Schwarzwaldský dort
- Celkový čas:
- 80 minut
- Doba přípravy:
- 55 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 150 g
- Čokoláda hořká
- 0,5 balení
- Cukr krupice
- 1 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 75 ml
- Griotka
- 50 g
- Kakao
- 165 ml
- Mléko plnotučné
- 200 g
- Mouka pšeničná hladká
- 740 ml
- Smetana 12% (konzumní)
- 250 ml
- Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks
- Vejce slepičí
- 250 g
- Višně
- 90 ml
- Voda pitná
- 2 plátek
- Želatina bílá plátky
Postup
1 | Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami. |
2 | Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky. |
3 | Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme. |
4 | Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme. |
5 | Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit. |
6 | Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády. |
7 | Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky. |
8 | Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 861 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 55 g |
Tuky | 49 g |
Uhlovodany | 8 g |
Cholesterol | 548,4 mg |
Draslík | 186,7 mg |
Sodík | 116,5 mg |
Vláknina | 1 g |
Vitamín A | 1 g |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 4,2 mg |
Vitamín E | 1,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 295,7 mg |
Komentáře a hodnocení