z c h l a d í m e , o l o u p e m e , r o z č t v r t í m e , o d s t r a n í m e s e m í n k a a n a k r á j í m e n a m e n š í k o u s k y . C e l e r o č i s t í m e , o p l á c h n e m e a p o k r á j í m e n a t e n k é k r o u ž k y . O l o u p e m e k y s e l e j š í j a b l k a , r o z č t v r t í m e , v y k r o j í m e j á d ř i n e c a k r á j í m e n a k o s t i č k y . C h i l l i p a p r i č k u o m y j e m e , z b a v í m e s e m í n e k a n a d r o b n o r o z k r á j í m e .
D o č a j o v é h o s í t k a n e b o d o s á č k u z g á z y ( z a v á z a n é h o k u c h y ň s k o u n i t í ) d á m e h ř e b í č e k , h o ř č i č n á s e m í n k a , b o b u l e a n o v é k o ř e n í . V l o ž í m e d o h r n c e , p ř i d á m e s u š e n ý t y m i á n , s ů l , m l e t o u s k o ř i c i , v i n n ý o c e t , c u k r a r a j č a t a .
R e l i s h p ř i v e d e m e k v a r u , n e z a k r y t ý p ř i m í r n é t e p l o t ě n e c h á m e v a ř i t a s i h o d i n u . O b č a s s m ě s z a m í c h á m e . P o h o d i n ě v y j m e m e s á č e k s k o ř e n í m a n a l i j e m e d o p ř i p r a v e n ý c h s k l e n i c s e š r o u b o v a c í m u z á v ě r e m .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .