MilujiVaření.cz Recepty Země původu Asie Střední východ Asie Irák
Irák Recepty na typická jídla kuchyně Iráku vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Typickými potravinami je jehněčí a hovězí maso, rajče , rýže , různá zelenina, ale také kuskus nebo bulgur . Irácké jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Krokety z brambor se zeleninovou náplní Brambory omyjeme, oškrábeme a uvaříme v osolené vodě. Ještě teplé rozmačkáme na jemnou kaši a necháme vychladnout.
V misce rozšleháme vejce s moukou, podle chuti osolíme, opepříme, vaječnou směs smícháme s rozmačkanými bramborami.
Cibuli oloupeme a najemno pokrájíme, oloupaný česnek prolisujeme, omytá rajčata oloupeme a jemně nakrájíme, najemno rozsekáme i petrželovou nať.
V pánvi rozehřejeme olej, na něm necháme zeskovatět nakrájenou cibuli, pak přidáme prolisovaný česnek, přisypeme nakrájená rajčata a petrželku, podle chuti přidáme kurkumu, osolíme, opepříme a na mírném ohni dusíme přibližně 15 minut, dokud se neodpaří tekutina.
Na navlhčené dlani ze lžičky bramborového těsta vytvoříme placičku, do ní vložíme lžičku zeleninové nádivky a zabalíme do kuličky. Připravené krokety položíme na pomoučněný vál a opatrně je dlaní mírně rozmáčkneme.
V pánvi rozpálíme olej a na něm krokety smažíme z obou stran přibližně 3 - 5 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Z usmažených kroket odstraníme přebytečný olej savým papírovým ubrouskem, ještě horké podáváme.
Sladké kynuté tyčinky Droždí rozmícháme v 0,5 dl teplé vody. Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj vlijeme vodu s droždím, přidáme sůl, moučkový cukr a 2,5 dl teplé vody. Vše zpracujeme na husté, ale stále ještě tekuté těsto, přikryjeme utěrkou, necháme na teplém místě 30 minut vykynout.
Než těsto vykyne, připravíme sirup. V 2 dl vody rozpustíme krystalový cukr, vodu přivedeme do varu, přilijeme citronovou šťávu a 15 minut vaříme, poté necháme vychladnout.
Vykynuté těsto promíchánme a vytvoříme z něj tyčinky o půrůměru 1 centimetr. V pánvi rozpálíme olej, na něm tyčinky smažíme přibližně 3 minuty do zlatova.
Opečené vyjmeme z oleje, necháme na savém ubrousku okapat, namáčíme je v chladném sirupu a ihned podáváme.
Skopové maso dušené s rajčaty Skopové maso pokrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme, rozkrájíme nadrobno, rajčata nakrájíme na čtvrtky.
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a osmažíme do zlatova. Přidáme maso, osmahneme do hněda, přiložíme rajčata, sůl, pepř, mletou papriku, koriandr, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme do měkka.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
K r u p i c o v ý c u k r s m í c h á m e v m í s e s m o u k o u , p r á š k e m d o p e č i v a , m o u č k o v ý m c u k r e m a v a n i l k o u , p ř i d á m e m ě k k é m á s l o a v y p r a c u j e m e t ě s t o .
D a t l e v y p e c k u j e m e , n a k r á j í m e n a k o u s k y , z a l i j e m e 1 d l v o d y a z a s t á l é h o m í c h á n í v a ř í m e 5 m i n u t . P o t é d a t l e r o z m í c h á m e s m e d e m , c i t r o n o v o u š ť á v o u , r o z s e k a n ý m i o ř í š k y a s k o ř i c í .
D o r t o v o u f o r m u v y m a ž e m e m á s l e m a v y s y p e m e s t r o u h a n k o u , v l i j e m e d o n í t ě s t o . O k r a j e t ě s t a z v e d n e m e , d o s t ř e d u n a l i j e m e d a t l o v o u s m ě s .
K o l á č p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě 4 5 m i n u t .
M ů ž e m e o z d o b i t p ů l e n ý m i m a n d l e m i a k o k o s e m .
B r a m b o r y o m y j e m e , o š k r á b e m e a u v a ř í m e v o s o l e n é v o d ě . J e š t ě t e p l é r o z m a č k á m e n a j e m n o u k a š i a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
V m i s c e r o z š l e h á m e v e j c e s m o u k o u , p o d l e c h u t i o s o l í m e , o p e p ř í m e , v a j e č n o u s m ě s s m í c h á m e s r o z m a č k a n ý m i b r a m b o r a m i .
C i b u l i o l o u p e m e a n a j e m n o p o k r á j í m e , o l o u p a n ý č e s n e k p r o l i s u j e m e , o m y t á r a j č a t a o l o u p e m e a j e m n ě n a k r á j í m e , n a j e m n o r o z s e k á m e i p e t r ž e l o v o u n a ť .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e o l e j , n a n ě m n e c h á m e z e s k o v a t ě t n a k r á j e n o u c i b u l i , p a k p ř i d á m e p r o l i s o v a n ý č e s n e k , p ř i s y p e m e n a k r á j e n á r a j č a t a a p e t r ž e l k u , p o d l e c h u t i p ř i d á m e k u r k u m u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a n a m í r n é m o h n i d u s í m e p ř i b l i ž n ě 1 5 m i n u t , d o k u d s e n e o d p a ř í t e k u t i n a .
N a n a v l h č e n é d l a n i z e l ž i č k y b r a m b o r o v é h o t ě s t a v y t v o ř í m e p l a c i č k u , d o n í v l o ž í m e l ž i č k u z e l e n i n o v é n á d i v k y a z a b a l í m e d o k u l i č k y . P ř i p r a v e n é k r o k e t y p o l o ž í m e n a p o m o u č n ě n ý v á l a o p a t r n ě j e d l a n í m í r n ě r o z m á č k n e m e .
V p á n v i r o z p á l í m e o l e j a n a n ě m k r o k e t y s m a ž í m e z o b o u s t r a n p ř i b l i ž n ě 3 - 5 m i n u t , d o k u d n e m a j í z l a t a v o u b a r v u . Z u s m a ž e n ý c h k r o k e t o d s t r a n í m e p ř e b y t e č n ý o l e j s a v ý m p a p í r o v ý m u b r o u s k e m , j e š t ě h o r k é p o d á v á m e .
D r o ž d í r o z m í c h á m e v 0 , 5 d l t e p l é v o d y . M o u k u v s y p e m e d o m í s y , u p r o s t ř e d u d ě l á m e d ů l e k , d o n ě j v l i j e m e v o d u s d r o ž d í m , p ř i d á m e s ů l , m o u č k o v ý c u k r a 2 , 5 d l t e p l é v o d y . V š e z p r a c u j e m e n a h u s t é , a l e s t á l e j e š t ě t e k u t é t ě s t o , p ř i k r y j e m e u t ě r k o u , n e c h á m e n a t e p l é m m í s t ě 3 0 m i n u t v y k y n o u t .
N e ž t ě s t o v y k y n e , p ř i p r a v í m e s i r u p . V 2 d l v o d y r o z p u s t í m e k r y s t a l o v ý c u k r , v o d u p ř i v e d e m e d o v a r u , p ř i l i j e m e c i t r o n o v o u š ť á v u a 1 5 m i n u t v a ř í m e , p o t é n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
V y k y n u t é t ě s t o p r o m í c h á n m e a v y t v o ř í m e z n ě j t y č i n k y o p ů r ů m ě r u 1 c e n t i m e t r . V p á n v i r o z p á l í m e o l e j , n a n ě m t y č i n k y s m a ž í m e p ř i b l i ž n ě 3 m i n u t y d o z l a t o v a .
O p e č e n é v y j m e m e z o l e j e , n e c h á m e n a s a v é m u b r o u s k u o k a p a t , n a m á č í m e j e v c h l a d n é m s i r u p u a i h n e d p o d á v á m e .
S k o p o v é m a s o p o k r á j í m e n a v ě t š í k o u s k y , c i b u l i o l o u p e m e , r o z k r á j í m e n a d r o b n o , r a j č a t a n a k r á j í m e n a č t v r t k y .
V h r n c i r o z e h ř e j e m e m á s l o , p ř i s y p e m e c i b u l i a o s m a ž í m e d o z l a t o v a . P ř i d á m e m a s o , o s m a h n e m e d o h n ě d a , p ř i l o ž í m e r a j č a t a , s ů l , p e p ř , m l e t o u p a p r i k u , k o r i a n d r , z a k r y j e m e p o k l i č k o u a z v o l n a d u s í m e d o m ě k k a .
D o m í s y n a l i j e m e 1 7 5 m l v o d y a p ř i m í c h á m e c u k r a d r o ž d í . N e c h á m e p ě t m i n u t r o z p o u š t ě t a p o t é p r o m í c h á m e . P a k p ř i d á m e m o u k u , s ů l , p e p ř a p a p r i k u a o p ě t v š e c h n o p o ř á d n ě p r o m í c h á m e . Z a k r y j e m e u t ě r k o u a n e c h á m e 2 0 m i n u t k y n o u t .
P o s t u p n ě p ř i d á v á m e v o d u , d o k u d n e z í s k á m e v l h k é t ě s t o . T o p a k v y n d á m e z m í s y n a p o m o u č e n o u p r a c o v n í d e s k u a m i n i m á l n ě p ě t m i n u t h n ě t e m e . T ě s t o v r á t í m e z p ě t d o m í s y a z a k r y j e m e u t ě r k o u . N e c h á m e 1 h o d i n u k y n o u t .
T ě s t o r o z d ě l í m e n a č t y ř i č á s t i , z k a ž d é v y t v a r u j e m e p l a c k u o p r ů m ě r u d e s e t i c e n t i m e t r ů a p o s y p e m e s e z a m e m a m á k e m . T y o p ě t z a k r y j e m e u t ě r k o u a n e c h á m e j e š t ě 4 5 m i n u t k y n o u t . P o v y k y n u t í d o t ě s t a v y h l o u b í m e p r s t e m ď ů l k y .
P l e c h p ř e d e h ř e j e m e v t r o u b ě , k t e r o u n a s t a v í m e n a 2 2 0 s t u p ň ů , p o ř á d n ě j e j p o m o u č í m e a d á m e n a n ě j o l e j e m p o m a z a n o u p l a c k u . T u p a k p e č e m e d v a c e t m i n u t .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .