Gratinovaná cibulová polévka

Celkový čas:
200 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
180 minut

Ingredience

Počet porcí
200 g
Cibule
400 g
Kosti vepřové
0,5 kávová lžička
Pepř černý mletý
60 g
Sádlo škvařené
1 kávová lžička
Sůl
130 g
Sýr Gruyére
150 g
Veka
2 l
Voda pitná

Postup

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která vložíme do hrnce na rozpálené sádlo. Za občasného míchání cibuli osmažíme dozlatova, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme, přidáme kosti z vepřové pečeně a dáme vařit na mírný oheň.

2

Veku nakrájíme na plátky, které osušíme v mírně vyhřáté troubě. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.

3

Polévku vaříme 2–3 hodiny, potom vyjmeme kosti a polévku rozdělíme do šálků ze silného porcelánu. Navrch poklademe osušené plátky veky a zasypeme strouhaným sýrem.

4

Šálky s polévkou vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a gratinujeme dozlatova. Musíme si dát pozor, aby se sýr nepřipálil a nezhořkl.

Nutriční hodnoty

Kalorie 690 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 27 g
Tuky 39 g
Uhlovodany 5 g
Cholesterol 163,7 mg
Draslík 591,1 mg
Sodík 1 g
Vláknina 2 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 3,7 mg
Vitamín E 0,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 0,4 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz