Banoffe - banánový koláč s mléčným karamelem
- Celkový čas:
- 160 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 135 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 300 g
- Banány
- 1 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 1 ks
- Cukr skořicový
- 2 dl
- Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g
- Máslo čerstvé
- 150 g
- Mléko zahuštěné slazené
- 1 kávová lžička
- Citronová šťáva
- 120 g
- Máslo čerstvé
- 140 g
- Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka
- Sůl
- 1 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce
- Voda pitná
Postup
1 | Do hrnce s litrem vody ponoříme uzavřenou plechovku kondenzovaného slazeného mléka Tatra (plechovka musí být zcela ponořená) a pomalu ji vaříme 2 hodiny. Poté ji vyjmeme, necháme vychladnout, vzniklou hmotu smícháme s 200 g měkkého másla - tak získáme mléčný karamel. |
2 | Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
3 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
4 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm). |
5 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tak, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 15 minut při 220°C, upečený koláč vyjmeme a necháme vystydnout. |
6 | Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme (šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem). Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem. |
7 | Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Mléčný karamel rozetřeme po vychlazeném korpusu, do něj poskládáme plátky banánu a ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme skořicovým cukrem. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 744 kcal |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 49 g |
Tuky | 59 g |
Uhlovodany | 17 g |
Cholesterol | 234,9 mg |
Draslík | 186,3 mg |
Sodík | 41,9 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 4,6 mg |
Vitamín E | 0,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 59,0 mg |
Komentáře a hodnocení