Smažené cukety
- Celkový čas:
- 30 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 15 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Cibule
- 900 g
- Cuketa
- 1 dl
- Olej rostlinný
- 1 špetka
- Pepř cayenský
- 5 polévková lžíce
- Škrob jemný kukuřičný gustin
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1 kávová lžička
- Sůl mořská
- 150 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Do mísy prosejeme kukuřičný škrob, přidáme sůl a cayenský pepř. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme do něj vodu a spolu se škrobem promícháme, dokud nám nevznikne řídké těstíčko. Nevadí, jestliže v něm bude několik hrudek. Těstíčko na 20 minut odložíme. |
2 | Cukety nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Na pánvi nebo ve fritéze zahřejeme vysokou vrstvu oleje na teplotu 190°C. (Při této teplotě zhnědne kostička starého pečiva asi za 30 vteřin.) Těstíčko promícháme a postupně v něm ze všech stran obalíme cuketová kolečka. Obalené cukety po obou stranách smažíme v rozpáleném oleji 45-60 vteřin. Poté je vyjmeme a papírovými utěrkami zbavíme přebytečného tuku. Cukety posypeme mořskou solí a udržujeme je teplé, než se nám dosmaží všechny zbývající. |
3 | Hotové cukety můžeme doplnit smaženými kolečky červené cibule, které můžeme též namočit v připraveném těstíčku. K pokrmu lze podávat různé omáčky k namáčení a bylinky. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 165 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 8 g |
Uhlovodany | 12 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 661,3 mg |
Sodík | 706,6 mg |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 471,8 mg |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 44,0 mg |
Vitamín E | 0,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,9 mg |
Komentáře a hodnocení