Bramborová polévka s batáty
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 300 g
- Brambory
- 200 g
- Brambory sladké (Batáty)
- 150 g
- Celer bulvový
- 1 stroužek
- Česnek
- 120 g
- Cibule
- 20 g
- Majoránka
- 20 g
- Máslo čerstvé
- 120 ml
- Mléko polotučné
- 100 g
- Mrkev kořen
- 25 g
- Olej slunečnicový
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 100 g
- Pórek
- 70 g
- Smetana 33% (šlehačka)
- 8 g
- Sůl
- 100 ml
- Víno bílé
- 700 ml
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Brambory a batáty oškrábeme, nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozřízneme a nakrájíme na nudličky, celer s mrkví nastrouháme nahrubo, majoránku posekáme najemno, česnek prolisujeme. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli s česnekem, osmahneme, přidáme brambory, batáty, orestujeme, podlijeme bílým vínem, provaříme, přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut. Mezitím v pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm celer, mrkev a pórek. Brambory s batáty ve vývaru rozmixujeme, přilijeme mléko, přivedeme téměř k varu, ale již nevaříme. Přimícháme majoránku, lehce ušlehanou smetanu, polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženou zeleninou z pánve. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 380 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 45 g |
Tuky | 17 g |
Uhlovodany | 41 g |
Cholesterol | 25,9 mg |
Draslík | 964,2 mg |
Sodík | 2 g |
Vláknina | 17 g |
Vitamín A | 4 g |
Vitamín B6 | 0,6 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 33,3 mg |
Vitamín E | 4,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 9,5 mg |
Komentáře a hodnocení