Bramborové šišky s borůvkovou omáčkou
- Celkový čas:
- 35 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 10 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 200 g
- Brambory
- 2 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 0,5 l
- Kompot borůvkový
- 1 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 120 g
- Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce
- Solamyl
- 3 polévková lžíce
- Strouhanka
- 200 g
- Tvaroh měkký
- 2 ks
- Vejce slepičí
- 2 l
- Voda pitná
- 4 polévková lžíce
- Zakysaná smetana
Postup
1 | Brambory oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Uvařené brambory jemně nastrouháme a v míse smícháme s tvarohem, mouku a vejci. Těsto dochutíme solí a vyválíme z něj šišky dlouhé 7 až 10 cm o průměru přibližně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu dostatčné množství osolené vody a šišky v ní 5 minut vaříme. Uvařené šišky necháme v sítu okapat. |
2 | Borůvkový kompot zahřejeme na bod varu a zahustíme ho Solamylem, který jsme rozmíchali ve vodě. Borůvkovou omáčku podle chuti osladíme cukrem. |
3 | V pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme na něm strouhanku a podle chuti ji také osladíme cukrem. |
4 | Okapané šišky rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme omáčkou, přidáme zakysanou smetanu, posypeme osmažnou strouhankou a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 424 kcal |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 69 g |
Tuky | 10 g |
Uhlovodany | 44 g |
Cholesterol | 132,1 mg |
Draslík | 311,6 mg |
Sodík | 122,2 mg |
Vláknina | 8 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 7,1 mg |
Vitamín E | 0,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 8,6 mg |
Komentáře a hodnocení