MilujiVaření.cz Recepty Speciální Šéfkuchaři Češi Jaroslav Sapík
Jaroslav Sapík Recepty šéfkuchaře Jaroslava Sapíka , kterého znáte i z mnoha televizních pořadů, jsou v této části – vařte jako profesionálové!
Pokud chcete, aby vámi připravené jídlo mělo maximálně podobnou chuť, aroma i konzistenci jako když vaří Jaroslav Sapík , používejte kvalitní potraviny i ostatní ingredience a také vhodné kuchyňské vybavení a potřeby .
Srnčí kýta s kachními játry, zelenými fazolkami a žampiony Polovinu množství slaniny rozkrájíme na menší klínky a prošpikujeme jimi srnčí kýtu. Opepříme ji a osolíme a protáhneme kýtou ještě snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj druhou polovinu slaniny, kterou jsme předtím nakrájeli nadrobno. Nasekáme na menší kousky cibuli a vhodíme ji na sádlo. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Pak k ní přidáme ještě prolisovaný česnek. Jakmile se v pokrmu česnek rozvoní, vložíme do kastrolu ještě dvě lžíce paprikového protlaku, mletou sladkou papriku a vše zalijeme zvěřinovým vývarem. Počkáme, dokud směs nezačne vřít. Pak přidáme ještě rozmarýn a tymián.
Srnčí kýtu zprudka osmažíme po všech stranách na troše sádla a pak přidáme do vzniklé směsi. Přikryjeme maso poklicí a dusíme ho na mírném ohni dokud nezměkne, tedy až 90 minut. Ćas od času směs promícháme a maso obrátíme.
Když se maso dusí, připravíme kachní játra a pokrájíme je asi na půl centimetru silné plátky. Vložíme na pánev na zbytek sádla a prudce je na něm orestujeme. Přidáme k nim zelené fazolky, ale neopékáme je, jenom počkáme, dokud se neprohřejí. Pak přidáme i na plátky pokrájené žampiony a také necháme prohřát. Osolíme.
Ze směsi vyndáme ...
Hovězí oháňka s hořčičnou omáčkou Hovězí oháňku a na špalíčky nařezanou morkovou kost vložíme do hrnce, přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu, přidáme celý pepř, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a vaříme velmi zvolna nejméně 2 a půl hodiny. Scedíme, oháňku nakrájíme na silnější kolečka, z kostí vyndáme morek, promícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a směs vrátíme do kostí.
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme půl litrem vývaru z oháňky, promícháme a povaříme asi 20 minut. Přimícháme hořčici, struhaný křen, podle chuti dosolíme, zjemníme smetanou a povaříme asi 5 minut do zhoustnutí.
Doprostřed talířů položíme nastojato kost s morkovou směsí, kolem dokola obložíme kolečky vařené oháňky a všechno přelijeme hořčičnou omáčkou.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
N a c h y s t á m e š k v a r k y , n a s y p e m e j e d o m l ý n k u a u m e l e m e . N e m á m e - l i k d i s p o z i c i m l ý n e k , m ů ž e m e j e u m i x o v a t v m i x é r u . D v a s t r o u ž k y č e s n e k u p r o l i s u j e m e . U m l e t é š k v a r k y p o s o l í m e , p o p e p ř í m e , s m í c h á m e s e s á d l e m , h o ř č i c í a p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m . O c h u t n á m e , p ř í p a d n ě j e š t ě d o c h u t í m e s o l í n e b o p e p ř e m . N a t í r á m e n a c h l e b a a p o s y p e m e p a ž i t k o u .
O č i š t ě n é h o b a ž a n t a p r o t k n e m e a n a p l n í m e s l a n i n o u , o s o l í m e v e v n i t ř i n a p o v r c h u a p e v n ě s v á ž e m e p r o v á z k e m . V p e k á č i o s m a h n e m e n a 5 0 g m á s l a c i b u l i n a s e k a n o u n a d r o b n o , n a t e n t o z á k l a d v l o ž í m e b a ž a n t a a o p e č e m e z k a ž d é s t r a n y . P ř i d á m e n o v é k o ř e n í , p e p ř a n o ž i č k y z ž a m p i o n ů , k t e r é p o u ž i j e m e n a o m á č k u . Z a l i j e m e v ý v a r e m a z a k r y t é d u s í m e v t r o u b ě p ř i s t ř e d n í t e p l o t ě a s i 3 0 m i n u t .
Z a t í m ž a m p i o n y a h u s í j á t r a n a k r á j e n é n a p l á t k y o p e č e m e n a z b y l é m m á s l e , z a l i j e m e v í n e m a k r á t c e p o d u s í m e , h o t o v é o s o l í m e .
U p e č e n é b a ž a n t y v y j m e m e a n a p o r c u j e m e , š ť á v u s c e d í m e a s m í c h á m e s j á t r y a ž a m p i o n y . P o d á v á m e p o r c i b a ž a n t a o z d o b e n o u p l á t k y j a t e r a ž a m p i o n ů , p ř e l i t o u s o s e m .
S v í č k o v o u n a k r á j í m e n a m e d a i l o n k y , s l a n i n u n a p l á t k y a o l o u p a n é b r a m b o r y a c i b u l i n a k o l e č k a . N a b o d n e m e s t ř í d a v ě n a š p í z o v o u j e h l u , s l a n i n u d á m e č a s t ě j i n e ž o s t a t n í s u r o v i n y , a b y š p í z p r o m a s t i l a . P o t ř e m e o l e j e m a p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i 2 0 m i n u t .
Z a t í m p ř i p r a v í m e o m á č k u . N a m á s l e z p ě n í m e c i b u l i n a d r o b n o , p ř i d á m e w o r c e s t e r , z e l e n ý p e p ř a h o ř č i c i , n ě k o l i k m i n u t p o v a ř í m e . N a k o n e c v m í c h á m e š l e h a č k u a o s o l í m e . Š p í z y p o d á v á m e p ř e l i t é t e p l o u o m á č k o u a s v h o d n ý m p e č i v e m .
J e š t ě p ř e d p e č e n í m m a s a n a l o ž í m e d o v o d y č o č k u .
O č i š t ě n é k o l e n o n a n ě k o l i k a m í s t e c h n a ř í z n e m e a o š p e k u j e m e . D á m e d o p e k á č e s p o l u s n a k r á j e n o u š a l o t k o u a č e s n e k e m a p e č e m e v h o r k é t r o u b ě d o m ě k k a .
M e z i t í m p ř i p r a v í m e o m á č k u . R a j č a t a n a k r á j í m e n a k o s t i č k y a o r e s t u j e m e j e n a r o z p á l e n é m o l e j i . P ř i d á m e k n i m c h i l l i a k a p a r i . M ů ž e m e p ř i d a t i š ť á v u z p e č e n é h o k o l e n a .
N a k o n e c r o z m i x u j e m e h r á c h a s m í c h á m e s n a m o č e n o u č e r v e n o u č o č k o u n a k a š i .
K o l e n o p o t é p o d á v á m e s p o l u s k a š í z l u š t ě n i n , p ř e l i t é r a j č a t o v o u o m á č k o u .
R y b u o m y j e m e a v y k o s t í m e . P o k r á j í m e j i n a m e n š í k o u s k y . O s o l í m e a p r o m í c h á m e s p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m a k o ř e n í m n a r y b y . V y m a č k á m e š ť á v u z j e d n o h o c i t r o n u .
R y b í k o u s k y o p e p ř í m e a z l e h k a o b a l í m e v m o u c e . N a r o z p á l e n é m s l u n e č n i c o v é m o l e j i r y b u p r u d c e o s m a ž í m e . N e c h á m e j i , a b y z n í o k a p a l p ř e b y t e č n ý t u k . N a m e n š í k o u s k y r o z t r h á m e o m y t é s a l á t o v é l i s t y . S m í c h á m e j e s c h e r r y r a j č á t k y .
P ř i c h y s t á m e m a r i n á d u . M o ř s k o u s ů l v s y p e m e d o h m o ž d í ř e a r o z d r t í m e p a l i č k o u . P ř i d á m e č e s n e k , n a d r o b n o n a s e k a n ý k o p r a o l e j . P ř i l i j e m e š ť á v u z j e d n o h o c i t r o n u a p ř i s y p e m e š p e t k u r y b í h o k o ř e n í .
T o a s t o v ý c h l é b o p e č e m e v t o a s t o v a č i .
O s m a ž e n é k o u s k y k a p r a p ř e l i j e m e m a r i n á d o u a p o d á v á m e s o p e č e n ý m i t o a s t y .
Polovinu množství slaniny rozkrájíme na menší klínky a prošpikujeme jimi srnčí kýtu. Opepříme ji a osolíme a protáhneme kýtou ještě snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj druhou polovinu slaniny, kterou jsme předtím nakrájeli nadrobno. Nasekáme na menší kousky cibuli a vhodíme ji na sádlo. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Pak k ní přidáme ještě prolisovaný česnek. Jakmile se v pokrmu česnek rozvoní, vložíme do kastrolu ještě dvě lžíce paprikového protlaku, mletou sladkou papriku a vše zalijeme zvěřinovým vývarem. Počkáme, dokud směs nezačne vřít. Pak přidáme ještě rozmarýn a tymián.
Srnčí kýtu zprudka osmažíme po všech stranách na troše sádla a pak přidáme do vzniklé směsi. Přikryjeme maso poklicí a dusíme ho na mírném ohni dokud nezměkne, tedy až 90 minut. Ćas od času směs promícháme a maso obrátíme.
Když se maso dusí, připravíme kachní játra a pokrájíme je asi na půl centimetru silné plátky. Vložíme na pánev na zbytek sádla a prudce je na něm orestujeme. Přidáme k nim zelené fazolky, ale neopékáme je, jenom počkáme, dokud se neprohřejí. Pak přidáme i na plátky pokrájené žampiony a také necháme prohřát. Osolíme.
Ze směsi vyndáme ...
N a s á d l e z p ě n í m e c i b u l i n a d r o b n o , p ř i d á m e n a s t r o u h a n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n u a k r á t c e p o d u s í m e . J e h n ě č í k o l e n a p r o š p i k u j e m e b o h a t ě s l a n i n o u a n a r o z p á l e n é m o l e j i n a p e k á č i p r u d c e o p e č e m e z e v š e c h s t r a n . P ř i d á m e z e l e n i n o v ý z á k l a d , p o d l i j e m e v í n e m a v ý v a r e m , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p o s y p e m e n a s e k a n ý m r o z m a r ý n e m , z a k r y j e m e a l o b a l e m a n e c h á m e v t r o u b ě d u s i t d o m ě k k a .
N a m á s l e o s m a h n e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u š a l o t k u , p ř i d á m e n a s e k a n ý č e s n e k a k r á t c e o r e s t u j e m e . B a b y š p e n á t n a k r á j í m e n a h r u b o a l e h c e n e c h á m e p o d u s i t n a c i b u l o v é m z á k l a d ě , o s o l í m e . P o d á v á m e j a k o p ř í l o h u k p e č e n ý m k o l e n ů m .
S r n č í m a s o r o z l o ž í m e n a p e k á č v y s t l a n ý p l á t k y m á s l a , o s o l í m e , o p e p ř í m e a p o s y p e m e n a s t r o u h a n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n o u a k o l e č k y c i b u l e . O b l o ž í m e p á r b o b k o v ý m i l i s t y a p e č e m e z a k r y t é v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě d o m ě k k a . Z a t í m n a o l e j i o s m a h n e m e n a k r á j e n é ž a m p i o n y , p o d l i j e m e v í n e m a k r á t c e p o d u s í m e , j e n c o s e v í n o o d p a ř í . U p e č e n é m a s o n e c h á m e v y c h l a d n o u t a z a t í m n a s e k á m e m a n d l e , d o b ř e u m y t o u p o m e r a n č o v o u k ů r u n a k r á j í m e n a s l a b é p r o u ž k y . D o m í s y v l o ž í m e k o u s k y p o m e r a n č e d o k o n a l e z b a v e n é b í l é h o o p l o d í a p ř í p a d n ý c h p e c e k , ž a m p i o n y a n a n u d l i č k y n a k r á j e n é s r n č í m a s o . P r o m í c h á m e , d o s o l í m e a j e d n o t l i v é p o r c e o z d o b í m e n a s e k a n ý m i m a n d l e m i a p r o u ž k y p o m e r a n č o v é k ů r y .
H o v ě z í o h á ň k u a n a š p a l í č k y n a ř e z a n o u m o r k o v o u k o s t v l o ž í m e d o h r n c e , p ř i s y p e m e p o k r á j e n o u k o ř e n o v o u z e l e n i n u , p ř i d á m e c e l ý p e p ř , n o v é k o ř e n í , o s o l í m e , z a l i j e m e v o d o u a v a ř í m e v e l m i z v o l n a n e j m é n ě 2 a p ů l h o d i n y . S c e d í m e , o h á ň k u n a k r á j í m e n a s i l n ě j š í k o l e č k a , z k o s t í v y n d á m e m o r e k , p r o m í c h á m e s p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m , n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l í a s m ě s v r á t í m e d o k o s t í .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e m o u k u a u s m a ž í m e s v ě t l o u j í š k u . R o z ř e d í m e p ů l l i t r e m v ý v a r u z o h á ň k y , p r o m í c h á m e a p o v a ř í m e a s i 2 0 m i n u t . P ř i m í c h á m e h o ř č i c i , s t r u h a n ý k ř e n , p o d l e c h u t i d o s o l í m e , z j e m n í m e s m e t a n o u a p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t d o z h o u s t n u t í .
D o p r o s t ř e d t a l í ř ů p o l o ž í m e n a s t o j a t o k o s t s m o r k o v o u s m ě s í , k o l e m d o k o l a o b l o ž í m e k o l e č k y v a ř e n é o h á ň k y a v š e c h n o p ř e l i j e m e h o ř č i č n o u o m á č k o u .
D u š e n o u r ý ž i v m í s e s m í c h á m e s n a s e k a n o u p e t r ž e l k o u a n a j e m n o n a k r á j e n ý m i ž a m p i o n y . O s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e m u š k á t o v ý o ř e c h a ž l o u t k y . Z b í l k ů u š l e h á m e t u h ý s n í h , k t e r ý j e m n ě v m í c h á m e d o r ý ž o v é h m o t y .
L ž í c í n a m o č e n o u d o h o r k é v o d y v y k r a j u j e m e n o k y , k t e r é v h a z u j e m e d o v r o u c í v o d y a p o v a ř í m e a s i 3 m i n u t y . V y j m e m e d ě r o v a n o u n a b ě r a č k o u a r o z d ě l í m e n a j e d n o t l i v é t a l í ř e .
P o d á v á m e z a l i t é r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a p o s y p a n é p e t r ž e l k o u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .