MilujiVaření.cz Recepty Země původu Amerika Jižní Amerika Argentina
Argentina Recepty na typická jídla kuchyně Argentiny vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Argentinské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Taštičky s hovězím masem a hrozinkami Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Bylinky omyjeme, osušíme, lístky nasekáme najemno. Chilli papričku očistíme, odstraníme semínka, nakrájíme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme zakysanou smetanu, protlak, ochutíme solí, pepřem a tabaskem.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme. Listové těsto necháme rozmrznout, troubu rozpálíme na 200 °C. Těsto rozválíme na pomoučeném vále natenko a vykrojíme kolečka o průměru 8-10 cm. Na každé z nich dáme lžičku náplně, několik kousků vejce a 3 hrozinky. Přeložíme napůl a okraje přitiskneme vidličkou. Taštičky rozložíme na plech pokrytý pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem.
Pečeme na střední liště cca 20 minut dozlatova. Podáváme teplé.
Argentinská hovězí polévka Hovězí maso rozkrájíme na kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, brambory oškrábeme, pokrájíme na osminky, z tykve vydlabeme dužinu, trochu rozkrájíme, papriky zbavíme jádřinců a lusky krájíme na proužky. Broskve vypeckujeme, pokrájíme na silnější plátky, kuličky modrého hrozna otrháme, rozpůlíme a vydlabeme semínka.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přiložíme maso a osmahneme ze všech stran. Přisypeme cibuli s česnekem a smažíme asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, cayenský pepř, zelený pepř, bazalku, majoránku, podlijeme vínem, provaříme, přilijeme vývar a zvolna vaříme asi 30 minut. Přisypeme brambory, dužinu z tykve, papriky, scezenou kukuřici a vaříme dalších 20 minut. Nyní přidáme broskve, hroznové víno, passatu, krátce povaříme a odstavíme.
Hovězí maso dušené se zeleninou, broskvemi a hruškami Hovězí maso nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, rozkrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, papriky zbavíme jádřinců a pokrájíme na nudličky, žlutá rajčata na kostičky, celer, oloupeme, nastrouháme na hrubo, celerovou nať posekáme, brambory očistíme, rozkrájíme na kostičky. Broskve a hrušky oloupeme, broskve vypeckujeme, hrušky zbavíme jádřinců, obojí krájíme na tenčí plátky.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme maso a osmahneme ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek a orestujeme. Zalijeme vývarem, vínem a dusíme zvolna asi hodinu. Nyní přidáme brambory, papriky, rajčata, celer, nať, ochutíme tymiánem, bobkovým listem, solí, pepřem a dusíme téměř do měkka. Nakonec přimícháme chilli papričku, broskve, hrušky, pár minut podusíme a odstavíme.
Hovězí polévka s rajčaty a sýrem Hovězí přední maso s kostí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme velmi zvolna dvě hodiny. Maso obereme od kosti, nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru.
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno, rajčata scedíme, sýr nastrouháme, chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a lusk posekáme na jemno.
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli s posekanou petrželkou, zpěníme, přidáme vlasové nudle a orestujeme. Přidáme rajčata, zalijeme vývarem s masem, ochutíme chilli papričkou, špetkou šafránu a povaříme do měkka.
Polévku nalijeme do hlubokých talířů, posypeme sýrem a podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
O l o u p a n o u c i b u l i a č e s n e k n a k r á j í m e n a d r o b n o . B y l i n k y o m y j e m e , o s u š í m e , l í s t k y n a s e k á m e n a j e m n o . C h i l l i p a p r i č k u o č i s t í m e , o d s t r a n í m e s e m í n k a , n a k r á j í m e . V š e s m í c h á m e s m l e t ý m m a s e m , p ř i d á m e z a k y s a n o u s m e t a n u , p r o t l a k , o c h u t í m e s o l í , p e p ř e m a t a b a s k e m .
V e j c e u v a ř í m e n a t v r d o , o l o u p e m e a n a k r á j í m e . L i s t o v é t ě s t o n e c h á m e r o z m r z n o u t , t r o u b u r o z p á l í m e n a 2 0 0 ° C . T ě s t o r o z v á l í m e n a p o m o u č e n é m v á l e n a t e n k o a v y k r o j í m e k o l e č k a o p r ů m ě r u 8 - 1 0 c m . N a k a ž d é z n i c h d á m e l ž i č k u n á p l n ě , n ě k o l i k k o u s k ů v e j c e a 3 h r o z i n k y . P ř e l o ž í m e n a p ů l a o k r a j e p ř i t i s k n e m e v i d l i č k o u . T a š t i č k y r o z l o ž í m e n a p l e c h p o k r y t ý p e č i c í m p a p í r e m a p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m ž l o u t k e m .
P e č e m e n a s t ř e d n í l i š t ě c c a 2 0 m i n u t d o z l a t o v a . P o d á v á m e t e p l é .
H o v ě z í m a s o r o z k r á j í m e n a k o s t k y , c i b u l i o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a d r o b n o , č e s n e k p r o l i s u j e m e , b r a m b o r y o š k r á b e m e , p o k r á j í m e n a o s m i n k y , z t y k v e v y d l a b e m e d u ž i n u , t r o c h u r o z k r á j í m e , p a p r i k y z b a v í m e j á d ř i n c ů a l u s k y k r á j í m e n a p r o u ž k y . B r o s k v e v y p e c k u j e m e , p o k r á j í m e n a s i l n ě j š í p l á t k y , k u l i č k y m o d r é h o h r o z n a o t r h á m e , r o z p ů l í m e a v y d l a b e m e s e m í n k a .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e s á d l o , p ř i l o ž í m e m a s o a o s m a h n e m e z e v š e c h s t r a n . P ř i s y p e m e c i b u l i s č e s n e k e m a s m a ž í m e a s i 3 m i n u t y . O s o l í m e , o p e p ř í m e , p ř i d á m e b o b k o v ý l i s t , c a y e n s k ý p e p ř , z e l e n ý p e p ř , b a z a l k u , m a j o r á n k u , p o d l i j e m e v í n e m , p r o v a ř í m e , p ř i l i j e m e v ý v a r a z v o l n a v a ř í m e a s i 3 0 m i n u t . P ř i s y p e m e b r a m b o r y , d u ž i n u z t y k v e , p a p r i k y , s c e z e n o u k u k u ř i c i a v a ř í m e d a l š í c h 2 0 m i n u t . N y n í p ř i d á m e b r o s k v e , h r o z n o v é v í n o , p a s s a t u , k r á t c e p o v a ř í m e a o d s t a v í m e .
N a m á s l e m í r n ě o s m a h n e m e j e m n ě n a k r á j e n o u c i b u l i , p ř i d á m e n a s e k a n o u p e t r ž e l k u , n u d l e a v š e o s m a h n e m e d o z l a t o v a .
P o t o m p ř i d á m e o l o u p a n á , n a k o u s k y n a k r á j e n á r a j č a t a a v š e p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t . P ř i l i j e m e h o r k ý v ý v a r , o k o ř e n í m e a v a ř í m e , a ž n u d l e z m ě k n o u .
K p o l é v c e p o d á v á m e n a s t r o u h a n ý s ý r .
H o v ě z í m a s o n a k r á j í m e n a k o s t k y , c i b u l i o l o u p e m e , r o z k r á j í m e n a d r o b n o , č e s n e k p r o l i s u j e m e , p a p r i k y z b a v í m e j á d ř i n c ů a p o k r á j í m e n a n u d l i č k y , ž l u t á r a j č a t a n a k o s t i č k y , c e l e r , o l o u p e m e , n a s t r o u h á m e n a h r u b o , c e l e r o v o u n a ť p o s e k á m e , b r a m b o r y o č i s t í m e , r o z k r á j í m e n a k o s t i č k y . B r o s k v e a h r u š k y o l o u p e m e , b r o s k v e v y p e c k u j e m e , h r u š k y z b a v í m e j á d ř i n c ů , o b o j í k r á j í m e n a t e n č í p l á t k y .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e s á d l o , p ř i s y p e m e m a s o a o s m a h n e m e z e v š e c h s t r a n . P ř i d á m e c i b u l i , č e s n e k a o r e s t u j e m e . Z a l i j e m e v ý v a r e m , v í n e m a d u s í m e z v o l n a a s i h o d i n u . N y n í p ř i d á m e b r a m b o r y , p a p r i k y , r a j č a t a , c e l e r , n a ť , o c h u t í m e t y m i á n e m , b o b k o v ý m l i s t e m , s o l í , p e p ř e m a d u s í m e t é m ě ř d o m ě k k a . N a k o n e c p ř i m í c h á m e c h i l l i p a p r i č k u , b r o s k v e , h r u š k y , p á r m i n u t p o d u s í m e a o d s t a v í m e .
R a j č a s p a ř í m e v r o u c í v o d o u , o l o u p e m e , r o z p ů l í m e , o d s t r a n í m e j a d é r k a a n a d r o b n o n a k r á j í m e . O l o u p a n o u c i b u l i a č e s n e k n a s e k á m e n a j e m n o . P e t r ž e l k u o p l á c h n e m e , o s u š í m e a l í s t k y r o v n ě ž n a j e m n o n a s e k á m e .
O l e j n a š l e h á m e s o c t e m , o r e g a n e m , c a y e n s k ý m p e p ř e m , o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m . V m í c h á m e o s t a t n í p ř i p r a v e n é s u r o v i n y a n e c h á m e 2 h o d l e ž e t p ř i p o k o j o v é t e p l o t ě .
H o v ě z í p ř e d n í m a s o s k o s t í v l o ž í m e d o h r n c e , z a l i j e m e v o d o u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a v a ř í m e v e l m i z v o l n a d v ě h o d i n y . M a s o o b e r e m e o d k o s t i , n a k r á j í m e n a k o s t i č k y a v r á t í m e d o v ý v a r u .
C i b u l i o l o u p e m e , p o k r á j í m e n a d r o b n o , r a j č a t a s c e d í m e , s ý r n a s t r o u h á m e , c h i l l i p a p r i č k u r o z ř í z n e m e , v y š k r á b n e m e s e m í n k a a l u s k p o s e k á m e n a j e m n o .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e c i b u l i s p o s e k a n o u p e t r ž e l k o u , z p ě n í m e , p ř i d á m e v l a s o v é n u d l e a o r e s t u j e m e . P ř i d á m e r a j č a t a , z a l i j e m e v ý v a r e m s m a s e m , o c h u t í m e c h i l l i p a p r i č k o u , š p e t k o u š a f r á n u a p o v a ř í m e d o m ě k k a .
P o l é v k u n a l i j e m e d o h l u b o k ý c h t a l í ř ů , p o s y p e m e s ý r e m a p o d á v á m e .
D o v e l k é s k l e n i c e t z v . t u m b l e r u d á m e v š e c h n y s u r o v i n y m i m o s o d o v k y . P r o m í c h á m e , p ř i d á m e l e d a z n o v u p r o m í c h á m e .
D o l i j e m e s o d o v k o u , o p a t r n ě z a s u n e m e b a r o v o u l ž i č k u a o z d o b í m e k o k t e j l o v o u t ř e š n í a s e g m e n t y c i t r ó n u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .