Banoffe - banánový koláč s mléčným karamelem

Celkový čas:
160 minut
Doba přípravy:
25 minut
Doba vaření:
135 minut

Ingredience

Počet porcí
300 g
Banány
1 polévková lžíce
Cukr moučkový
1 ks
Cukr skořicový
2 dl
Smetana 33% (šlehačka)
200 g
Máslo čerstvé
150 g
Mléko zahuštěné slazené
1 kávová lžička
Citronová šťáva
120 g
Máslo čerstvé
140 g
Mouka pšeničná hladká
1 špetka
Sůl
1 ks
Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce
Voda pitná

Postup

1

Do hrnce s litrem vody ponoříme uzavřenou plechovku kondenzovaného slazeného mléka Tatra (plechovka musí být zcela ponořená) a pomalu ji vaříme 2 hodiny. Poté ji vyjmeme, necháme vychladnout, vzniklou hmotu smícháme s 200 g měkkého másla - tak získáme mléčný karamel.

2

Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

3

Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

4

Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).

5

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 15 minut při 220°C, upečený koláč vyjmeme a necháme vystydnout.

6

Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme (šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem). Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.

7

Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Mléčný karamel rozetřeme po vychlazeném korpusu, do něj poskládáme plátky banánu a ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 744 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 49 g
Tuky 59 g
Uhlovodany 17 g
Cholesterol 234,9 mg
Draslík 186,3 mg
Sodík 41,9 mg
Vláknina 3 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 4,6 mg
Vitamín E 0,2 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 59,0 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz