Cibulový koláč se smetanou a čerstvými paprikami
- Celkový čas:
- 70 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 70 g
- Máslo čerstvé
- 150 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 špetka
- Sůl
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks
- Vejce slepičí
- 1 ks
- Cibule
- 200 g
- Cibule červená
- 100 g
- Hrách
- 1 kávová lžička
- Koriandr čerstvý
- 80 g
- Olej olivový
- 1 kávová lžička
- Oregano čerstvé
- 50 g
- Paprika červená
- 100 g
- Paprika zelená
- 50 g
- Paprika žlutá
- 1 špetka
- Pepř bílý
- 1 kávová lžička
- Petržel kudrnka
- 150 g
- Pórek
- 150 ml
- Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks
- Vaječný žloutek slepičí
Postup
1 | Na těsto smícháme mouku s máslem, vejcem a solí a důkladně propracujeme. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a cca 60 minut necháme odležet. |
2 | Koláčovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto rozválíme a vmačkáme do formy i po stranách. Posypeme hrachem, zakryté alobalem vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a předpečeme. |
3 | Červenou i bílou cibuli očistíme, pokrájíme na tenké dílky a zlehka orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme podobně nakrájenou zelenou část pórku a nadrobno nasekané bylinky. Ochutíme solí a bílým pepřem. Papriky očistíme, opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Promícháme s restovanou cibulovou směsí a rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Vložíme zpět do trouby a při teplotě 200 °C dopečeme dalších cca 10 minut. |
4 | Mezitím rozšleháme ve smetaně žloutky a poté nalijeme na koláč. Teplotu snížíme na 180 °C a zapékáme ještě 10-15 minut dozlatova. |
5 | Koláč nakrájíme na klínky a podáváme teplý. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 867 kcal |
Bílkoviny | 23 g |
Sacharidy | 63 g |
Tuky | 59 g |
Uhlovodany | 19 g |
Cholesterol | 678,9 mg |
Draslík | 277,3 mg |
Sodík | 110,5 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 71,1 mg |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 66,4 mg |
Vitamín E | 2,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 22,4 mg |
Komentáře a hodnocení