Zépékaný prosný nákyp se švestkami
- Celkový čas:
- 55 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 1 ks
- Cukr skořicový
- 20 g
- Hrozinky
- 400 g
- Kompot švestkový
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 6 dl
- Mléko plnotučné
- 250 g
- Proso - obilky
- 2 špetka
- Sůl
- 20 g
- Švestky sušené
- 1,5 l
- Voda pitná
Postup
1 | Proso dáme do síta a přelijeme ho 2-3 x vařící vodou (1.5 litr). Pak ho dáme do zapékací misky, přilijeme 6 dl mléka, přidáme 2 špetky soli, 1 lžíci cukru, omyté sušené švestky bez pecek s hrozinkami, promícháme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pomalu pečeme při 180°C přibližně 35-45 minut. Mléko se musí do prosa úplně vsáknout. |
2 | Prosnou kaši se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, přelijeme máslem a podáváme s švestkovým kompotem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 636 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 85 g |
Tuky | 29 g |
Uhlovodany | 78 g |
Cholesterol | 45,0 mg |
Draslík | 290,7 mg |
Sodík | 155,2 mg |
Vláknina | 14 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,6 mg |
Vitamín E | 0,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 960,4 mg |
Komentáře a hodnocení