Jablkový koláč s drobenkou
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 20 g
- Cukr vanilka
- 30 g
- Droždí
- 1 kg
- Jablka
- 13 g
- Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g
- Máslo jihočeské AB
- 2 dl
- Mléko polotučné
- 500 g
- Mouka polohrubá
- 1 hrst
- Mouka pšeničná hrubá
- 1 špetka
- Sůl
- 1 ks
- Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce
- Strouhanka
Postup
1 | V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. |
2 | Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce. |
3 | Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 408 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 73 g |
Tuky | 10 g |
Uhlovodany | 59 g |
Cholesterol | 26,5 mg |
Draslík | 379,0 mg |
Sodík | 154,8 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 4,6 mg |
Vitamín E | 0,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,1 mg |
Komentáře a hodnocení