Zeleninová polévka se strouháním
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 33 g
- Cibule
- 2 l
- Hovězí vývar základní
- 33 g
- Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 33 g
- Květák
- 33 g
- Máslo čerstvé
- 80 g
- Mouka pšeničná hrubá
- 0,1 g
- Muškátový oříšek
- 13 g
- Paprika mletá sladká
- 13 g
- Petržel - nať
- 13 g
- Sůl
- 33,2 g
- Tuk
- 27 g
- Vejce slepičí
- 200 g
- Zelenina kořenová
Postup
1 | Cibuli očistíme a jemně nakrájíme. Mírně ji osmahneme na dávce tuku, přidáme očištěnou, opláchnutou a na nudličky nakrájenou zeleninu a na malé růžičky rozebraný květák. |
2 | Vše krátce osmahneme, zaprášíme paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. |
3 | Uvedeme do varu a vaříme, až je zelenina téměř měkká. |
4 | Do polévky zavaříme strouhání, které jsme připravili z hladké mouky a vejce, přidáme hrášek, strouhaný muškátový oříšek, zjemníme máslem, přisolíme a povaříme. |
5 | Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať vkládáme do polévky až při podávání. |
6 | Příprava strouhání: Z prosáté mouky a vajec zpracujeme nudlové těsto a necháme je odpočinout. |
7 | Potom těsto nastrouháme na vál nebo na utěrku na struhadle se širšími slzičkami. Strouhání rozdělíme po celé ploše. Necháme je proschnout a poté zavaříme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 124 kcal |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 10 g |
Tuky | 7 g |
Uhlovodany | 4 g |
Cholesterol | 18,5 mg |
Draslík | 190,8 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 6,3 mg |
Vitamín E | 0,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 4,6 mg |
Komentáře a hodnocení