Kuskus královský
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Citrony
- 3 ks
- Cuketa
- 350 g
- Dýně
- 175 g
- Hrozinky
- 2 kávová lžička
- Kmín mletý
- 1 kávová lžička
- Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička
- Koriandr mletý
- 500 g
- Kuskus
- 60 g
- Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce
- Med včelí
- 3 ks
- Mrkev kořen
- 2 polévková lžíce
- Olej olivový
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 1 špetka
- Šafrán
- 2 ks
- Skořice celá
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1,3 l
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Na kousky pokrájíme cukety a mrkve - cca 7 cm velké a podélně je překrojíme na poloviny. |
2 | Dýni očistíme a odstraníme jadérka. Oloupeme a pokrájíme na kousky stejně velké jako mrkev a cukety. |
3 | Do pánve nalijeme vývar a přidáme šafrán, skořici, kmín, koriandr a mrkev. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a přidáme olivový olej. Povaříme 15 minut. Přidáme citronovou šťávu a kůru s medem, dýní a cuketou. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dalších 10 minut povaříme. |
4 | Dle návodu na balíčku namočíme kuskus. Poté přendáme na velký cedník vyložený plátýnkem a umístíme nad pánev se zeleninou. Přikryjeme a necháme v páře uvařit dle návodu. Vmícháme máslo. |
5 | Na ohřátý talíř navršíme kuskus, necháme okapat zeleninu a vývar, skořici, citronovou kůru uschováme. Zeleninu narovnáme na kuskus. Navrch dáme hrozinky a přelijeme 6 lžícemi uschovaného vývaru. Udržujeme teplé. |
6 | Zbylý vývar povaříme 5 minut. Odstraníme citronovou kůru a skořici. Ozdobíme koriandrem a ihned podáváme s omáčkou zvlášť. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 822 kcal |
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 111 g |
Tuky | 376 g |
Uhlovodany | 104 g |
Cholesterol | 15,8 mg |
Draslík | 777,9 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 34 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 35,3 mg |
Vitamín E | 2,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 17,1 mg |
Komentáře a hodnocení