Šťovíková smetanová polévka
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 15 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 l
- Bujón zeleninový
- 5 ks
- Cibulka jarní
- 1,5 kávová lžička
- Cukr krupice
- 2 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 1,5 polévková lžíce
- Mouka polohrubá
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 1,5 polévková lžíce
- Petržel kudrnka
- 2 špetka
- Šalvěj sušená
- 2 dl
- Smetana 33% (šlehačka)
- 25 g
- Šťovík
- 1,5 kávová lžička
- Sůl
- 2 špetka
- Tymián sušený
Postup
1 | Bílé části jarních cibulek očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. Omyjeme 25 g šťovíkových listů a pokrájíme je na proužky. |
2 | V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené šťovíkové listy, promícháme a krátce osmažíme, posypeme polohrubou moukou, znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón a polévku přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, sušeným tymiánem a šalvějí. Do polévky nakonec přilijeme smetanu a podle chuti můžeme polévku přisladit. |
3 | Vaříme asi 2 minuty, polévku dohladka rozmixujeme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 269 kcal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 26 g |
Uhlovodany | 5 g |
Cholesterol | 67,0 mg |
Draslík | 96,2 mg |
Sodík | 295,1 mg |
Vláknina | 1 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 8,3 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 11,7 mg |
Komentáře a hodnocení