Gratinovaná cibulová polévka
- Celkový čas:
- 200 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 180 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 200 g
- Cibule
- 400 g
- Kosti vepřové
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 60 g
- Sádlo škvařené
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 130 g
- Sýr Gruyére
- 150 g
- Veka
- 2 l
- Voda pitná
Postup
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která vložíme do hrnce na rozpálené sádlo. Za občasného míchání cibuli osmažíme dozlatova, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme, přidáme kosti z vepřové pečeně a dáme vařit na mírný oheň. |
2 | Veku nakrájíme na plátky, které osušíme v mírně vyhřáté troubě. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle. |
3 | Polévku vaříme 2–3 hodiny, potom vyjmeme kosti a polévku rozdělíme do šálků ze silného porcelánu. Navrch poklademe osušené plátky veky a zasypeme strouhaným sýrem. |
4 | Šálky s polévkou vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a gratinujeme dozlatova. Musíme si dát pozor, aby se sýr nepřipálil a nezhořkl. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 690 kcal |
Bílkoviny | 53 g |
Sacharidy | 27 g |
Tuky | 39 g |
Uhlovodany | 5 g |
Cholesterol | 163,7 mg |
Draslík | 591,1 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 2 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 3,7 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,4 mg |
Komentáře a hodnocení