Bujon z mušlí na japonský způsob
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 stroužek
- Česnek
- 2 špetka
- Chilli koření mleté
- 1 ks
- Chilli paprička
- 4 polévková lžíce
- Máslo bylinkové
- 8 ks
- Mušle svatojakubské
- 500 g
- Mušle Venušiny
- 2 špetka
- Nové koření mleté
- 1 kávová lžička
- Pepř černý celý
- 300 g
- Rajčata
- 250 g
- Rybí hlavy
- 250 g
- Rybí odřezky
- 3 ks
- Šalotka
- 1,5 kávová lžička
- Sůl
- 0,5 l
- Víno bílé
- 1 l
- Voda pitná
- 2 špetka
- Zázvor mletý
- 5 polévková lžíce
- Granule dashi
- 10 g
- Řasy Kombu
Postup
1 | V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně 1 hodinu malý kousek Kombu asi 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme, pokrájíme na malé kousky a vrátíme do bujonu. Ještě přidáme 50 g Bonito rybích lupínků (sušené rybí vločky z tuňáka) a přimícháme 5 lžic prášku Dashi a vaříme 10 minut a podáváme. |
2 | Bujon z mušlí a ryb [30049]: |
3 | Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům. |
4 | Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut. |
5 | Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut. |
6 | Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon. |
7 | Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 537 kcal |
Bílkoviny | 40 g |
Sacharidy | 43 g |
Tuky | 14 g |
Uhlovodany | 42 g |
Cholesterol | 44,4 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 7 g |
Vitamín A | 54,2 mg |
Vitamín B6 | 0,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 25,3 mg |
Vitamín E | 0,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,0 mg |
Komentáře a hodnocení