Jablkový koláč s drobenkou

Celkový čas:
70 minut
Doba přípravy:
30 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
3 polévková lžíce
Cukr krupice
20 g
Cukr vanilka
30 g
Droždí
1 kg
Jablka
13 g
Kypřicí prášek do pečiva
100 g
Máslo jihočeské AB
2 dl
Mléko polotučné
500 g
Mouka polohrubá
1 hrst
Mouka pšeničná hrubá
1 špetka
Sůl
1 ks
Vejce slepičí
2 polévková lžíce
Strouhanka

Postup

1

V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

2

Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce.

3

Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova.

Nutriční hodnoty

Kalorie 408 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 73 g
Tuky 10 g
Uhlovodany 59 g
Cholesterol 26,5 mg
Draslík 379,0 mg
Sodík 154,8 mg
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 4,6 mg
Vitamín E 0,2 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1,1 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz