Kečup pro labužníky
- Celkový čas:
- 80 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 stroužek
- Česnek
- 2 kávová lžička
- Chilli koření mleté
- 5 ks
- Cibule
- 200 g
- Cukr krupice
- 5 ks
- Jablka
- 10 g
- Nové koření celé
- 2,5 dl
- Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička
- Paprika mletá sladká
- 6 kg
- Rajčata
- 0,5 kávová lžička
- Sorban draselný
- 3 kávová lžička
- Sůl
- 1 kávová lžička
- Zázvor mletý
Postup
1 | Omytá rajčata a jablka nakrájíme na čtvrtky, které dáme do hrnce. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli s česnekem. Dále dáme do hrnce nové koření, sladkou papriku, zázvor. Všechny suroviny vaříme do jejich rozvaření. Vaříme přibližně 45 minut. Potom propasírujeme přes cedník, odpad vyhodíme a čistou šťávu vrátíme zpátky do hrnce. |
2 | Šťávu podle chutě dochutíme solí, octem a přivedeme k varu. Následně za stálého míchání přisypeme cukr a na mírném ohni povaříme 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření přimícháme do směsi sorban, dochutíme chilli kořením. Vše dobře promícháme a stáhneme z ohně. |
3 | Hotovým kečupem naplníme skleničky, které ihned zavíčkujeme. Obrátíme je víčky dolů. Potom zase otočíme obráceně, necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 137 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 32 g |
Tuky | 1 g |
Uhlovodany | 32 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 816,6 mg |
Sodík | 134,5 mg |
Vláknina | 10 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 42,8 mg |
Vitamín E | 1,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,0 mg |
Komentáře a hodnocení