Žemlový nákyp se slaninou
- Celkový čas:
- 40 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 0,5 l
- Mléko polotučné
- 1 špetka
- Muškátový květ
- 1 špetka
- Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička
- Petržel - nať
- 150 g
- Slanina vepřová
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
- 4 ks
- Vejce slepičí
- 8 ks
- Žemle tuková
Postup
1 | Žemle nakrájíme na plátky nebo na kostky, polijeme je mlékem a promícháme. |
2 | Jemně nakrájenou slaninu sklovitě vyškvaříme a necháme vychladnout. |
3 | Máslo utřeme se žloutky, přidáme navlhčené žemle, koření, sůl a slaninu. Vše dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Pečeme v zapékací nákypové míse. |
4 | Podáváme jako přílohu k pečením nebo k dušené zelenině. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 806 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 67 g |
Tuky | 49 g |
Uhlovodany | 826,2 mg |
Cholesterol | 313,3 mg |
Draslík | 160,4 mg |
Sodík | 490,7 mg |
Vláknina | 103,5 mg |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 1,0 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 30,2 mg |
Komentáře a hodnocení