Beránek velikonoční
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 polévková lžíce
- Citronová šťáva
- 10 dkg
- Cukr krupice
- 2 polévková lžíce
- Hrozinky
- 1 hrst
- Mandle
- 1 kávová lžička
- Máslo čerstvé
- 20 dkg
- Mouka polohrubá
- 3 špetka
- Mouka pšeničná hrubá
- 5 ks
- Vejce slepičí
Postup
1 | V míse ušleháme 5 žloutků s cukrem. |
2 | Mezi tím si dáme do malé nádoby vařit vodu, jakmile začne vařit, vhodíme do ní hrst mandlí, necháme asi 2 min. povařit a vodu slijeme. Mandle vyloupneme ze slupky. |
3 | Horkou vodou si spaříme rozinky. |
4 | Do utřené směsi přidáme asi 1 lžíci citronové šťávy, postupně zašleháváme mouku a na každý žloutek přidáme lžíci studené vody (pokud jsou vejce větší, přidáme navíc 2 lžíce vody). |
5 | Pak přisypeme rozinky a na drobné kousky nasekané mandle. Nakonec zamícháme sníh z bílků. |
6 | Formu vymastíme a lehce vysypeme moukou, do očí dáme po jedné rozince a na čumáček vyloupnutou mandli. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě asi 30-40 minut. |
7 | Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z formy a pocukrujeme moučkovým cukrem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 321 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 49 g |
Tuky | 10 g |
Uhlovodany | 48 g |
Cholesterol | 206,7 mg |
Draslík | 198,7 mg |
Sodík | 69,0 mg |
Vláknina | 5 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,7 mg |
Vitamín E | 2,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,5 mg |
Komentáře a hodnocení