Plněná jehněčí kýta

Celkový čas:
130 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
110 minut

Ingredience

Počet porcí
40 g
Ančovička - filety
2 kg
Jehněčí kýta
3 g
Pepř černý mletý
5 g
Sůl
150 ml
Víno bílé
150 ml
Vývar jehněčí
4 stroužek
Česnek
30 g
Máslo čerstvé
250 g
Špenát listový čerstvý
60 g
Strouhanka
1 ks
Vejce slepičí

Postup

1

Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drcený česnek a 2-3 minuty jej smažíme. Přimícháme nasekaný špenát, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme strouhanku a necháme vychladnout. Směs spojíme vejcem.

2

Nádivkou naplníme vykostěnou kýtu. Zajistíme ji tenkými jehlicemi.

3

Maso vložíme na pekáč s roštem a 15 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Obrátíme je, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej do masa a pečeme dalších 15 minut.

4

Z pekáče slijeme tuk, přilijeme víno a přidáme ančovičky. Kýtu volně přikryjeme fólií, teplotu v troubě snížíme na 180 °C (plyn 4) a maso pečeme ještě 1 1/2 hodiny, až je šťáva z masa narůžovělá. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C.

5

Maso vyndáme z trouby, volně je zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.

6

Výpek dolijeme do 300 ml vývarem. Šťávu nalijeme na pekáč, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily připečeniny. Osolíme, opepříme a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Kýtu podáváme s omáčkou.

Nutriční hodnoty

Kalorie 735 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 8 g
Tuky 49 g
Uhlovodany 8 g
Cholesterol 236,6 mg
Draslík 1 g
Sodík 604,1 mg
Vláknina 3 g
Vitamín A 3 g
Vitamín B6 1,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 12,0 mg
Vitamín E 0,9 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 10,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz