MilujiVaření.cz Recepty Země původu Evropa Jižní Evropa
Jižní Evropa Kuchyně jihu Evropy je známá především jako italská, ale patří do ní i kuchyně Řecka, Španělska, Portugalska, Chorvatska, Srbska a Slovinska. Jihoevropská kuchyně je tedy poměrně rozmanitá, a to i přesto, že se v některých zemích používají stejné suroviny.
Itálie má po celém světě proslavené těstoviny , sýry a víno, Španělsko vynikající uzeniny , Řecko a Portugalsko chutné ryby a mořské plody , balkánské země například různé úpravy jehněčího masa ...
V této části najdete mnoho receptů, podle kterých si jídla z jižní Evropy můžete sami připravit. v mnoha případech budete příjemně překvapeni jejich snadnou a rychlou úpravou i konečnou chutí.
Čokoládová bábovka V míse ušleháme 250 g másla a 500 g cukru do pěny. Postupně přidáme 2.5 dl mléka, 6 vajec, mouku, kakao a vanilkový cukr. Vyšleháme asi 5 minut do těsta, které by mělo být nafouklé a hladké. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.
Mezitím připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nasekané ořechy, 250 g cukru, 5 ml mléka, koňak, 40 g másla, 2 žloutky, všechno důkladně promícháme do hladké hmoty. Po vychladnutí bábovku vyklopíme na tác a polijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, krájíme ohřátým nožem, aby se poleva nedrolila.
Dušené telecí maso s fazolemi a rajčaty V mouce okořeněné solí a pepřem obalíme telecí plátky (jednotlivé kousky o hmotnosti asi 150 g). Rozpálíme 2 lžíce olivového oleje na středním plameni ve větším hrnci, vložíme pomoučněné plátky, orestujeme je z obou stran, vyjmeme a dáme stranou.
Do hrnce vlijeme zbytek olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a restujeme 2-3 minuty za neustálého míchání.
Až cibule a česnek zesklovatí, přidáme rajčatovou omáčku, hovězí vývar, kostky oloupaných konzervovaných rajčat, plátky mrkve, nakrájené stonky řapíkatého celeru, nastrouhanou citronovou kůru, telecí plátky a vše dusíme zakryté pokličkou 35-40 minut na mírném ohni. Je-li třeba, přilijeme vývar. Nakonec přimícháme konzervované bílé fazole, jemně nasekanou petrželovou nať a prohřejeme. Zdobíme tenkými proužky citronové kůry.
Chlebová polévka s bazalkou a pečenými rajčaty Česnek a bazalku nasekáme najemno, cherry rajčátka propíchneme, promícháme s česnekem a bazalkou, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem. Rajčátka nasypeme na plech, vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě zhruba 20 minut. Do hrnce nalijeme olej, přisypeme zbytek česneku a bazalky, osmahneme, přilijeme nakládaná rajčata i s nálevem, přilijeme vodu a povaříme 15 minut. Střídku ze staršího chleba natrháme na kousky, přihodíme do hrnce, promícháme, přidáme rajčátka z trouby i s vypečenou šťávou, provaříme, přilijeme panenský olej, necháme projít varem a odstavíme. Podle potřeby přilijeme vodu a přisolíme.
Polévku rozdělíme do misek a podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V m í s e u š l e h á m e 2 5 0 g m á s l a a 5 0 0 g c u k r u d o p ě n y . P o s t u p n ě p ř i d á m e 2 . 5 d l m l é k a , 6 v a j e c , m o u k u , k a k a o a v a n i l k o v ý c u k r . V y š l e h á m e a s i 5 m i n u t d o t ě s t a , k t e r é b y m ě l o b ý t n a f o u k l é a h l a d k é . V l i j e m e d o v y m a z a n é a v y s y p a n é f o r m y , p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i h o d i n u .
M e z i t í m p ř i p r a v í m e p o l e v u . V e v o d n í l á z n i r o z p u s t í m e č o k o l á d u , p ř i d á m e n a s e k a n é o ř e c h y , 2 5 0 g c u k r u , 5 m l m l é k a , k o ň a k , 4 0 g m á s l a , 2 ž l o u t k y , v š e c h n o d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e d o h l a d k é h m o t y . P o v y c h l a d n u t í b á b o v k u v y k l o p í m e n a t á c a p o l i j e m e p ř i p r a v e n o u č o k o l á d o v o u p o l e v o u . N e c h á m e z t u h n o u t , k r á j í m e o h ř á t ý m n o ž e m , a b y s e p o l e v a n e d r o l i l a .
L i s t o v é t ě s t o r o z v á l í m e n a v e l k ý t e n k ý p l á t a p o m o c í d n a f o r m y o p r ů m ě r u 2 6 c m v y k r o j í m e 3 k o l a . P r o p í c h n e m e n ě k o l i k r á t v i d l i č k o u a p o s t u p n ě u p e č e m e v s i l n ě v y h ř á t é t r o u b ě , n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P o m e r a n č e o l o u p e m e i s v n i t ř n í b í l o u s l u p k o u , n a k r á j í m e n a p l á t k y a š ť á v u z a c h y t í m e . U š l e h á m e s m e t a n u s c u k r e m , p ř i d á m e p o m e r a n č e a m a s c a r p o n e .
C u k r s m í c h á m e s e 3 l ž í c e m i p o m e r a n č o v é š ť á v y . S m ě s í p o t ř e m e j e d n o u p e č e n é k o l o , p o l e v u n e c h á m e z t u h n o u t . P l á t n a k r á j í m e n a 8 d í l k ů .
N a z b y l á 2 k o l a r o z e t ř e m e t v a r o h o v o u s m ě s , p o l o ž í m e j e n a s e b e a n a v r c h p o k l a d e m e n a k r á j e n é d í l k y . D o r t p o s y p e m e n a s e k a n ý m i p i s t á c i e m i .
V m o u c e o k o ř e n ě n é s o l í a p e p ř e m o b a l í m e t e l e c í p l á t k y ( j e d n o t l i v é k o u s k y o h m o t n o s t i a s i 1 5 0 g ) . R o z p á l í m e 2 l ž í c e o l i v o v é h o o l e j e n a s t ř e d n í m p l a m e n i v e v ě t š í m h r n c i , v l o ž í m e p o m o u č n ě n é p l á t k y , o r e s t u j e m e j e z o b o u s t r a n , v y j m e m e a d á m e s t r a n o u .
D o h r n c e v l i j e m e z b y t e k o l i v o v é h o o l e j e , p ř i d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i , p r o l i s o v a n ý č e s n e k a r e s t u j e m e 2 - 3 m i n u t y z a n e u s t á l é h o m í c h á n í .
A ž c i b u l e a č e s n e k z e s k l o v a t í , p ř i d á m e r a j č a t o v o u o m á č k u , h o v ě z í v ý v a r , k o s t k y o l o u p a n ý c h k o n z e r v o v a n ý c h r a j č a t , p l á t k y m r k v e , n a k r á j e n é s t o n k y ř a p í k a t é h o c e l e r u , n a s t r o u h a n o u c i t r o n o v o u k ů r u , t e l e c í p l á t k y a v š e d u s í m e z a k r y t é p o k l i č k o u 3 5 - 4 0 m i n u t n a m í r n é m o h n i . J e - l i t ř e b a , p ř i l i j e m e v ý v a r . N a k o n e c p ř i m í c h á m e k o n z e r v o v a n é b í l é f a z o l e , j e m n ě n a s e k a n o u p e t r ž e l o v o u n a ť a p r o h ř e j e m e . Z d o b í m e t e n k ý m i p r o u ž k y c i t r o n o v é k ů r y .
C i b u l i o s m a h n e m e , p ř i d á m e m l e t é m a s o a o s m a h n e m e .
P ř i d á m e r a j č a t o v ý p r o t l a k , k e č u p , t y m i á n a b o b k o v ý l i s t , v š e p r o m í c h á m e .
S m ě s d o c h u t í m e s o l í a š p e t k o u c u k r u a p o v a ř í m e .
U v a ř e n é t ě s t o v i n y s m í c h á m e s m a s o v o u s m ě s í , z e k t e r é j s m e v y n d a l i b o b k o v é l i s t y .
S m ě s p o s y p e m e s t r o u h a n ý m s ý r e m a z a p é k á m e .
R a j č a t a o m y j e m e a n a k r á j í m e n a k o l e č k a . M o z z a r e l l u n a k r á j í m e n a s t e j n ě s i l n á k o l e č k a j a k o r a j č a t a .
P ř i p r a v í m e s i t a l í ř e a d o k o l a n a n ě n a r o v n á m e p l á t k y r a j č a t a m o z z a r e l l y . T a k t o p ř i p r a v e n á r a j č a t a a m o z z a r e l l u p o s y p e m e š p e t k o u s o l i , p o s y p e m e s u š e n o u b a z a l k o u a z a k á p n e m e o l i v o v ý m o l e j e m .
Č e s n e k a b a z a l k u n a s e k á m e n a j e m n o , c h e r r y r a j č á t k a p r o p í c h n e m e , p r o m í c h á m e s č e s n e k e m a b a z a l k o u , o s o l í m e , o p e p ř í m e a z a k a p e m e o l i v o v ý m o l e j e m . R a j č á t k a n a s y p e m e n a p l e c h , v l o ž í m e d o t r o u b y a p e č e m e p ř i s t ř e d n í t e p l o t ě z h r u b a 2 0 m i n u t . D o h r n c e n a l i j e m e o l e j , p ř i s y p e m e z b y t e k č e s n e k u a b a z a l k y , o s m a h n e m e , p ř i l i j e m e n a k l á d a n á r a j č a t a i s n á l e v e m , p ř i l i j e m e v o d u a p o v a ř í m e 1 5 m i n u t . S t ř í d k u z e s t a r š í h o c h l e b a n a t r h á m e n a k o u s k y , p ř i h o d í m e d o h r n c e , p r o m í c h á m e , p ř i d á m e r a j č á t k a z t r o u b y i s v y p e č e n o u š ť á v o u , p r o v a ř í m e , p ř i l i j e m e p a n e n s k ý o l e j , n e c h á m e p r o j í t v a r e m a o d s t a v í m e . P o d l e p o t ř e b y p ř i l i j e m e v o d u a p ř i s o l í m e .
P o l é v k u r o z d ě l í m e d o m i s e k a p o d á v á m e .
H r n e c v h o d n ý d o t r o u b y r o z e h ř e j e m e , p ř i l i j e m e l ž í c i o l e j e a p o d é l n ě p ř e p ů l e n á p r s a v n ě m s m a ž í m e l e h c e d o z l a t o v a , n e s m í b ý t ú p l n ě h o t o v á , v y n d á m e a n e c h á m e s t r a n o u .
D o h r n c e p ř i l i j e m e z b y l ý o l e j a z l e h k a o p e č e m e r o z m a r ý n , č e s n e k a p a p r i k y z b a v e n é s e m e n n a k r á j e n é n a k o l e č k a , p ř i d á m e c u k e t u n a k r á j e n o u n a k o l e č k a a z b y t e k s u r o v i n , o s o l í m e , o p e p ř í m e , p r o m í c h á m e a v r á t í m e z p ě t p r s a . D o v e d e m e k v a r u a v l o ž í m e d o t r o u b y p ř e d e h ř á t é n a 1 6 0 ° C p ř i k l o p e n é p o k l i č k o u n a 4 5 m i n u t .
B r a m b o r y o č i s t í m e a u v a ř í m e v o s o l e n é v o d ě . P o s l i t í j e m ů ž e m e o l o u p a t a n a k r á j í m e j e n a v ě t š í k o u s k y . N a o l e j i j e p a k o s m a h n e m e .
N a k r á j e n ý č e s n e k , c h i l l i a k m í n r o z d r t í m e a s m í c h á m e s p a p r i k o u a o c t e m .
S m ě s s m í c h á m e s p r o u ž k y p a p r i k y a b r a m b o r a m i .
P o k r m p o s y p e m e m o ř s k o u s o l í a p o d á v á m e .
R a j č a t a o m y j e m e , n a k r á j í m e n a p l á t k y a v l o ž í m e d o m i s k y .
P ř i d á m e d r o b n ě n a k r á j e n o u c i b u l i , o s o l í m e , o p e p ř í m e , z a k a p e m e o l e j e m a p ř i d á m e o r e g a n o . N e c h á m e a s i 1 h o d i n u r o z l e ž e t v c h l a d n i č c e .
P ř i p o d á v á n í s a l á t r o z d ě l í m e d o m i s e k a z d o b í m e l í s t k y b a z a l k y .
O m y t é m a s o n a k r á j í m e n a k o s t k y a o s o l í m e .
O č i š t ě n é p a p r i k y n a k r á j í m e n a v ě t š í k o u s k y , c i b u l i , r a j č a t a a b r a m b o r y n a s i l n ě j š í k o u s k y . N a š p e j l e n e b o n a j e h l y n a p i c h u j e m e s t ř í d a v ě m a s o , c i b u l i , p a p r i k y , r a j č a t a a b r a m b o r y . O s o l í m e a o p é k á m e v t r o u b ě n e b o n a r o ž n i . M a s o č a s t o p o l é v á m e , d o k u d n e z m ě k n e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .