MilujiVaření.cz Recepty Země původu Evropa Východ Evropy Česko
Česko Česká kuchyně je poměrně pestrá a známá prakticky v celém světě. Tradiční česká jídla se připravují a servírují v mnoha metropolích na všech kontinentech.
Pro českou kuchyni jsou typické hustší polévky a různé omáčky s masem, které se připravují na základu z vařené nebo dušené zeleniny a velmi často se smetanou. Maso se dusí nebo peče a pak servíruje s přírodní šťávou. Nejčastější přílohou jsou brambory a také populární houskové knedlíky, stále více se používá i rýže a těstoviny. Velmi známé jsou i koláče, buchty a také cukroví, připravované z nejrůznějších druhů těsta s mnoha sladkými i slanými náplněmi. V České republice je také značně rozšířená zemědělská výroba, pěstování zeleniny a ovoce , chod hospodářských zvířat, rybolov i myslivost a to vše se projevuje na pestrosti kuchyně. Mnoho potravin se zavařuje , stále víc oblíbené je i grilování .
Menu se skládá většinou ze dvou chodů - polévky a hlavního jídla, někdy se servíruje ještě dezert, kompot nebo zeleninový salát.
V poslední době se v české kuchyni stále více objevují i mořské plody a prvky různých světových i orientálních kuchyní.
Slovácký velikonoční mazanec Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
Valašské plněné vepřové kotlety Vepřové kotlety s kostí, silné přibližně 2 cm, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem je rozřízneme po obvodu, až ke kosti. Pak kotlety osolíme a opepříme.
Klobásy rozřízneme podélně na poloviny. Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno.
Vnitřek kotlety potřeme pikantní paprikovou pastou a vložíme do ní polovinu klobásy. Okraje sklepneme a kotlety obalíme v hladké mouce.
V hlubší pánvi si rozpálíme olej a kotlety osmažíme z každé strany dozlatova. Odložíme je a na omastek dáme zpěnit cibuli. Když se začne smažit, kotlety položíme na cibuli, zalijeme 1,5 dl houbového bujonu, bílým vínem a pod pokličkou dusíme přibližně 25–30 minut.
V 1,5 dl houbového bujonu si rozmícháme (nebo rozmixujeme) 1 lžíci hladké mouky, kotlety vyjmeme, přimícháme do šťávy rozmíchanou mouku a krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, kotlety vrátíme zpět, prohřejeme a podáváme.
Dortíky z listového těsta s jablky Listové těsto nařežeme na 12 čtverců, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, dužinu nastrouháme nahrubo a smícháme se skořicovým cukrem. Plech potřeme tukem, na něj vyskládáme polovinu čtverců, doprostřed každého naneseme jablečnou směs, zakryjeme druhou polovinou čtverců, okraje přimáčkneme, povrch potřeme rozpuštěným máslem, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při střední teplotě zhruba 20 minut.
Dortíky rozdělíme na talířky, doplníme zakysanou smetanou a podáváme.
Polévka ze strouhané zeleniny Omyjeme a očistíme brambory, mrkev, petržel, celer, kedlubnu, vše nastrouháme nahrubo. Česnek prolisujeme, petrželku posekáme na jemno.
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme drůbeží polévkovou kostku, přisypeme mrkev, celer, petržel, kedlubnu a vaříme 10 minut. Přidáme brambory, česnek, dochutíme solí, pepřem a dovaříme. Nakonec polévku posypeme posekanou petrželkou, nalijeme do talířů a teplou podáváme.
Kapustový špenát Otrháme listy kadeřávé kapusty, vykrojíme žebra, listy vložíme do vroucí osolené vody a zhruba 7 minut povaříme. Listy scedíme a necháme okapat.
V pánvi rozehřejeme sádlo, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme, zasypeme moukou, rozmícháme v tuku a usmažíme cibulovou jíšku. Kapustové listy posekáme na jemno, přidáme do pánve, zalijeme mlékem, provaříme, ochutíme pepřem, solí, prolisovaným česnekem a podusíme, až špenát zhoustne.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
Ž a m p i o n y o č i s t í m e , o m y j e m e a n a k r á j í m e n a p l á t k y . V l o ž í m e j e d o r o z p u š t ě n é h o t u k u , k r á t c e p o d u s í m e , p ř i d á m e m í r n ě o s o l e n á v e j c e a z v o l n a m í c h á m e , a ž s m ě s z h o u s t n e .
N a k o n e c p o k r m p o s y p e m e o m y t o u , j e m n ě n a k r á j e n o u p e t r ž e l o v o u n a t í n e b o p a ž i t k o u .
I h n e d p o d á v á m e .
Do mísy dáme kvasnice, lžičku vanilkového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s moučkovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, dáme ho na pomoučený vál. Těsto rukama dobře znovu uhněteme, dáme nazpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Pak těsto dáme znovu na vál, přidáme hrozinky, mandle a vlašské ořechy. Znovu ho propracujeme, rozdělíme ho na 2-3 díly, z každého utvoříme bochánek, zakryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
Vykynuté mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným bílkem zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 175°C-180°C přibližně 30 minut. Pak papír odložíme a mazance dopečeme do zlatohněda. Pečeme dalších 20-25 minut při 175°C. Špejlí zapíchneme do mazance, tak zjistíme, jestli jsou pečené. (Těsto se nesmí na špejli přilepit.)
Vychladlé mazance ...
Ž e r v é v m i s c e d o b ř e p r o m í c h á m e s n a s e k a n ý m k o p r e m , p a ž i t k o u a n a s t r o u h a n ý m k ř e n e m . M í r n ě o s o l í m e a o p e p ř í m e .
P l á t k y š u n k y p o k l a d e m e p ř i p r a v e n o u s ý r o v o u s m ě s í . Z a b a l í m e j e d o b a l í č k ů , k t e r é u p e v n í m e k u c h y ň s k ý m p r o v á z k e m . N e c h á m e v c h l a d u a s i p ů l h o d i n y o d l e ž e t .
N a t a l í ř e r o z l o ž í m e l i s t y o m y t é h o s a l á t u , n a n ě u r o v n á m e š u n k o v é b a l í č k y a m ů ž e m e o z d o b i t s n í t k a m i k o p r u .
P ř e d p o d á v á n í m o d s t r a n í m e z b a l í č k ů p r o v á z e k .
V m í s e n a p á ř e z a h ř e j e m e s m í c h a n é b í l k y s c u k r e m a š l e h á m e j e , d o k u d n e v y c h l a d n o u . D o v y c h l a d l é u š l e h a n é h m o t y o p a t r n ě z a m í c h á m e k o k o s o v o u m o u č k u a n a s t r o u h a n é l í s k o v é o ř í š k y .
P l e c h v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m a p o m o c í l ž i č k y t v o ř í m e z t ě s t a m e n š í p u s i n k y . V m í r n ě p ř e d e h ř á t é t r o u b ě p u s i n k y s p í š e s u š í m e . U p e č e n é p o z n á m e p o d l e t o h o , ž e j d o u l e h c e s u n d a t z p a p í r u .
D o m o u k y v m í c h á m e c u k r , k a k a o , p r á š e k d o p e r n í k u a s o d u . P ř i d á m e o l e j , m l é k o s r o z š l e h a n ý m i v e j c i , o l o u p a n á , n a s t r o u h a n á j a b l k a a v š e z a m í c h á m e .
T ě s t o r o z e t ř e m e n a t u k e m v y m a z a n ý , m o u k o u v y s y p a n ý p l e c h a u p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě .
V y c h l a d l ý p e r n í k p o c u k r u j e m e a n a k r á j í m e n a ř e z y .
N a k r á j í m e m a s o n a k o s t k y .
N a k r á j e n o u c i b u l i n a k o s t i č k y z p ě n í m e n a s á d l e , p ř i d á m e p a p r i k u a n a k r á j e n é m a s o . O s o l í m e , o k m í n u j e m e a o s m a h n e m e .
L e h c e p o d l i j e m e h o r k o u v o d o u a n e c h á m e d u s i t . D l e p o t ř e b y v o d u d o l é v á m e , a b y s e n á m m a s o n e p ř i p e k l o . J a k m i l e j e m a s o p o l o m ě k k é , p ř i d á m e n a k r á j e n é k y s a n é z e l í a d u s í m e d o z m ě k n u t í .
V e v ě t š í m h r n k u s i r o z m í c h á m e m o u k u s e s m e t a n o u a p ř i l i j e m e k m a s u . P ř i d á m e u t ř e n ý č e s n e k a j e š t ě c h v i l k u z a s t á l é h o m í c h á n í p o v a ř í m e .
K p ř í l o z e p o d á v á m e h o u s k o v ý k n e d l í k .
V e p ř o v é k o t l e t y s k o s t í , s i l n é p ř i b l i ž n ě 2 c m , o m y j e m e a o s u š í m e . O s t r ý m n o ž e m j e r o z ř í z n e m e p o o b v o d u , a ž k e k o s t i . P a k k o t l e t y o s o l í m e a o p e p ř í m e .
K l o b á s y r o z ř í z n e m e p o d é l n ě n a p o l o v i n y . C i b u l e o č i s t í m e a p o k r á j í m e n a d r o b n o .
V n i t ř e k k o t l e t y p o t ř e m e p i k a n t n í p a p r i k o v o u p a s t o u a v l o ž í m e d o n í p o l o v i n u k l o b á s y . O k r a j e s k l e p n e m e a k o t l e t y o b a l í m e v h l a d k é m o u c e .
V h l u b š í p á n v i s i r o z p á l í m e o l e j a k o t l e t y o s m a ž í m e z k a ž d é s t r a n y d o z l a t o v a . O d l o ž í m e j e a n a o m a s t e k d á m e z p ě n i t c i b u l i . K d y ž s e z a č n e s m a ž i t , k o t l e t y p o l o ž í m e n a c i b u l i , z a l i j e m e 1 , 5 d l h o u b o v é h o b u j o n u , b í l ý m v í n e m a p o d p o k l i č k o u d u s í m e p ř i b l i ž n ě 2 5 – 3 0 m i n u t .
V 1 , 5 d l h o u b o v é h o b u j o n u s i r o z m í c h á m e ( n e b o r o z m i x u j e m e ) 1 l ž í c i h l a d k é m o u k y , k o t l e t y v y j m e m e , p ř i m í c h á m e d o š ť á v y r o z m í c h a n o u m o u k u a k r á t c e p o v a ř í m e . D o c h u t í m e s o l í , p e p ř e m , k o t l e t y v r á t í m e z p ě t , p r o h ř e j e m e a p o d á v á m e .
L i s t o v é t ě s t o n a ř e ž e m e n a 1 2 č t v e r c ů , j a b l k a o l o u p e m e , z b a v í m e j a d ř i n c ů , d u ž i n u n a s t r o u h á m e n a h r u b o a s m í c h á m e s e s k o ř i c o v ý m c u k r e m . P l e c h p o t ř e m e t u k e m , n a n ě j v y s k l á d á m e p o l o v i n u č t v e r c ů , d o p r o s t ř e d k a ž d é h o n a n e s e m e j a b l e č n o u s m ě s , z a k r y j e m e d r u h o u p o l o v i n o u č t v e r c ů , o k r a j e p ř i m á č k n e m e , p o v r c h p o t ř e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m , p l e c h v l o ž í m e d o v y h ř á t é t r o u b y a p e č e m e p ř i s t ř e d n í t e p l o t ě z h r u b a 2 0 m i n u t .
D o r t í k y r o z d ě l í m e n a t a l í ř k y , d o p l n í m e z a k y s a n o u s m e t a n o u a p o d á v á m e .
O m y j e m e a o č i s t í m e b r a m b o r y , m r k e v , p e t r ž e l , c e l e r , k e d l u b n u , v š e n a s t r o u h á m e n a h r u b o . Č e s n e k p r o l i s u j e m e , p e t r ž e l k u p o s e k á m e n a j e m n o .
D o h r n c e n a l i j e m e v o d u , p ř i d á m e d r ů b e ž í p o l é v k o v o u k o s t k u , p ř i s y p e m e m r k e v , c e l e r , p e t r ž e l , k e d l u b n u a v a ř í m e 1 0 m i n u t . P ř i d á m e b r a m b o r y , č e s n e k , d o c h u t í m e s o l í , p e p ř e m a d o v a ř í m e . N a k o n e c p o l é v k u p o s y p e m e p o s e k a n o u p e t r ž e l k o u , n a l i j e m e d o t a l í ř ů a t e p l o u p o d á v á m e .
O t r h á m e l i s t y k a d e ř á v é k a p u s t y , v y k r o j í m e ž e b r a , l i s t y v l o ž í m e d o v r o u c í o s o l e n é v o d y a z h r u b a 7 m i n u t p o v a ř í m e . L i s t y s c e d í m e a n e c h á m e o k a p a t .
V p á n v i r o z e h ř e j e m e s á d l o , p ř i s y p e m e n a d r o b n o n a k r á j e n o u c i b u l i , z p ě n í m e , z a s y p e m e m o u k o u , r o z m í c h á m e v t u k u a u s m a ž í m e c i b u l o v o u j í š k u . K a p u s t o v é l i s t y p o s e k á m e n a j e m n o , p ř i d á m e d o p á n v e , z a l i j e m e m l é k e m , p r o v a ř í m e , o c h u t í m e p e p ř e m , s o l í , p r o l i s o v a n ý m č e s n e k e m a p o d u s í m e , a ž š p e n á t z h o u s t n e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .