Krkonošské kyselo se sušenými houbami
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 5 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 5 ks
- Brambory
- 250 ml
- Chlebový kvásek
- 50 g
- Houby sušené
- 2 špetka
- Kmín drcený
- 2 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 600 ml
- Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 600 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Houby namočíme do 150 ml vody a necháme nabobtnat, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. |
2 | Namočené houby doměkka uvaříme ve vodě, v níž byly namočené. V jiném hrnci ve vodě se solí a kmínem vaříme brambory. Když jsou téměř měkké, zašleháme kvas a provaříme. Poté vlijeme uvařené houby i s vývarem, mléko a ještě chvíli vaříme. |
3 | Na talířích do polévky rozdělíme rozpuštěné máslo. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 212 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 20 g |
Tuky | 11 g |
Uhlovodany | 14 g |
Cholesterol | 21,6 mg |
Draslík | 628,8 mg |
Sodík | 169,4 mg |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 1,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 9,1 mg |
Vitamín E | 0,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 762,4 mg |
Komentáře a hodnocení