Plněná jehněčí kýta
- Celkový čas:
- 130 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 110 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 40 g
- Ančovička - filety
- 2 kg
- Jehněčí kýta
- 3 g
- Pepř černý mletý
- 5 g
- Sůl
- 150 ml
- Víno bílé
- 150 ml
- Vývar jehněčí
- 4 stroužek
- Česnek
- 30 g
- Máslo čerstvé
- 250 g
- Špenát listový čerstvý
- 60 g
- Strouhanka
- 1 ks
- Vejce slepičí
Postup
1 | Nádivka: v hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme drcený česnek a 2-3 minuty jej smažíme. Přimícháme nasekaný špenát, podle chuti osolíme, opepříme a smažíme ještě 1 minutu. Přidáme strouhanku a necháme vychladnout. Směs spojíme vejcem. |
2 | Nádivkou naplníme vykostěnou kýtu. Zajistíme ji tenkými jehlicemi. |
3 | Maso vložíme na pekáč s roštem a 15 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Obrátíme je, pokud používáme teploměr, zapíchneme jej do masa a pečeme dalších 15 minut. |
4 | Z pekáče slijeme tuk, přilijeme víno a přidáme ančovičky. Kýtu volně přikryjeme fólií, teplotu v troubě snížíme na 180 °C (plyn 4) a maso pečeme ještě 1 1/2 hodiny, až je šťáva z masa narůžovělá. Teploměr by měl ukazovat 75-80 °C. |
5 | Maso vyndáme z trouby, volně je zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát. |
6 | Výpek dolijeme do 300 ml vývarem. Šťávu nalijeme na pekáč, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily připečeniny. Osolíme, opepříme a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Kýtu podáváme s omáčkou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 735 kcal |
Bílkoviny | 58 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 49 g |
Uhlovodany | 8 g |
Cholesterol | 236,6 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 604,1 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 3 g |
Vitamín B6 | 1,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 12,0 mg |
Vitamín E | 0,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 10,8 mg |
Komentáře a hodnocení