Kuřecí stehna vařená se zeleninou s bylinkovými knedlíčky
- Celkový čas:
- 95 minut
- Doba přípravy:
- 35 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Badyán
- 1 ks
- Bobkový list
- 0,5 ks
- Celer řapíkatý
- 2 stroužek
- Česnek
- 2 ks
- Cibule
- 4 ks
- Kuřecí stehna
- 3 ks
- Mrkev kořen
- 1 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 100 g
- Petržel kudrnka
- 5 g
- Petržel - nať
- 120 g
- Sádlo škvařené
- 220 g
- Samokypřicí mouka
- 3 kávová lžička
- Sůl
- 3 ks
- Tuřín
- 5 g
- Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce
- Voda pitná
- 1 l
- Vývar drůbeží
Postup
1 | Očistíme, oloupeme a na kusy pokrájíme středně velké cibule, velké mrkve, velké vodnice, řapíky celeru a nameleme pepř. |
2 | Velká osolená a opepřená kuřecí stehna vložíme do velkého hrnce, přidáme nakrájenou zeleninu, rozpůlené stroužky česneku, snítku tymiánu, snítky petrželky, badyán a bobkový list. Vše zalijeme drůbežím vývarem, popřípadě jen vodou tak, aby maso i zelenina byly zakryty a uvedeme do varu. Potom zmírníme plamen a stehna se zeleninou vaříme za občasného sbírání pěny asi 1 hodinu. |
3 | Mezitím připravíme bylinkové knedlíčky. Smícháme samokypřící mouku, sádlo a špetku soli a pepře se sekanou petrželovou natí, podle potřeby přidáme studenou vodu. Uhněteme měkké těsto, z kterého naděláme kulaté knedlíčky. Ke konci vaření do rendlíku odebereme trochu vývaru a v něm knedlíčky 10-15 minut vaříme, až změknou. |
4 | Maso a zeleninu s trochou vývaru rozdělíme na talíře, přidáme knedlíčky a servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 250 kcal |
Bílkoviny | 50 g |
Sacharidy | 64 g |
Tuky | 319 g |
Uhlovodany | 55 g |
Cholesterol | 195,1 mg |
Draslík | 723,5 mg |
Sodík | 2 g |
Vláknina | 16 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 58,0 mg |
Vitamín E | 1,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 6,0 mg |
Komentáře a hodnocení