Schwarzwaldský dort

Celkový čas:
80 minut
Doba přípravy:
55 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
150 g
Čokoláda hořká
0,5 balení
Cukr krupice
1 polévková lžíce
Cukr moučkový
75 ml
Griotka
50 g
Kakao
165 ml
Mléko plnotučné
200 g
Mouka pšeničná hladká
740 ml
Smetana 12% (konzumní)
250 ml
Smetana 33% (šlehačka)
2 ks
Vaječný žloutek slepičí
8 ks
Vejce slepičí
250 g
Višně
90 ml
Voda pitná
2 plátek
Želatina bílá plátky

Postup

1

Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.

2

Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky.

3

Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme.

4

Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme.

5

Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit.

6

Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády.

7

Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky.

8

Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami.

Nutriční hodnoty

Kalorie 861 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 55 g
Tuky 49 g
Uhlovodany 8 g
Cholesterol 548,4 mg
Draslík 186,7 mg
Sodík 116,5 mg
Vláknina 1 g
Vitamín A 1 g
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 4,2 mg
Vitamín E 1,0 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 295,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz